Det er ikke dårlige tider i Norge tider. Renten er kriminelt lav. Realrente på null er tull - for dagens økonomi, skriver Erling Røed Larsen ved BI.

KOMMENTAR: Erling Røed Larsen om renter

Priser er svært viktige i økonomi. De er nemlig informasjonssignaler.

Høy pris signaliserer knapphet, og skal lokke produsenter til å lage mer og overtale konsumenter til å forbruke mindre. Da skapes det balanse mellom det som legges frem og det som tas vekk.

Noen priser er så viktige at de har fått egne navn: Lønn er prisen på arbeidskraft. Husleie er prisen på leide boligtjenester. Valutakurs på fremmed mynt. Men hva er den aller viktigste prisen?

Prisen på penger

Det er prisen på penger. Og den heter renten. Det er imidlertid litt forvirrende at vi sier at noe er prisen på penger, for penger kan samfunnet lage uten kostnader - i motsetning til jernbaner, datamaskiner og hvetekorn.

Penger er jo egentlig bare representanter for ressurser. Hva er da renten prisen på?

Dypest sett skal renten vise oss hva det som brukes i dag fortrenger av det som kunne ha blitt brukt i morgen. Renten informerer oss om nåtid versus fremtid.

En reise i tid

Renten er et tidsprissignal - og det er om å gjøre å få den riktig. Ellers kan det gå galt. Virkelig galt. Over hele verden kom renten altfor lavt midt på 2000-tallet, og bidro til ubalansene som skapte den største økonomiske krisen på 80 år.

Folk levde i nåtiden - og glemte fremtiden. Nå er problemet motsatt mange steder, så renten er historisk lav der. Det gjør nåtiden billig, slik at folk handler i dag og ikke i morgen. Bra, for hvis sparing synkroniseres, vil ingenting kjøpes - og hvis ingen ting kjøpes, vil ingenting lages, og da vil ingen ansettes. Da spares det enda mer - og resultatet blir en malstrøm av dårlige tider.

Tilbake til fremtiden

Men i Norge er det ikke dårlige tider, og renten er kriminelt lav. Se for deg at du gjorde som Marty McFly i filmen Back-to-the-Future - og reiste i tid.

Du ville sjekke stemningen da Brå brakk staven og hurraropene da Muren falt. Pluss et par andre ting som vi overlater til fantasien.

Når du så tastet 2-0-1-1, ville du få deg en overraskelse. Du ville se en økonomi med nokså lav ledighet, optimisme, stigende boligpriser og greie lønnsoppgjør. Ingenting tyder på dårlige tider.

Du gjetter på en nokså normal rente. Da får du oppoversveis - a-là oppfinneren «Doc» Brown - når du ser at styringsrenten ligger på to prosent. Det er like lavt som inflasjonen. Realrente på null er tull - for dagens økonomi.

Bekymret for 2013

Sentralbanken peker på frykten for rentedifferansen til utlandet. Det husker du fra en annen tidsreise, og grøsser ved påminnelsen. Sterk krone er tøft for eksportsektoren, men neppe til å unngå.

Oppskaket ville du med skjelvende hånd taste inn 2013 - for du lurer på konsekvensene av en sånn rente. Det er det flere som gjør.

Referanse:

Artikkelen er publisert som kommentarartikkel i Aftenposten 10. mars 2011 under vignetten "Signert".

 

Kommentarer

Du kan også se alle nyheter her.
BI Business Review

Nyhetsbrev

Meld deg på for oppdaterte nyheter fra BI Business Review!

Meld på