Ny dag, nye muligheter

Adm.dir. og jagerflypilot

Nysgjerrighet lokket Bjørn Granviken bort fra cockpiten og over til lederroller i SAS. Nå er han på sporet av suksess som hovedstadens t-banesjef.

‒ Jeg vokste opp mens jeg så på jagerflyene. Å bli pilot var guttedrømmen min, jeg hadde ikke akkurat t-banen i tankene. Det var jagerfly jeg hadde i hodet, sier Bjørn Granviken, administrerende direktør for Sporveien T-banen, et datterselskap av Oslo Sporveien.

Veien til skinnene var ikke åpenbar. Granviken vokste opp i en forsvarsfamilie og drømte om å bli jagerflypilot. Tidlig i 20-årene kom han gjennom det smale nåløyet, og startet flygerutdanningen i Forsvaret, før han rettet nesen mot USA, Texas og jagerflyutdanning. Etter at han kom tilbake til Norge fulgte år ved Krigsskolen, en karriere i forsvaret og senere lederroller hos SAS.

– Det finnes mange råtasser som flyr jagerfly, uten at de senere blir ledere. Når skjønte du at ledelse var noe for deg?

– Jeg har nok en nysgjerrig legning. Underveis i karrieren har jeg lært mye som jeg har tatt med meg videre. Denne utviklingen har gjort at jeg gradvis jobbet mindre operativt, og mer med ledelse og utvikling. 

Store på sporet

Det var også nysgjerrighet som drev Granviken ut av luftfartsbransjen. Etter flere år i SAS begynte piloten å søke etter nye muligheter. Da jobbmuligheten i Sporveien dukket opp, tenkte han at bakgrunnen fra forsvaret og SAS ville være relevant – også i togverdenen.

– Det viste seg å stemme.

At Sporveien kombinerer ulike typer fagkunnskap, mener Granviken er et godt utgangspunkt for å videreutvikle Sporveiens tjenester. For siden flygeren ble t-banesjef, har mye endret seg i selskapet. Blant annet er produksjonen økt med 20 prosent på to år.

– Jeg er skikkelig stolt over medarbeiderne som jobber med trikk og t-bane. Vi har økt produktiviteten kraftig, og kjører mye mer enn for fem år siden. Vi kjører også punktligere og billigere, sier Granviken.

Tro på tillit

I tillegg til en nysgjerrig natur og interesse for ledelse, har Granviken med årene også fått med seg faglig tyngde. Det han lærte på Executive Master of Management-programmene ved BI, har satt tydelige spor i jagerpilotens lederstil.

– Jeg vil definitivt si at BI har hjulpet til med å forme den jeg er, og jobben jeg gjør, sier Granviken.

Han utdyper:

– Det handler om refleksjon, bevisstgjøring og kunnskapsøking. Jeg slukte pensumbøkene. Det føltes ikke som å gå på skole, eller som et pliktløp. Jeg lærte at selvledelse er avgjørende for å være på plass. Man må få struktur på seg selv, før man kan strukturere andre.

Nå har den tidligere jagerflypiloten flere år bak seg som toppleder. Han mener tillit til medarbeidere er den viktigste egenskapen en leder kan ha.

– Å stole på folk betyr at man lytter til dem, og at de får slippe til. Jeg har veldig tro på å finne frem til retninger i fellesskap, for vi må stå sammen om målene. At folk får bruke seg selv i jobben tror jeg er noe av det viktigste for å skape resultater.

For t-banesjefen er de ansatte i Sporveien som en stor familie.

– Mange hos oss lever og ånder for t-bane og trikk, det synes jeg er moro. Vi skal levere god service 365 dager i året, og vi er en gjeng som vil noe. Derfor får vi også til mye.


Foto: Anita Arntzen

I denne videoen forteller Bjørn om hvilke utfordringer han står overfor som ansvarlig for T-banen, samt hvordan det var å kombinere lederjobb og studier.

Skinner, strøm, tog og mennesker må være like gode samtidig