Alumni-profil

Skaper gode øyeblikk

Hilde Helland


Tidligere daglig leder

Manglerudhjemmet/Unicare

Bachelor of Management i helseledelse

“Gjennom studiene lærte jeg å våge og å vise svakheter. Det ga meg en helt ny ro, og en evne til å stole på meg selv - og dermed også kollegaene mine.”

Hilde Helland var lei av triste korridorer og hvite vegger. En egen fotballpub, restaurant og spa senere, er Manglerudhjemmet totalt forvandlet.

Den tidligere daglige lederen på sykehjemmet for demente personer i Oslo trengte ikke noen fremdriftsplan, prosjektgruppe eller stort budsjett for å ta grep. For Helland, som først studerte helseledelse på BI, var det viktig at Manglerudhjemmet ble et sted der gode øyeblikk skapes.

– Mange tenker at sykehjem er noen triste greier hvor man ikke ønsker å ende opp selv. Det ønsker ikke jeg at det skal være.

Løsningen ble å brette opp ermene og rydde. Med dugnadsånd og stå-på-vilje sørget Hilde og de ansatte for at de eldre fikk sin egen fotballpub, restaurant, butikk og spa. Hildes ønske var ikke bare å endre på lokalene, men også hva beboerne på Manglerudhjemmet kan gjøre. I et Aftenposten-filmet foredrag sett av flere millioner mennesker, fortalte Helland om det magiske som skjedde da de eldre fikk muligheten til å gjøre aktivitetene som de selv ønsket.

– Hver torsdag møtes de nede i puben. Hver gang de kommer ned hit har de plutselig ikke vondt i hofta lenger, de bruker ikke rullatoren og spretter opp på høye barkrakker mens de dingler med beina som om de var 20 år igjen. Så spanderer de på damene på nabobordet. Det er disse øyeblikkene vi ville ha frem, fortalte hun i videoen.

HR Norge har rost Helland for å skape en fantastisk merkevareverdi for sin arbeidsgiver ved å forvandle Manglerudhjemmet til trolig «den mest kjente institusjonen av sitt slag i Skandinavia». De siste årene har flere norske kommuner og fagfolk fra land som Sverige, Japan og Tsjekkia tatt turen til Manglerud for å lære hemmeligheten bak suksessen.

– Siden har vi på Manglerudhjemmet skapt mange gode øyeblikk. Mange gode øyeblikk i løpet av en dag skaper en god dag, flere gode dager skaper et godt liv. Det er dèt det handler om. Så enkelt er det faktisk.

Hilde, som opprinnelig er utdannet sykepleier, sitter nå også som styremedlem i Nasjonalforeningen Oslo Demensforening. For henne er det viktig at mennesker skal kunne fortsette å være seg selv, uansett om du er 25 eller 80 år. 

Resultatet? Fornøyde beboere, jublende pårørende, et sykefravær som gikk ned fra 12-13 prosent til under tre og en medisinbruk som sank med 40 prosent. Helland forteller at lederutdanningen på BI ga henne verktøyene hun trengte for å ta de nødvendige grepene. 

– Jeg lærte å våge og å vise svakheter. Det ga meg en helt ny ro, og en evne til å stole på meg selv – og dermed også kollegaene mine.

Helland starter ny gründervirksomhet fra januar 2018.

Video

Hilde Helland, daglig leder Manglerud­hjemmet