Mange stillingsannonser er utformet slik at hverken Jesus eller Muhammed ville vært kvalifisert. Hva skal vi kreve av vår neste politidirektør?

DEBATT: Petter Gottschalk om ledelse i politiet

Kunnskaper, ferdigheter, evner og holdninger må sjekkes grundig før neste person får tilbud om jobben som politidirektør her i landet.

Ingelin Killengreen gikk etter å ha sittet på overtid en stund. Øystein Mæland gikk fort etter å ha brukt opp tabbekvoten på rekordtid. Odd Reidar Humlegård vil fortest mulig tilbake til jobben som Kripos-sjef, der han har mulighet for å lykkes.

Hvem skal da bli politidirektør her i landet?

Hodejegerfirma

Forrige gang skulle politidirektøren rekrutteres av et sånt hodejegerfirma. Det er kanskje ikke så lurt denne gangen. Forrige gang ble det etterspurt en tydelig og samlende leder som evnet å få medarbeiderne til å slutte opp om oppgavene og medvirke til utvikling og omstilling. Det er vel og bra, men lar seg ikke sjekke.

Forrige gang var april 2011. Neste gang er september 2012, når justisministeren utlyser stillingen. Hva skal statsråden se etter?

Hvem er kvalifisert?

Mange stillingsannonser er utformet slik at hverken Jesus eller Muhammed ville vært kvalifisert.

Stillingsannonsene er ofte fylt med svada produsert av et privat rekrutteringsfirma. Inspirerende, motiverende, samlende, visjonær, bla, bla, bla.

Man må prioritere, og prioritering handler ikke bare om å prioritere opp. Man må også prioritere ned. For eksempel kjennskap til offentlig sektor generelt og det politiske miljøet spesielt.

Kanskje er det ikke så viktig denne gangen å virke samlende, heller være klar og regne med en del avgang av personell som ikke vil være med på den nye kursen. Gjennomtrekk blir til mobilitet, og det er bra. Statsråden må bestemme seg for hva som ikke er viktige kvalifikasjoner.

Dernest må statsråden bestemme seg for hva som er viktige kvalifikasjoner.

Her kan man skille mellom kunnskaper, ferdigheter, evner og holdninger.

Kunnskaper handler om hva du har klart å lagre mellom ørene. Ferdigheter handler om hva du er i stand til å gjøre. Evner handler om dine stabile egenskaper. Holdninger handler om meninger og oppfatninger.

Søker ny politidirektør

La meg foreslå følgende kravspesifikasjon for den neste politidirektøren.

  • Kunnskaper: Politifaglig kunnskap og kriminalitetskunnskap.
  • Ferdigheter: Resultatorientert ledelse og selvstendig arbeidsutførelse.
  • Evner: Helhetsforståelse og Prosessintegritet.
  • Holdninger: Vilje til gjennomføring av vedtak og interesse for samfunnssikkerhet.

Selvsagt må personen ha høyere utdanning og solid ledererfaring der det kan vises til gode resultater. Selvsagt må personen ha gjennomføringsevne. Men her bør man stoppe. For hverken Jesus eller Muhammed kommer til å melde seg som søkere.

Derimot kan det komme til å melde seg en god del svært lovende 40-åringer i norsk politi, som fort kan vokse seg inn i rollen som politidirektør. Det samme kan en rekke andre kandidater fra næringsliv og offentlig forvaltning.

Men de må bli behandlet skikkelig av statsråden i ansettelsesprosessen. De skal ikke behøve å lese i avisen at stillingen er besatt, dersom en annen person har fått jobben.

Referanse:

Artikkelen er publisert som debattinnlegg i avisen VG 21. august 2012. Bildet viser Politidirektoratets hovedkvarter i Oslo. Foto: Kjetil Ree. Wikipedia Commons.

 

Kommentarer

Du kan også se alle nyheter her.
BI Business Review

Nyhetsbrev

Meld deg på for oppdaterte nyheter fra BI Business Review!

Meld på