Tissetrengte ledere tar gjerne bedre beslutninger, hevder Luk Warlop, professor II ved Handelshøyskolen BI. Han er tildelt en av årets Ig Nobelpriser for forskning som får deg til å le og så til å tenke.

PRISBELØNT FORSKNING: Ig Nobel Prize 2011

I arbeidslivet tilbringer vi mye tid i møter der vi heller inn på med både kaffe, vann, te, mineralvann, og av og tid melder behovet seg for et nødvendig ærend. Da forsøker vi gjerne som best vi kan, å holde blæren under kontroll. Eller vi passer på å få gjort unna det nødvendige ærend.

Kan det tenkes at vår evne til å holde blæren under kontroll har spillovereffekter på andre områder, for eksempel vår evne til å ta gode beslutninger?

- Folk som kontrollerer blæra tar mer kontrollerte og mindre impulsive avgjørelser. Det viser en studie gjort av professor Luk Warlop og forskerne Mirjam A. Tuk og Debra Trampe. Studien er publisert i det internasjonale vitenskapelige tidsskriftet Psychological Science.

Warlop er professor II ved Institutt for markedsføring ved Handelshøyskolen BI og professor ved Katholieke Universiteit Leuven.

Luk Warlop, professor II ved Handelshøyskolen BI.Vant Ig Nobelprisen

Nylig mottok Luk Warlop en Ig Nobel Prize for «forskning som får deg til å le, men så tenke». Prisen ble delt ut ved Harvard University av tidligere nobelprisvinnere.

- Jeg tok personlig i mot prisen. Jeg synes det er vidunderlig å bidra til at folk snakker om forskning og vitenskap, selv om det er med et smil om munnen. Dessuten foretrekker jeg å forske på morsomme temaer fremfor kjedelige temaer, kommenterer han.

Warlop understreker at forskningen er seriøs nok, og plasserer seg innenfor forskningsfeltet neuroøkonomi, som opplever en voksende interesse.

Det er gjennom eksperimenter at Warlop og hans forskerkolleger finner at deltakerne tok mer langsiktige og mindre impulsive beslutninger når de måtte kontrollere blæren.

Han mener forklaringen ligger i delen av hjernen som kontrollerer impulsive handlinger - som å skulle tisse straks behovet melder seg. At vi som barn lærer å overstyre denne impulsen til man finner en do, kommer godt med senere.

Kontrollerer impulsene

- Når vi lærer å kontrollere sine impulser på ett område, kan man bedre kontrollere sine impulser også på andre områder. Å kunne kontrollere blæra er bare ett av mange slike områder, sier han.

Ifølge funnene, bør blæra være full hos forretningsfolk når de må velge mellom en kjapp gevinst eller vente på muligheten til en større senere. I særlig grad gjelder dette for kvinner.

- Full blære er bedre for å tenke langsiktig når instinktet sier «handle nå». Du blir mer tålmodig og kan bedre håndtere usikkerhet, sier Warlop.

Warlop mener å være tissetrengt gir tre fordeler:

  1. Tid: i stedet for reagere impulsivt kan man med full blære overstyre impulsen og ta en beslutning som er riktigere på sikt.
  2. Sannsynlighet: i stedet for å velge det trygge og kjente, vil tissetrengte lettere finne riktig vei i ukjent terreng.
  3. Sosialt: Med full blære vil tenke mindre på seg selv, mer på det sosiale miljøet i gruppen.

Referanse:

Mirjam A. Tuk, Debra Trampe og Luk Warlop (2011): Inhibitory Spillover: Increased Urination Urgency Facilitates Impulse Control in Unrelated Domains. Psychological Science May 2011 22: 627-633.

 

Kommentarer

Du kan også se alle nyheter her.
BI Business Review

Nyhetsbrev

Meld deg på for oppdaterte nyheter fra BI Business Review!

Meld på