Ukens alumni

Den indiske entreprenøren

Darshana Rajaram


Gründer

Papagoya Education Pvt Ltd

Executive MBA in Energy 2012

“Som entreprenør har jeg muligheten til å bygge drømmen min fra start; fra noe som allerede er verdifullt for noen få i dag, til noe som har potensiale til å endre livet til millioner i morgen.”

Darshana Rajaram grunnla Indias første norske barnehage. «Vi har blitt kalt modige og gale, men også visjonære og inspirerende.»

Foto: Neeta Shankar

- Historien går nesten 15 år tilbake i tid. Min medgründer og jeg har bodd, studert og jobbet i Norge. Vi observerte hvordan norske par klarer å kombinere arbeid og familieliv på en god måte, selv etter at de blir foreldre. Det gikk opp for oss at for karrierebevisste indiske foreldre, spesielt for mødrene, ville en norsk barnehage være en verdifull tjeneste.

Darshana jobbet i energi-sektoren og var på utkikk etter større utfordringer da hun tok en Executive MBA i Energy Management på BI. Da hun fant en forretningside som hun var lidenskapelig opptatt av bestemte hun seg for å si opp den trygge jobben.

- Som entreprenør har jeg muligheten til å bygge drømmen min fra start; fra noe som allerede er verdifullt for noen få i dag, til noe som har potensiale til å endre livet til millioner i morgen. Det er visjonen til Papagoya som gir meg inspirasjon hver eneste dag.

Papagoya følger den norske rammeplanen for norske barnehager og fokuserer på sosialisering, kommunikasjon, språk, utvikling og læring gjennom lek. Det tok en stund for indiske foreldre å forstå denne noe radikale, i en indisk kontekst, tilnærmingen til barndommen, men de var raske til å innse og verdsatte verdien av dette.

- Papagoya er vår langsiktige drøm om å påvirke praksis for tidlig barndom i India. Vi har blitt kalt modige og gale, men også visjonære og inspirerende. En venn sa til meg en gang: «Som entreprenør i India må du være alt fra styreleder til dørvakt». Jeg har hatt alle disse rollene.

Evnen til å ta raske beslutninger og løse problemer raskt, styring og gjennomføring av endringer, lederegenskaper, økonomisk planlegging og strategisk tenkning er viktige egenskaper for en barnehageentreprenør.

- Listen er egentlig enda lenger og dekker alt jeg lærte på BI. Jeg bruker kompetansen fra BI for på påvirke i stor skala og til å gjøre Papagoya til en robust bevegelse. Hvis man tenker på implementering, ser jeg tre hovedområder: utvikling av menneskelig kapital, pålitelige tjenester og kreativitet.

Darshanas råd til de som ønsker å starte egen bedrift er å ha en god grunn og en klar hensikt med forretningsideen.

- Reisen er full av opp- og nedturer, og det er absolutt nødvendig at du vet hvorfor du holder på med det du gjør.

Å kjenne til bransjen, konkurrentene og å alltid holde seg oppdatert på siste utvikling er også viktig for Darshana. I tillegg mener hun at disrupsjon av egen bedrift er viktig, hvis ikke vil noen andre gjøre det.

I Papagoya blir alle barn oppfordret til å utforske og være nysgjerrige, og Darshana lærer også mye fra barna.

- At livet kan være ukomplisert. Hver dag ser jeg hvordan den virkelige gleden i livet er skjult i de minste ting – som å se maur marsjere over hagen.