Ukens alumni

Evnen til å skape sine egne muligheter

Pia Seeberg


Journalist, foredragsholder og fysisk og mental trener. Driver nettstedene Piaseeberg.no og Blidinegenpt.no

Bachelorgrad fra BI, og etterutdanning som fysisk og mental trener

“Som selvstendig næringsdrivende kan man fort bli forelsket i tanker, ideer og visjoner, fremfor et stødig regnestykke. En kombinasjon av de to er ofte suksessoppskriften.”

I en sammensatt mediehverdag må utdanningsgrunnlaget være det samme - sammensatt, mener frilanser, foredragsholder og fysisk og mental trener, Pia Seeberg.

Tekst: Pia Seeberg
Foto: Sara Haugen

Per dags dato har jeg en sammensatt jobbhverdag, der jeg den ene dagen befinner meg ved stuebordet med kaffekoppen, med hjemmet som arbeidsplass, mens jeg den andre dagen orger og gjennomfører eventer for over 600 personer. Også har man alt imellom - skriving, ta bilder, lage innhold, klippe video, markedsføre, kommunisere med mennesker, lage planer, forholde seg til budsjetter og oppnå inntektsmålene sine - det er mye å tenke på når man velger å være sin egen sjef i et jobbmarked i konstant endring.

Med fleksibilitet og frihet kommer også ansvar og selvdisiplin, to faktorer som står høyt når man velger å drive for seg selv. Videre må man være rå på å se muligheter når de byr seg, og ikke være redd for å spille på andre strenger enn de man kanskje opprinnelig hadde sett for seg. Man må lære seg å være sammensatt, på lik linje som en bachelorgrad fra BI vil være - sammensatt.

Etter min mening skal man ikke kimse av verdien av å kunne litt om alt, spesielt ikke om det går i tråd med en personlig interesse eller hobby. For min del har fysisk og mental trening alltid stilt sterkt, og jeg skjønte tidlig at jeg ønsket å implementere det som en den av min jobbhverdag, hvis mulig. Gjennom utdanningen på BI fikk jeg innsikt i ulike arenaer og muligheter ved arbeidslivet i Norge, som gjorde meg i stand til å begynne å tegne ut min egen arbeidshverdag.

I dag bruker jeg den grunnleggende økonomiforståelsen i planlegging både av mine egne prosjekter og arbeidstimer, men også eventer, prosjekter og samarbeid jeg gjør med andre. Økonomilæreren understreket alltid viktigheten av å gjøre en «kost, nytte-analyse» i forkant og underveis i prosjekter, som er noe av det som har festet seg hos meg. Uansett hvor gøy, givende og spennende et prosjekt virker, så er det viktig å undersøke at man tjener penger på innsatsen man lenger ned. Som selvstendig næringsdrivende kan man fort bli forelsket i tanker, ideer og visjoner, fremfor et stødig regnestykke. En kombinasjon av de to er ofte suksessoppskriften.

Alt i alt opererer jeg i et arbeidsmarked der jeg er avhengig av å skape mine egne muligheter, og hele tiden sikre progresjon og effektivitet, krydret med en god dose gjennomføringsevne. Jeg fikk tidlig tilgang på de rette verktøyene, som gjorde meg i stand til å bygge min egen karriere akkurat slik jeg ønsket. Man blir aldri utlært, spesielt ikke i dagens medieverden, men de grunnleggende prinsippene vil alltid gjelde. De er jeg glad jeg kjenner til.

Pia Seeberg - Selvstendig næringsdrivende

En (u)typisk uke