Ukens alumni

Ettertraktet kompetanse

Øyvind Aas


Research postdoc in Economics

ECARES, Université Libre de Bruxelles

Bachelor i økonomi og administrasjon 2008, MSc in Business and Economics 2010 og PhD i samfunnsøkonomi 2016

“Om jeg ikke feiler, så gjør jeg ikke jobben min. Når jeg feiler, betyr det at jeg forsøker å løse noe som er vanskelig.”

Å være forsker er ikke for utålmodige sjeler. Når man har som motivasjon å forstå verden bedre, og innstilling om at det å feile er en viktig del av jobben, så er lista lagt rimelig høyt. Da bør man helst være like seig som en langdistanseløper, og postdoktor Øyvind Aas har slitt ut mange joggesko.

Øyvind dedikerte hele studietiden sin til BI. Han startet med en Bachelor på campus Trondheim, fortsatte med en Master i Oslo, før han tok sin ph.d. i samfunnsøkonomi. Ph.d. er for de mest nysgjerrige og ambisiøse av oss, de som aldri gir opp og som alltid tørster etter mer kunnskap. Øyvind disputerte som 30-åring med avhandlingen «Essay in Industrial Organization and Search Theory».

Hvorfor selges identiske produkter til ulike priser?

Sammen med kollegaene Espen R. Moen (BI) og Fredrik Wulfsberg (HiOA) utviklet Øyvind en egen statistisk metode for å forstå hvorfor identiske produkter ofte selges til forskjellige priser. De studerte prisene til 766 ulike konsumvarer fra nærmere 4300 butikker i en periode på fem år. De måtte også avveie prisnivået på de ulike vare, ettersom det er større ulikhet når melk har to kroners prisforskjell, enn når en mobiltelefon har det. De fant ut at prisforskjellen, i 49 prosent av tilfellene, kan forklares ut ifra hvilken butikk man handler i. Men Øyvind er ikke tilfreds med å kun forstå halvparten.  

– Fortsatt gjenstår det én halvpart av prisforskjellene som vi ikke kan forklare, sa Øyvind til BI Business Review den gang.

Som forsker er det nettopp denne evige søken etter flere svar som pusher han videre. Nå er han stasjonert i Brüssel, hvor han er en del av et stort, internasjonalt forskermiljø ved The European Center for Advanced Research in Economics and Statistics. Her jobber han med å forstå hvordan kontrakter, og forholdet mellom konsumenter og produsenter, styrer markedet og prisene. For Øyvind handler forskning om ikke å stagnere, og da kan man ikke alltid ha rett.

– Om jeg ikke feiler, så gjør jeg ikke jobben min. Når jeg feiler, betyr det at jeg forsøker å løse noe som er vanskelig.

Hvorfor bli forsker?

Det er mange bedrifter som sikler etter Øyvinds kompetanse, og som gjerne skulle hatt noen som ham med på laget. Men for Øyvind var det ikke næringslivet som pirret mest, det var iveren etter ny kunnskap og dypere innsikt i faget.

– Hver dag etterstreber jeg å lære noe nytt.

 

Øyvind Aas - PhD

Hver dag etterstreber jeg å lære noe nytt