Ukens alumni

Mot til å lede

Kristin Holth


Executive Vice President

DNB

Siviløkonom 1984

“Det er et topplederansvar å ha fokus på all slags mangfold, også kjønnsforskjeller.”

Som leder setter hun mot og nysgjerrighet øverst. Kristin H. Holth, DNBs øverste sjef for havnæringene, er blant annet kåret til verdens mest innflytelsesrike innen skipsfinans.

Da DNB i fjor bestemte seg for å styrke posisjonen på havnæringene, samlet de shipping, offshore, logistikk, olje, gass og fisk i én divisjon. På toppen av laget plasserte de Kristin H. Holth. I tillegg til lang fartstid innen shipping og offshore, ble Holth i 2014 kåret til verdens mest innflytelsesrike person innen skipsfinans av britiske Lloyd's.

– Shipping og havnæring er bransjer med sterk global konkurranse, det stilles store krav til det vi leverer. Jeg liker å jobbe i et miljø som krever mye av meg, sier Holth.

Modig lederskap

DNB-sjefen har flere år bak seg som toppleder. Hun mener mot er en av de viktigste egenskapene i en god leder.

Mot til å gjøre endringer, til å gå foran når det trengs og til å støtte det du tror på. Blant annet for å øke mangfoldet i ledergrupper.

– I finansbransjen blir lederstillinger fremdeles dominert av menn. Jeg ser ikke noen grunn til at det skal være sånn, sier Holth.

For det mangler ikke på kvinnelig talent i finansbransjen, mener DNB-sjefen. Men på fantasi og trygghet blant ledere til å velge annerledes enn man pleier.

– Sheryl Sandberg, CEO i Facebook, har skrevet mye om utfordringene som kvinnelig leder. I boken sin «Lean In» skriver Sandberg om begrepet «jungle gym», som handler om at karrieren ikke alltid må peke rett oppover. Som en apekatt kan man hoppe både opp, ned og til siden. Det handler om å være åpen for å gripe muligheter når de er der.


Topplederansvar

For å endre forutsetningene for kvinner og menn i arbeidslivet, mener Holth det er behov for stødig ledelse. Selv ser DNB-sjefen etter dyktige, kvinnelige talenter i egen organisasjon.

– Det handler om å dytte dem videre, å motivere dem til å skaffe seg bredde.

Hun legger til:

– Det er et topplederansvar å ha fokus på all slags mangfold, også kjønnsforskjeller. For å lykkes tror jeg at vi må være mer systematiske i arbeidet med utfordringene. Det handler om å være bevisst på rekruttering, hvordan man beholder talenter og hvordan man motiverer til videreutvikling. Det siste er nok det vanskeligste.

En av nøklene til dette, mener DNB-sjefen, er å la medarbeidere kjenne på mestringsfølelse.

– Noen dager eller oppgaver kan være mer krevende enn vi liker. Du har en «klump i magen» i forhold til om du klarer det du står overfor, men så deilig når du klarer det.  Vi trenger alle den mestringsfølelsen for å vokse, og det er viktig at ledere lar medarbeidere kjenne på dette.


Motivator

Selv har Holth bygget karrieren stein på stein. Grunnmuren ble lagt ved økonomistudiene på BI. Hun beskriver seg selv som nysgjerrig og analytisk.

Da hun som nyutdannet økonom ble ansatt i Bergen Bank, ble sjefen Anne Øian spesielt viktig for Holths karriere.

– Hun var dyktig, modig og banet vei. Viste at alt var mulig.

Når Holth selv har tatt plass i sjefsstolen, bruker hun mye tid på å motivere medarbeidere til å strekke seg i arbeidet.

– Det er en stor lederoppgave å produsere gode medarbeidere. Som leder skal man ikke bare levere en bunnlinje, men man skal bygge både organisasjonen og finne talenter.

Ifølge DNB-sjefen bør ledere være bevisst på at de blir sett på som ledere, uavhengig av om de liker det eller ikke. De skal lede vei og inspirere, også på de tunge dagene.

Foto: Anita Arntzen

Kristin Holth - DNB

Våger å gå ut av komfortsonen