Ukens alumni

Tekstvinner

Christine Calvert


Tekstdoktor

Executive Master of Management 2016

“Jeg tror mange streber etter å bli bedre mennesker.”

Christine Calvert brenner for det skrevne ord og lever av å gjøre syke tekster friske igjen.

Jeg tror organisasjoner kan tjene utrolig mye tid på å kommunisere bedre internt, sier hun.

Calvert, som kaller seg selv Norges eneste tekstdoktor, vet hva hun snakker om. I tillegg til å være høyskolelektor i digital kommunikasjon ved Høyskolen Kristiania, holder hun også kurs og foredrag for å lære næringslivet kunsten å kommunisere effektivt.

‒ Det handler ikke bare om e-poster, men også møter og presentasjoner. Flere kunne hatt mer nytte av å tenke litt mer strømlinjeformet. Hvis jeg skriver en e-post som 500 skal lese, går utrolig mye tid tapt hvis halvparten må tolke seg frem eller ringe meg for å forstå hva jeg prøver å si.

Selvopptatt kommunikasjon er gift for tekstdoktoren. Motgiften er å løfte blikket.

‒ Mange virker mer interessert i å få frem det de selv ønsker å si, i stedet for å få frem hva de kan gjøre for meg som kunde. Det handler om å prøve å se seg selv med andre briller.


Sterk frihetstrang

Når hun jobber med bedrifter, dreier det seg gjerne om skreddersydde kurs der hun går dypt ned og analyserer alt fra virksomhetenes internkommunikasjon til nettsider. Enkelte ganger sparrer og diskuterer hun med drevne kommunikasjonsfolk, mens hun i den andre enden av skalaen også hjelper de som virkelig lider av skrivesperre og tastaturfrykt. 

‒ Det er gjerne folk som ikke har skrevet noe særlig før og ikke er veldig komfortable, men som kanskje er blitt pålagt å skrive mer. Men alle, inklusive meg selv, kan bli flinkere til å skrive!

Som foredragsholder er hun en av Norges mest populære innenfor sitt felt. Hemmeligheten, ifølge Calvert, ligger i hvordan hun kombinerer humor, en pedagogisk oppbygning og et genuint engasjement for faget.

‒ Du må elske publikummet ditt og det du snakker om, og at du setter pris på de som faktisk har giddet å møte opp for å høre på deg.

Da hun bestemte seg for å bli selvstendig næringsdrivende, handlet det i stor grad om å få jobbe mer med det hun liker best, og mindre med det hun ikke brenner like mye for.

‒ I noen jobber blir det mye administrasjon. Jeg gjør det gjerne, men min styrke er å holde kurs eller å stå i et klasserom, fordi det er jo det som er gøy. Jeg har en veldig sterk frihetstrang.


Doktorens vinneroppskrift

Calvert har alltid vært interessert i ledelse, men sier hun ble tryggere i rollen som «lederen» i klasserommet etter at hun fullførte sin Executive Master of Management ved BI. Hun trekker frem nettverket og fagkunnskapen hun fikk, i tillegg til personlig utvikling, som det beste hun fikk ut av studiene. Det skadet heller ikke at hun automatisk gikk opp et lønnstrinn til høyskolelektor som følge av mastergraden.

‒ Jeg tror mange streber etter å bli bedre mennesker. Det jeg lærte er å gi meg selv verktøy til å i hvert fall prøve å være en bedre utgave av meg selv.

Erfaringen har også gjort henne mer bevisst på hva god ledelse handler om.

‒ Man må gi folk frihet og autonomi. De aller fleste ønsker å gjøre en god jobb, så la dem jobbe i fred. En god leder kan se ganske kjapt hva folk trenger og deretter la dem gjøre jobben sin uten å detaljstyre eller kontrollere.

Tekstdoktorens største anbefaling til alle «pasienter» der ute er å ikke nøle med å skrive.

‒ Skriv først masse, skriv dårlig, fiks det, tenk på hvem som er mottakeren og hva du egentlig vil oppnå. Så får du heller flikke litt på språket og grammatikken til slutt. Det viktigste er bare at du skriver! 

Christine Calvert

Norges eneste tekstdoktor