Executive MBA

Banksjefen i Beijing

En dramatisk hendelse gjorde Martine Mills Hagen klar for et karriereskifte. I dag er hun ansvarlig for finansiering i Asian Infrastructure Investment Bank (AAIB) i storbyen Beijing.

‒ Som AIIBs første leder for finansiering, anser jeg meg selv som veldig heldig. Det er mitt ansvar å sørge for at den rette infrastrukturen er på plass, slik at banken er i stand til å låne i de internasjonale kapitalmarkedene, sier Mills Hagen.

AIIB, som ble etablert i 2015 med en oppstartskapital på 100 milliarder dollar, ble av enkelte ønsket velkommen som en potensiell rival til IMF og Verdensbanken, mens FN antydet at banken kunne bli en mektig bidragsyter til bærekraftig utvikling. New York Times foreslo til og med at Kina, etter lanseringen av AAIB, nå var likemenn med USA ved det globale økonomiske bord.

Mills Hagen anser derimot AAIB for å være en partner med de andre multilaterale utviklingsbankene (MDB-ene), slik som Verdensbanken og Asian Development Bank (ADB). De samarbeider allerede med å finansiere flere ulike prosjekter, blant annet veier, strøm og bærekraftige byer i deres medlemsland.

‒ Vårt mandat går ut på å forbedre den sosiale og økonomiske utviklingen i Asia ved å investere i infrastruktur og andre produktive sektorer. Gapet for finansieringen av infrastruktur i Asia er beregnet til å være i nærheten av 26 billioner dollar frem til 2030, noe som ingen institusjon alene kan håndtere.

Hendelsen som forandret alt

Banksjefen har en omfattende bakgrunn innen bank- og finansbransjen, inkludert flere år som visepresident for finansiering og lån i norske Eksportfinans AS. Hun mener at det å jobbe i en så ung organisasjon som AAIB, innebærer noen unike muligheter i MDB-landskapet.

‒ Vi har alt foran oss, så det er virkelig fascinerende, faktisk et privilegium, å kunne være med helt fra starten av. Vi har tre kjerneverdier, «lean, clean and green», der vi har prøvd å ta lærdommer fra offentlig og privat sektor, for å kunne skape en effektiv og produktiv organisasjon.

Ledere som aldri slutter å lære, er ledere som aldri slutter å utvikle seg. Vår Executive MBA er skreddersydd for å møte både dine profesjonelle og personlige målsetninger.

Les mer

Beslutningen om å bytte ut Norge med Kina, var imidlertid ikke enkel. I 2016 ble hun diagnostisert med kreft, men behandlingen var heldigvis vellykket. Hun og familien beskriver perioden som tøff og krevende, men hendelsen gjorde også at Mills Hagen følte et behov for å leve mer i nuet ‒ og at dette var hennes sjanse til å gjøre noe annet.

‒ Da jeg var ferdig med behandlingen, var jeg mer enn klar for en endring. Det var flaks at denne stillingen dukket opp på akkurat riktig tidspunkt, og at mine nærmeste ga beslutningen sin fulle støtte.

Begeistringen for Beijing

Halvparten av Mills Hagens tid går bort til reiser, så det er grenser for hvor kjent hun har rukket å bli i Beijing ‒ og det finnes fortsatt mange spennende steder å oppdage for henne. Topplederen har imidlertid definitivt funnet tiden til å omfavne én lokal tradisjon.

‒ Ja, jeg har blitt med i felleskapet til de med el-scooter. Folk i Beijing pleier å skille mellom før-scooter og etter-scooter, noe jeg virkelig kan si meg helt enig i!

Mills Hagen elsker Asia og besøkte også kontinentet flere ganger før hun ble tilbudt en jobb der, inkludert reiser til Kina i forbindelse med Executive MBA-studiene ved Handelshøyskolen BI. Faktisk var personen som gjorde henne oppmerksom på stillingen i AIIB, hennes tidligere medstudent Søren Elbech, som er bankens nåværende kasserer. Hun forteller at det er artig å jobbe sammen igjen etter så mange år ‒ og understreker hvordan videreutdanningen har hjulpet henne i karrieren.

‒ Jeg følte virkelig at jeg fikk utrolig mye ut av min EMBA. Det viktigste var mestringsfølelsen, som definitivt var verdifull da jeg kort tid senere ble en del av lederteamet i Eksportfinans, da de var inne i en ekstremt turbulent periode.

I dag beskriver hun det å jobbe for en helt ny AAA-rangert MDB-bank som en mulighet som bare dukker opp én gang i livet ‒ og Beijing som et fantastisk sted å arbeide.

‒ Ting endrer seg så fort og byen er så stor at jeg tviler på at jeg noensinne vil bli helt kjent, men Beijing er virkelig en utrolig by å både leve og jobbe i.

Interessert i å utvikle deg som leder i en internasjonal setting?

Les mer om våre to Executive MBA-spesialiseringer: