Ukens alumni

Digitaliserer Storbritannia

Fred Svedman


Sales Executive

Unisys

Executive MBA 2016

“Forretningsprosessen er langt viktigere for endring enn selve teknologien.”

Britene har som mål å gjøre sin offentlige sektor heldigital. I London jobber norske Fred Svedman med å gjøre overgangen så smidig, og sikker, som mulig.

‒ «Digital government» handler om øyeblikket der alle myndigheter og etater har blitt digitale i alt de foretar seg. Og når man har kommet til det øyeblikket, må ting være trygt, sier Svedman.

Han har over ti års erfaring med cybersikkerhet, dataanalyse og etterforskning av nettsvindel - og trives best i skjæringspunktet mellom business og teknologi. Som salgsleder i Unisys er jobben hans å sørge for at selskapets kunder kan fokusere på sine nøkkeloppgaver og det å få mest mulig ut av sine teknologiske investeringer, samtidig som kostnader og risiko minimeres.

‒ Jeg møter potensielle kunder i offentlig sektor for å identifisere eventuelle problemområder som Unisys kan forbedre. Dette forutsetter at man er god på å lytte og kommunisere, samt at man har evnen til å forstå hvordan beslutninger fattes i komplekse organisasjoner. Evnen til å planlegge, organisere, lede og utføre innen et stort team, er helt essensiell.


Hans viktigste lærdom

Nordmannen har hatt utlandet som arbeidsplass i nesten femten år, hovedsakelig i Storbritannia. De siste ni årene har han bodd og jobbet i London, en by han entusiastisk beskriver som en blomstrende, vakker by og som et globalt knutepunkt for teknologi og IT-selskaper.

‒ Byen er helt unik. London er en veldig levende by og jeg har virkelig trivdes her, spesielt som ansatt i selskaper som er helt ledende innenfor mitt fagfelt.

På hans LinkedIn-profil finner man sitatet «teknologi er ikke alt, men uten den får du ikke til noe som helst». Svedman liker å lykkes med å få den rette teknologien på plass slik at kundene kan levere sine tjenester best mulig.

‒ Noe av det viktigste jeg har lært i IT-sektoren, er at forretningsprosessen er langt viktigere for endring enn selve teknologien. Dette er det mange organisasjoner som ikke har innsett, og som heller fokuserer på å kjøpe det «siste og beste» av teknologi uten å optimalisere arbeidsprosessene sine.


‒ Mystisk og uoppnåelig

For noen år siden bestemte Svedman seg for å ta en Executive MBA på BI, etter å ha vurdert graden i lengre tid. Han ble også oppmuntret av venner som allerede hadde tatt studiet, og som hadde fått et stort utbytte av videreutdanningen.

‒ Graden virket mystisk og uoppnåelig da jeg var i 20-årene. Etter hvert som tiden gikk begynte jeg å undersøke mulighetene mine litt nærmere. Konseptet bak en Executive MBA ‒ å studere på deltid, sammen med mer erfarne kandidater, i tillegg til flere muligheter for å ta en spesialisering, samsvarte mer med mine egne mål. Da jeg innså at et EMBA-program var innen rekkevidde, så måtte jeg bare gå for det!

Etter at han fullførte graden i 2016, forteller han at opplevelsen definitivt har gitt ham et annet perspektiv på ting og verktøyene til å utfordre konvensjonell tenkning.

‒ Ting endrer seg, karrieremessig, når du fullfører en EMBA. Du vil helt klart få en ny innsikt og evner som gjør at hele tankesettet ditt får et forsprang på konkurrentene dine, for å si det sånn.

Fred Svedman

Digitaliserer Storbritannia