Ukens Alumni

Stol på din egen evne

Laura Kuitunen


Analytiker

European Central Bank

Master i økonomi og ledelse 2016 og International Summer Programme 2012

“Å være omgitt av kolleger fra hele Europa, gjør atmosfæren på arbeidsplassen ekstra inspirerende.”

Før hun graduerte, sikret Laura Kuitunen seg en trainee-stilling hos European Central Bank i Frankfurt. I dag har hun jobb som analytiker i samme selskap.

Tekst: Anna Olausson

Laura Kuitunens første møte med BI var BIs Internasjonale sommerprogram. To år etter vendte hun tilbake, og høsten 2016 graduerte hun med en Master of Science in Business, med spesialisering i samfunnsøkonomi.

- Jeg føler at jobben min samsvarer godt med det jeg har studert, selv om det handler mer om anvendt økonomi og finans, enn det teoretiske.

Stillingen består av både kvalitative og kvantitative oppgaver. Laura setter pris på kombinasjonen, og arbeidsdagen består av å skrive orienteringer og rapporter, og å forberede presentasjoner. Data, risikoindikatorer og økonomiske modeller er også en sentral del av jobben.

- Varierte arbeidsdager passer meg utmerket. Jeg hadde sett for meg at jeg skulle arbeide mye på egenhånd, men det har heldigvis vist seg å ikke stemme. I noen prosjekter er vi i kontakt med andre sentralbanker i Europa og ulike interessenter, mens andre prosjekter er mer interne.

Det var Lauras mål å sikre seg en internasjonal stilling som startpunkt for karrieren, og siden hun er oppvokst i Finland, ville en stilling i Norge også svart til dette kravet. Til slutt var det Tyskland som ble utgangspunktet for karrieren. 

- Jeg er heldig som er omringet av så mange dyktige kolleger fra hele Europa. Det gjør atmosfæren ekstra inspirerende, sier Kuitunen. ECB er et unikt arbeidsmiljø hvor man får jobbe med viktige økonomiske beslutninger og policy.

Kuitunen forteller at hun utviklet seg både profesjonelt og personlig i studietiden ved BI.

- Jeg hadde fantastiske medstudenter som jeg samarbeidet med på gruppeoppgaver, samtidig som vi hadde det gøy sammen. Å skrive masteroppgaven satt mine evner på prøve og jeg ble mer selvstendig.

Overgangen fra student til fulltidsjobb var mye enklere enn forventet, men hun merket naturligvis forskjeller. Hennes råd til nyutdannede er at det er viktig å gripe alle muligheter man får, selv om de ser helt annerledes ut enn det du så for deg.

- I starten av karrieren vil jeg si at det vanskeligste er å stole på sine egne evner og ferdigheter. Men til slutt er det faktisk det som gjør at du får jobben gjort. Resultatet blir kanskje ikke perfekt, men du kan hvert fall ta det derifra og lære av det.