Ukens alumni

En grønn familieaffære

Tone Bjørseth-Andersen & John Andersen Jr.


Chairman of the Board (Tone) & CEO (John) - Scatec AS

MSc in International Strategy and Marketing 1995 (begge)

Når Scatec, en norsk Cleantech investeringsgruppe, leter etter nye selskaper som kan slutte seg til deres familie har de alltid ett øye festet på selskaper med et skjær av grønt.

Tekst: Morten Ståle Nilsen - Foto: Marthe Garmann

Tone Bjørseth-Andersen og John Andersen, Jr. er partnere på heltid i den mest fundamentale betydingen av ordet.

De er ikke bare gift med hverandre (og har tre barn sammen); hun er styreleder mens han er daglig leder i Scatec – et selskap «som driver med å skape selskaper», som det står på hjemmesiden deres. Scatec er en inkubator, et selskap som hjelper andre selskap å oppnå sitt potensial.

– Det vi driver med her, globalt sett, er forretningsutvikling. Vi hjelper selskaper på fosterstediet å vokse opp til virkelige selskaper og vi har et spesielt forhold til industrielle teknologier. Vi har alltid hatt et godt øye med og for det vi kan kalle «grønne» teknologier, eller bærekraftige teknologier, forklarer ekteparet.


Skaper bærekraftig verdi

Scatec’s visjon ble utformet av Tone Bjørseth-Andersens far, Alf Bjørseth, som grunnla selskapt på slutten av 80-tallet. Bjørseth var, gjennom Scatec, gründer, styreformann og daglig leder av REC – Renewable Energy Corporation;  et av de største solenergiselskapene i sin tid.

– En av selskapets visjoner er at vi skal skape verdier ved å utvikle mer bærekraftige teknologier. For 20 år siden kunne dette virket som et rent idealistisk prosjekt, men det har skjedd mye i løpet av nettopp disse 20 årene. I dag er det bred anerkjennelse om at en bærekraftig selskapsmodell er en integrert del i det å skape verdi. Sånn sett har vår jobb blitt lettere.

Alf Bjørseth, en legendær figur innen norsk vitenskap og gründerverden, er fortsatt styremedlem i selskapet selv om han har trukket seg fra aktiv ledelse for mange år siden.

– Den store forskjellen mellom Scatec og et typisk risikokapitalselskap (eller et privat egenkapitalselskap) er at vi kun investerer vår egen kapital. Vi samler ikke kapital fra andre investorer i et fond og vi har ikke noe fast investeringsperiode. Dette gir oss en viss frihet for å kunne jobbe langsiktig.


Risikotaking

Selskapet åpner imidlertid ikke døren for hvilket som helst selskap som banker på døra. De foretrekker å gå inn på et veldig tidlig stadium, på fosterstadiet, eller at prosjektet rett og slett initieres av dem selv i første omgang.

Deres hovedhensikt er å finne eller oppdage radikale nyvinninger og selskapet mener at det å være et mindre selskap gjør dem mye sprekere og smidigere enn store industrielle eiere.

– Det er tre gode grunner til dette: 1. Viljen til å ta risiko. 2. Viljen til å ta risiko. Og: 3. Viljen til å ta risiko. Man skal selvsagt ta høyde for at viljen til å ta risiko må sammenkobles med ekspertise og erfaring.

Ektefellene møtte hverandre mens de tok Master of Science programmet i Internasjonal Strategi og Markedsføring på BI i 1993. John hadde startet å jobbe som forskningsassistent ved Institutt for Strategi året før og «det var nære på at han ble akademiker», ler Tone.

– Dette var trolig en utdannende erfaring for meg, sier John.


Spesiell type målbevissthet

Før Scatec var Tone egentlig en profesjonell ballerina. Rett etter ungdomsskolen flyttet hun fra Oslo for å ta ballettutdanning ved den verdensberømte balletskolen i Stuttgart, og hun fikk jobb ved Den Norske Opera & Ballett da hun kom hjem fra Tyskland.

– Men jeg ble skadd og matte ta en pause. Jeg bestemte meg de for å prøve meg på BI men for å kvalifisere til opptak der måtte jeg først fullføre videregående skole.

Tone har likevel maktet å opprettholde kontakten med hennes store lidenskap og Scatec er i dag en av de stolte sponsorene til Den Norske Opera & Ballett.

Samstemt sier Tone og John at det å jobbe i og for et familieeid selskap gir dem en spesiell type målbevissthet. “Når vi jobber med prosjekter som heller hjelper planeten i stedet for å skade den, tar vi det som en bonus til” smiler de.   

– Det krever tålmodighet og hengivenhet; du må være ytterst motivert!