Ledere har mye å lære av feilene vi ser i fotballen, hevder førsteamanuensis Øyvind Kvalnes ved BI.

KOMMENTAR: Øyvind Kvalnes om ledelse i fotball

Få norske ledere er så synlige i offentligheten som fotballtrenerne.

Når Ole Gunnar Solskjær i Molde vurderer jobbskifte, blir det hovedoppslag i de fleste medier, i flere dager. Kollegaene hans får også bred oppmerksomhet.

En norsk topptrener i fotball forventes å skape solide resultater i hjemlig serie. I det fjerne blinker drømmen om at klubben også skal gjøre seg bemerket i europeisk sammenheng. I virkeligheten er det svært langt frem, mye fordi lederskapet som utøves blant trenere i dette landet, holder et lavt nivå.

Ledelse på lavt nivå

De fleste norske topptrenere i fotball tildeles et tungt lederansvar selv om de har minimalt med kunnskap og erfaring knyttet til ledelse. Som spillere har de gjerne briljert på banen og satt seg i respekt i garderoben. Det er nok til at de får toppjobben. Når de så skal utøve ledelse, kommer de ofte til kort.

Her er det impulser og intuisjon som rår, og ikke ledelseskunnskap.

I år har Tippeligaen fått et unntak, med Hønefoss' trener Leif Gunnar Smerud, som er utdannet psykolog. Smerud leder en nyopprykket klubb med små ressurser, men har plassert seg på øvre halvedel av tabellen og har blant annet vunnet over Rosenborg i Trondheim.

Faglig tyngde på trenerbenken kompenserer for fraværet av stjernespillere ute på banen

Mestrer ikke det elementære

Norske topptrenere i fotball strever med å mestre helt elementære utfordringer innen ledelse. Et konkret eksempel er Vålerenga-trener Martin Andresens lederinnsats overfor den nigerianske spilleren Fegor Ogude.

Ogude kom til Vålerenga for to år siden, og har fra første dag vært det som fotballfolket gjerne kaller et levende frispark. På 32 kamper har han pådratt seg 15 gule kort. De mange frisparkene han forårsaker hemmer både laget og ham selv.

Martin Andresen har ikke klart å veilede Ogude bort fra den brutale spillestilen.

Læring og utvikling

Jeg har spurt idrettscoach Liv Hemmestad i Olympiatoppen om hva en trener bør gjøre for å få en spiller ut av mønsteret som Ogude befinner seg i. Hun svarer at trener og utøver i fellesskap må ta eierskap til problemet. Det er ikke mediene, dommerstanden eller tilskuerne som eier problemet, men disse to selv. Først etter at den erkjennelsen er på plass, kan læring og utvikling finne sted.

Det er en leders ansvar å bidra til at medarbeidere utvikler og forbedrer seg. Hvis en medarbeider har kommet inn i et uheldig prestasjonsmønster, gjelder det å identifisere hva dette handler om, og finne utveier.

I korte trekk kan lederen legge opp til en prosess i tre trinn:

  1. Hva er problemet?
  2. Hva er årsaken til det?
  3. Hvordan kan vi løse det?

Denne kartleggingen kan skje gjennom en samtale hvor en trekker inn parter som kan belyse det, men hovedaktørene vil være lederen og medarbeideren.

Lederen skal veilede

Det er få tegn til at Martin Andresen har vært inne på slike tanker i sin ledergjerning overfor Fegor Ogude. Tvert imot virker det som om treneren motvirker at spilleren kommer til forståelse om at han trenger å legge om spillestilen sin.

Etter en kamp mot Rosenborg ble Andresen vist et opptak hvor Ogude stemplet en motspiller, uten å få gult kort. Enhver annen betrakter ser at dette er stygt spill, og at dommeren var for snill som ikke ga kort. Andresen, derimot, mener det er en helt grei takling. Med slike utsagn forhindrer treneren at det skjer konstruktiv utvikling hos spilleren.

En leder har et moralsk ansvar for å veilede medarbeidere ut av negative handlingsmønstre. I tilfeller hvor det ikke skjer, kan det få alvorlige følger for medarbeiderens karriere.

Prisen for dårlig lederskap

I Ogudes tilfelle er det liten tvil om at han er en talentfull fotballspiller, god nok til å spille i ligaer bedre enn den norske. Nå kan imidlertid karrieren hans gå i stå. Ingen ønsker å hente til seg en spiller som er et levende frispark. Det innebærer altfor stor risiko å ha en slik spiller på banen.

Dermed kan dårlig lederskap i Vålerenga sette en stopper for det som kunne vært en flott fotballkarriere.

Lignende forløp kan inntreffe i skjul andre bransjer og profesjoner. I toppfotballen foregår alt i offentlighetens lys. Vi kan kikke inn og betrakte hva som skjer når lederen ikke strekker til som veileder.

Referanse:

Artikkelen er publisert som gjestekommentar Ledelse i Dagens Næringsliv 5. juni 2012.

Kommentarer

Du kan også se alle nyheter her.
BI Business Review

Nyhetsbrev

Meld deg på for oppdaterte nyheter fra BI Business Review!

Meld på