Ukens alumni

Matkrigeren

Arne O’Donoghue


Senior Engagement Officer

EAT

MSc in Political Economy 2008

“Vi må endre forbrukernes tankesett over til sunnere og mer bærekraftige alternativer. ”

Arne O’Donoghue skulle egentlig tilbake til Irland etter masterstudiene på BI. Ti år senere er han fremdeles i Oslo, der han jobber for en bedre matfremtid hos EAT.

Hva opptar deg mest på jobben akkurat nå?
Jeg jobber med lanseringen av rapporten «EAT Lancet Commission on Healthy Diets from Sustainable Food Systems», som kommer ut i januar 2019. Rapporten er verdens første helhetlige vurdering av hvordan man skal mate en stadig voksende verdensbefolkning med en sunn, miljøvennlig og bærekraftig diett. Uten å følge anbefalingene i rapporten vil man ikke kunne nå hverken FN’s bærekraftsmål eller Paris avtalen.

Rapporten lanseres i fem byer verden over (Oslo, Jakarta, Melbourne, FN i New York og på African Union Summit i Addis Abeba) og jeg har ansvar for dette.

Hva er EATs formål?
EAT ønsker å endre det globale matsystemet. Matproduksjon er ikke bare den fremste årsaken til utslipp av klimagasser, men også vår største helseutfordring på verdensbasis. EAT kobler vitenskap, politikk, business og samfunnet sammen for å skape globale matsystemer som sikrer nok mat til alle og som samtidig er bærekraftige.

Kan du fortelle mer om hvilke utfordringer EAT står ovenfor?
Vi må endre forbrukernes tankesett over til sunnere og mer bærekraftige alternativer. Husdyrlobbyen er utrolig mektig og absolutt et stort hinder for endring av matsystemet vårt. Enorme subsidier underbygger også dette.

Hvilke sektorer eller selskaper er gode rollemodeller?
Kokker! Kokker og kulinariske fagfolk bryter ned gapet mellom gård og gaffel. De påvirker hva vi dyrker, hva vi legger på tallerkenene våre og hvordan vi tenker på mat. I EAT samarbeider vi med partnere for å gi kokker over hele verden muligheten til å være forkjempere for et sunt og bærekraftig kosthold.

Når startet ditt engasjement for bærekraft?
Jeg vokste opp på landet, og foreldrene mine oppfordret oss til å ta vare på miljøet rundt oss. Vi resirkulerte, komposterte og plukket plast på strendene for 30 år siden.

Har du hatt rollemodeller i karrieren din?
Ja, mange. Noe av det mest spennende med å jobbe i et miljø med flere aktører, er alle folkene du møter. Det kan være en ny internship-kandidat, en lidenskapelig forsker, en adm.dir eller til og med et statsoverhode – du lærer noe nytt hele tiden.

Hvilke spørsmål tror du vil være viktigst for bærekraft fremover?
Det vil bli enda tydeligere hvor sammenkoblet alt er. Klimaendringene er blant de ledende årsakene til økende global sult, med konsekvenser for migrasjon, fattigdom og ulikhet. Partnerskap er avgjørende for å lykkes og i matbransjen har vi virkelig sett verdien av å jobbe sammen med flere aktører. Det er en av grunnene til at vi i EAT er optimistiske med tanke på mat i fremtiden.

Hvordan merker kollegaene dine at du har studert på BI?
Sannsynligvis nettverket mitt!