Executive Master of Management in Energy

5 tips til jobbsøkere i energibransjen

På jakt etter drømmejobben? Da hjelper det å være kvalifisert for så mange posisjoner i fremtidens energibransje som mulig. Her er Jon Lereims råd for å lykkes.

‒ Olje og gass har vært langt nede, men nå er det manko på kvalifiserte folk. Både spesialister, men også de som kan lede prosesser, slik som utforskning på eller utvikling av nye felt. Det er et attraktivt marked der ute for alle med oppdatert kunnskap. På fornybar-siden ser du også at stadig flere jobber blir utlyst, sier Lereim.

Han har jobbet innenfor industrien i over 30 år, både som akademiker og leder i større energibedrifter. Omstillingene bransjen står overfor eller allerede opplever, har ført til en stor etterspørsel for kandidater med evnen til å tenke dynamisk.
Ifølge Lereim er akkurat det gode nyheter for både nyutdannede med riktig kompetanse og erfarne bransjefolk som ønsker et karriereløft.

Ferdighetene du trenger

Her er Lereims fem råd til jobbsøkere:

1. Tenk globalt. Det gir deg flere fordeler, både som arbeidstaker- og søker, inkludert muligheten til å jobbe hvor du vil i verden

‒ Energi er internasjonalt ‒ og det betyr at du må kunne tenke globalt. For å kunne forstå det store bildet, er ansatte med innsikt i hele den globale konteksten gull verdt, og da snakker vi om en solid forståelse for alt fra politiske forhold til økonomiske utviklingstrekk der ute.

2. Bygg opp din digitale kompetanse

‒ Nå kan man i praksis sitte i byen og fjernstyre en oljeplattform i Nordsjøen. Vi kan måle og samle inn data om tilstanden til en plattform, en vindmølle i havet eller en solcellepark. Som leder blir det viktigere enn noensinne å la ekspertene vurdere det som kommer av fakta, men digitaliseringen krever også en ny lederkompetanse. En leder med digital innsikt tar beslutninger av bedre kvalitet.

Executive Master of Management in Energy: En internasjonal grad som forbereder deg på de mest ettertraktede stillingene i dagens og morgendagens energibransje.

Les mer om programmet

3. Tenk helhetlig - og tør å hoppe ut i det ukjente

‒ Vi ser at energimarkedene kan skifte ganske dramatisk, så har du også nye reguleringer som kan dukke opp. I energibransjen må du være forberedt på å raskt endre kurs og omstille deg, men samtidig beholde tryggheten og smidigheten uten å få panikk.

4. Ikke velg mellom business og teknologi - velg begge deler!

‒ Business er mer enn bare ledelse, det er også verdiskaping ‒ og skal du drive med det må du kunne tenke på den kommersielle verdiskapingen kombinert med den teknologiske. Du er godt skodd for flere typer lederroller hvis du effektivt klarer å koble nye forretningsmodeller og digitalisering.

5. Ikke undervurder myke ferdigheter. Undersøkelser viser at sjefer verdsetter de myke ferdighetene til en kandidat like mye eller mer enn de tekniske

‒ Bransjen er helt avhengig av spesialister med tekniske ferdigheter, men det gjør ikke soft skills mindre nyttig for deg som jobbsøker, snarere tvert imot. Disse arbeidsgiverne har også et stort behov for alle som behersker kommunikasjon, samarbeid og det å lede prosesser.

Stor mulighet for nordmenn

I dag er Lereim ansvarlig for BIs Executive Master of Management in Energy (EMME), i samarbeid med anerkjente IFP i Paris, der fagfolk fra hele verden møtes for å lære mer om ledelse i fremtidens energisektor. Tidligere studenter har vært ansatt i bedrifter som Halliburton, Tesla, Siemens og Statoil, samt flere med ledende posisjoner i offentlig sektor og departementer verden rundt.

I programmet fokuserer de på å lære bort verktøyene og virkemidlene ledere trenger for å lykkes, uansett hvilken sektor de vil jobbe i.

‒ Med de store endringene man ser i bransjen nå, enten det er digital omstilling, usikkerhet i markedene eller nye forretningsmodeller, så er det et stort behov for ledere som vil være med på å forme fremtiden. Dette programmet gir deg alt du trenger for å lede mennesker inn i en turbulent, men spennende tid, sier Lereim.

Lereim tror grunnen til at programmet har så mange internasjonale studenter, skyldes en kombinasjon av energimangfoldet du finner i Norge og Frankrikes ledende energiteknologiske kunnskap, som de får inn via samarbeidet med IFP. Han mener flere nordmenn også burde få øynene opp for muligheten som finnes for å få en helhetlig energikompetanse her hjemme.

‒ Kandidatene som går ut her er kvalifisert til fremtredende posisjoner uansett sektor, og så internasjonalt som de måtte ønske.