Ledelse er å få folk til å tro på denne framtida, men hvem lykkes egentlig med det?, utfordrer Jan Ketil Arnulf ved BI.
KOMMENTAR: Jan Ketil Arnulf om ledelse
Odd Reitan har utgitt en bok om bedre styring av Norge. Oppskriften er basert på erfaringer og har sikkert mye for seg.
Når Reitan avslår å gå inn i politikken, er det kanskje fordi han har en følelse av at det er vanskelig å samle velgere rundt en visjon om Norge som dagligvareimperium.
Energiminister Ola Borten Moe forsøkte å mobilisere Senterpartiets velgere ved å finansiere landbruket med en tøylesløs petroleumsutbygging. Han fikk miljøvernerne på nakken og later ikke til å se lyst på egen politisk framtid. Han fikk så muligheten til et politisk kupp gjennom å utrydde ulven. Hadde han i stedet lovet å utrydde flåtten, ville han kommet helseministeren til unnsetning og vunnet Dagbladets lesere på sin side.
Må heve blikket
Det er vanskelig for alle ledere å heve blikket og satse på litt mer langsiktige visjoner som mobiliserer flere.
I stedet forfaller man til å fikse problemer: Stemmer du på meg, får du kontantstøtte og varm skolemat, hvis ikke får du ulv, restskatt og helsekø.
Visjoner gjør det mulig å skille mellom mål og midler. Berømte samfunnsaktører som går inn i politikken kjører seg ofte fast i midlene, ikke målene, og mister oppslutning til tross for faglig troverdighet.
Visjoner og luftslott
I Sør-Europa reiser innbyggerne vekk fordi politikerne ikke greier å legitimere ubehagelige midler med ei troverdig framtid.
«Visjoner» lyder ubehagelig likt «tomme floskler». De fleste ledere frykter å bli avslørt som byggmestere av luftslott. Men det går ingen vei utenom et snev av framtidsvisjoner for å mobilisere et fellesskap.
«By og land, hand i hand» var en gang en visjon om felles oppslutning fra landbruk og industri, men disse velgerne er i ferd med å dø ut. Hvem er nordmenn og hva er det egentlig Norge handler om?
En fremtidsreise
Gjør en framtidsreise i dag:
Les avisen med halvåpne øyne, glem det dagsaktuelle og kjenn på det visjonære du blir tilbudt. Hvilken framtid selger dine ledere billetter til?
Referanse:
Artikkelen er publisert som gjestekommentar 9. oktober 2012 under vignetten "Tett på" i Dagsavisens temaseksjon for Arbeid og utdanning.
Kommentarer