Ukens alumni

LAGSPILLEREN

Kristin Størmer Steira


Selvstendig næringsdrivende

Bachelor i markedsføring og Executive Master of Management

“Hvis du ikke tar sjansen på å følge med i utviklingen, så stagnerer du fort i idretten. Det ser du gjelder veldig for næringslivet, også.”

Kristin Størmer Steira hadde for lengst staket ut en ny kurs da karrieren i skisporet gikk mot slutten.

– Selv om jeg har drevet en individuell idrett, jobbet vi på landslaget veldig mye som et lag og som et team. Både på et lag innen idrett og i en bedrift kan en ikke alltid velge sine kollegaer, derfor er det viktig å ha takhøyde for at folk er forskjellige og at man har ulike behov. Det tror jeg er veldig nyttig å tenke på inn mot arbeidslivet, sier Størmer Steira. 

Hun kan se tilbake på et liv med utallige triumfer: Olympisk mester og tre VM-gull i stafett, individuell bronsemedalje fra Sotsji-OL og fire NM-gull, bare for å nevne noen. Langrennsløperen hadde imidlertid ingen planer om å slappe av etter at skikarrieren var over.

– Helt siden jeg la opp etter 2015-sesongen har jeg vært interessert i å se mer på overføringsverdiene og likhetene mellom toppidretten og næringslivet.

Første stopp ble to år som prosjektleder og rådgiver i stiftelsen Aktiv mot kreft. Der jobbet hun blant annet med å lande sponsoravtaler og annet inntektsbringende arbeid.

– Det var veldig annerledes for en som har vært toppidrettsutøver å plutselig være på et kontor mesteparten av tiden, men det var en veldig givende og lærerik jobb.


Mer enn et kjent navn

For 36-åringen har det vært viktig at livet etter langrenn handlet om mer enn å bare være et navn. Planleggingen begynte allerede før hun bestemte seg for å satse som aktiv. I flere år kombinerte hun langrenn med å ta en bachelor i markedsføring på BI.

–  Målet mitt var å være ferdig med bacheloren i god tid før jeg la opp, sånn at jeg hadde et grunnlag jeg kunne bygge videre på. Utdanningen har betydd at jeg kunne gå rett i en jobb, med noe mer enn bare et navn og en idrettskarriere bak meg.

Nå kombinerer hun mammapermisjon med datteren Asta Isabel og rollen som ekspertkommentator for TV 2. I juni sluttfører hun sin Executive Master of Management på BI.

– Jeg kjente på en lyst for litt mer faglig påfyll det siste året jeg var aktiv, så da ringte jeg til BI. Fra Executive-avdelingen fikk jeg kjempegod veiledning og de tilrettela for at jeg kunne ta fag samtidig som jeg gikk på ski. Det ga meg veldig mye som idrettsutøver å kunne komme hit hver femte uke og være student i stedet for utøver.


Samarbeid og ledelse

Som gründer med eget firma har hun allerede holdt foredrag og jobbet som konsulent opp mot bedrifter. Snart flytter hun til Lillehammer, så hun holder øyne og ører åpne for spennende jobbmuligheter i nærheten av OL-byen.

Da skader det heller ikke at hun kjenner mange fra Executive-nettverket som allerede er bosatt i området.

– Det har vært fantastisk å få det avbrekket med samlinger, faglig påfyll og ikke minst det å møte så mange som du får et godt kontaktnett med. 

De siste årene har hun innsett hvor mange verdier som er like i idretten og arbeidslivet generelt.

– Det går veldig mye på det samme. Det å jobbe strukturert, sette seg mål og gjennomføre dem, men også å ta konsekvensene av de målene man har satt seg. 

I fremtiden håper Størmer Steira å jobbe enda mer i skjæringspunktet mellom toppidretten og næringslivet. For henne er endringsledelse relevant begge steder.

– Hvis du ikke tar sjansen på å følge med i utviklingen, så stagnerer du fort i idretten. Det ser du gjelder veldig for næringslivet, også.