Ny dag, nye muligheter

VM-trenerne som skiller seg ut

En tannlege, en ingeniør, en revisor og en lærer. Dette er VM-trenerne som ikke er helt som andre ledere.

I juni og juli tar fotball-VM over Russland og resten av verden. 32 land skal kjempe om den gylne pokalen, mens over tre milliarder av oss andre benker oss foran TV-skjermen for å følge sirkuset. Før, under og etter VM er det gjerne spillerne som er i fokus, men hva med de som trekker i trådene?  

Mesterskapet er ikke bare et møte mellom kulturer og nasjoner, men også vidt forskjellige lagledere og lederfilosofier. Til Russland reiser ikke bare etablerte navn med tradisjonelle bakgrunner, men også unike personligheter som leder lagene sine litt annerledes enn mange andre.

Her har vi plukket ut fem trenere og tatt for oss hva som karakteriserer dem som ledere:

ÅGE HAREIDE - DANMARK

 • Utdannet revisor
 • Lederstil: Frihet under ansvar
 • Odds for å vinne VM: 80-1 

Åge Hareide

Nordmannen lyktes aldri med det norske landslaget, men har blitt «hele Danmarks Åge» etter at han tok «landsholdet» til VM. Med Hareide bak spakene har danskene fått den sårt savnede selvtilliten, humøret og harmonien tilbake i laget. Som leder har 64-åringen fokusert på å skape samspill og gi spillerne økt grad av frihet på banen.

‒ De får friheten, men hvis de ikke tar ansvaret så spiller de aldri for meg igjen, har Hareide selv sagt.


Lyst til å bli en bedre leder? 
Se oversikten over alle de ulike lederkursene vi tilbyr som kan kombineres med jobb.


Han har også vist evne til endringsledelse, blant annet da han forlot ideen om å bruke tre i forsvar, da dette raskt viste seg å ikke fungere. Han viste også en evne til å ikke overse konkurrenter, da han trumfet gjennom å bruke 1,3 millioner kroner på å speide på motstanderne de møter i Russland.

Lederstil i praksis: Da forsvarsspiller Simon Kjær inviterte hele laget til vinsmaking to uker før VM, fikk han ikke kjeft av sjefen. Hareide sa selv han var «henrykt» over initiativet.

HEIMIR HALLGRIMSSON - ISLAND

 • Utdannet tannlege
 • Lederstil: Åpen og inkluderende
 • Odds for å vinne VM: 250-1

HEIMIR HALLGRIMSSON

Hele verden fikk øynene opp for outsideren Island under EM i 2016, da de viking-klappet seg frem til kvartfinalen etter å ha blant annet slått ut lag som England. Lagets karismatiske leder Heimir Hallgrimsson har tilført laget mer taktisk fleksibilitet, men kanskje først og fremst selvtillit.

De drar ikke til Russland for å komme til finalen, men få motstandere vil føle seg trygge mot et lag som har blitt lært opp til at ethvert lag kan slås, bare man vil det nok. Inntil nylig kombinerte 50-åringen trenerjobben med sin egen tannlegepraksis på Island.

‒ Det er godt å ha noe å koble av med. Noen spiller golf, jeg borer i tenner, spøkte han selv om egen bakgrunn.

Lederstil i praksis: Før hver eneste hjemmekamp reiser Hallgrimsson ned til en lokal supporterpub på Island for å fortelle fansen om dagens lagoppstilling og taktikk.

ÓSCAR TABÁREZ - URUGUAY 

 • Utdannet lærer
 • Lederstil: Pedagogisk
 • Odds for å vinne VM: 40-1

ÓSCAR TABÁREZ

«El Maestro», som han kalles både på grunn av sin utdanning og status, har ledet Uruguay i utrolige 12 år. Med sin lederfilosofi formulert i manifestet «El Proceso» har han revolusjonert måten laget ledes på, fra ungdoms- til A-lagsnivå. Tabárez gjeninnførte 433-formasjonen og satt av tid til at spillerne skulle studere. I dag har 10 av 11 i førsteoppstillingen gått gjennom «El Proceso» før de fikk spille fast på landslaget.

‒ Jeg tror jeg fortsetter å lære. Hver dag lærer jeg noe nytt, spesielt når det kommer til fotball, har 71-åringen selv sagt om sin tilnærming til sporten.

Lederstil i praksis: Tabárez nekter laget å spille FIFA og andre TV-spill. På treningsanlegget i hovedstaden Montevideo har han heller sørget for eget bibliotek til spillerne.

FERNANDO SANTOS - PORTUGAL 

 • Utdannet ingeniør
 • Lederstil: Disiplinert
 • Odds for å vinne VM: 20-1

Fernando Santos

Siden EM-seieren i 2016 har de fått ytterligere offensive forsterkninger i Bernardo Silva og André Silva, men Fernando Santos har likevel vært særdeles lite interessert i å dele ut noe favorittstempel til sitt eget lag. Som leder er han kjent for å være tilpasningsdyktig og taktisk fleksibel avhengig av motstanderen, samtidig som han ikke har noe imot å disiplinere stjernespillere som ikke leverer.

‒ Som trener, så har jeg ikke noe hjerte, er hans egne korte og brutale vurdering av sin egen ledelse.

Lederstil i praksis: Santos er kjent for å jobbe mye med relasjonene til sine nøkkelspillere, slik som til lagets desidert største stjerne. Det var Santos som i sin tid solgte Cristiano Ronaldo til Manchester United, og i fjor sommer stemte spilleren selv på Santos som «Årets trener» - i stedet for Zinedine Zidane, som ledet Ronaldo og Madrid til Champions League-seier.

JORGE SAMPAOLI - ARGENTINA 

 • Ble fotballinvalid som 19-åring, omskolerte seg til trener
 • Lederstil: Metodisk og intens
 • Odds for å vinne VM: 8-1 

Jorge Sampaoli

58-åringen med kallenavn som «Don Sampa» og «Mini-Me» kom fra ingenting og jobbet seg opp til å bli et navn som nylig ble omtalt som en av de heteste kandidatene til å ta over Barcelona. Som landslagstrener omtaler han Argentina som «Messi’s lag», og hans viktigste lederoppgave er ifølge ham selv å bygge laget rundt det han omtaler som verdens beste fotballspiller.  

Lagene hans preges av intensitet, høyrisiko-stil og at spillerne angriper som en gruppe. Hans store forbilde er Marcelo Bielsa, og han har selv innrømmet at han tidligere hørte på 11-12 timers opptak med trenerlegendens filosofier daglig.

‒ Jeg vil ha elleve fanatikere som svetter livet av seg for drakta. Elleve kamikaze-krigere som da Bielsa ledet laget og alle syns det var som å spille mot femten mann, har Sampaoli sagt.

Lederstil i praksis: Da han tidlig i karrieren ble utvist fra trenerbenken, klatret argentineren til topps i et tre og skrek ut kommandoer til spillerne sine. Lokalavisens bilde av treneren førte til jobbtilbud. 


Savner du litt faglig påfyll eller ny kompetanse? 
Hos oss finner du garantert et kurs som passer for deg som er i jobb.

 

Kilder: The Guardian, The Telegraph, Reuters, Aftenposten, Mundo Deportivo, Ekstrabladet 

Bilder:V. Villano, J. Baikovicius, J. Willamor, A. Henrikson,  (Alle lisenser CC BY 2.0)