Vi kan ikke avholde norgesmesterskap i ledelse. Heldigvis, for prisvinnere i ledelse er dårlig butikk, hevder førsteamanuensis Jan Ketil Arnulf ved Handelshøyskolen BI.

KOMMENTAR: JAN KETIL ARNULF OM LEDELSE

Vi avholder norgesmesterskap i mange slags disipliner, men ikke i ledelse. Jeg har ofte tenkt på hvordan det ville fortone seg: Man samler kandidatene i en sal, publikum er forsøkspersoner, og gir dem 15 minutter hver.

Vær så god, sett i gang og led - hvem gjør det best?

Det er vanskelig å forestille seg hva de skulle gjøre. Det er hele poenget med tankeeksperimentet. Ledelse er ikke en konkret aktivitet, men et abstrakt og uklart ord. Likevel deles det noen ganger ut priser for ulike typer ledelse. Tanken er god, men dette har vist seg å være en skummel sport. Sjansen for at en prisvinner i ledelse viser seg å være en forbryter i ettertid er en følbar risiko for alle prisutdelere.

Brysomme priser

Lederen trenger ikke være en skurk for at prisen skal vise seg å være brysom. I USA deles det ut så mange priser til ledere at man har grunnlag for å lage en egen forskningstradisjon kalt «selebritetsledere», altså om berømte og feirede ledere («celebrities»).

Forskningen viser at pristildelingen har følgende typiske virkninger: Først opplever bedriften en kursoppgang på et par dager. Dernest opplever lederen en rask, og varig lønnsoppgang, men til sist opplever bedriften en ubetydelig, men negativ kursutvikling. Berømmelsen er med andre ord en gevinst for lederen og en kostnad for bedriften.

Ledelse ingen egotripp

Ledelse er en lagidrett, ikke en egotrip. Rekruttering av berømte ledere blir ofte en skuffelse, ettersom laget deres ikke er med på kjøpet.

Det finnes fornuftige mennesker som mener ordet «ledelse» er tomt - det er for abstrakt og mangfoldig til at det gir et presist innhold. Personlig liker jeg å tenke at ordet er av samme type som «visdom» eller «kjærlighet». NM i visdom ville neppe vært «Vil du bli millionær», på samme måte som at NM i kjærlighet lyder som et dårlig sjekkeprogram.

Sjefens fantasier

Visdom, kjærlighet og ledelse er upresise, abstrakte ord som kanskje mest er uttrykk for håp om anstendig menneskelig samvær. Livet er fattigere uten slike ord, men forsøk på å konkretisere får noe plumpt, nesten uanstendig over seg. Det er nok derfor sjefer fantaserer om Birken i stedet.

REFERANSE:

Artikkelen er publisert 31. januar 2012 som gjestekommentar med tittelen "NM i ledelse". Artikkelen presenteres under vignetten "Tett på" i Dagsavisens temaseksjon for Arbeid og utdanning.

 

Kommentarer

Du kan også se alle nyheter her.
BI Business Review

Nyhetsbrev

Meld deg på for oppdaterte nyheter fra BI Business Review!

Meld på