Ledelse er å få folk til å tro på denne framtida, men hvem lykkes egentlig med det?, utfordrer Jan Ketil Arnulf ved BI.

KOMMENTAR: Jan Ketil Arnulf om ledelse

Odd Reitan har utgitt en bok om bedre styring av Norge. Oppskriften er basert på erfaringer og har sikkert mye for seg.

Når Reitan avslår å gå inn i politikken, er det kanskje fordi han har en følelse av at det er vanskelig å samle velgere rundt en visjon om Norge som dagligvareimperium.

Energiminister Ola Borten Moe forsøkte å mobilisere Senterpartiets velgere ved å finansiere landbruket med en tøylesløs petroleumsutbygging. Han fikk miljøvernerne på nakken og later ikke til å se lyst på egen politisk framtid. Han fikk så muligheten til et politisk kupp gjennom å utrydde ulven. Hadde han i stedet lovet å utrydde flåtten, ville han kommet helseministeren til unnsetning og vunnet Dagbladets lesere på sin side.

Må heve blikket

Det er vanskelig for alle ledere å heve blikket og satse på litt mer langsiktige visjoner som mobiliserer flere.

I stedet forfaller man til å fikse problemer: Stemmer du på meg, får du kontantstøtte og varm skolemat, hvis ikke får du ulv, restskatt og helsekø.

Visjoner gjør det mulig å skille mellom mål og midler. Berømte samfunnsaktører som går inn i politikken kjører seg ofte fast i midlene, ikke målene, og mister oppslutning til tross for faglig troverdighet.

Visjoner og luftslott

I Sør-Europa reiser innbyggerne vekk fordi politikerne ikke greier å legitimere ubehagelige midler med ei troverdig framtid.

«Visjoner» lyder ubehagelig likt «tomme floskler». De fleste ledere frykter å bli avslørt som byggmestere av luftslott. Men det går ingen vei utenom et snev av framtidsvisjoner for å mobilisere et fellesskap.

«By og land, hand i hand» var en gang en visjon om felles oppslutning fra landbruk og industri, men disse velgerne er i ferd med å dø ut. Hvem er nordmenn og hva er det egentlig Norge handler om?

En fremtidsreise

Gjør en framtidsreise i dag:

Les avisen med halvåpne øyne, glem det dagsaktuelle og kjenn på det visjonære du blir tilbudt. Hvilken framtid selger dine ledere billetter til?

Referanse:

Artikkelen er publisert som gjestekommentar 9. oktober 2012 under vignetten "Tett på" i Dagsavisens temaseksjon for Arbeid og utdanning.

Si din mening:

Send gjerne dine spørsmål og kommentarer til denne artikkelen på E-post til forskning@bi.no. Du kan også bruke kommentarfeltet nedenfor.

Spørsmål til artikkelen? Andre ting? Kontakt BI Business Review

Kommentarer

Du kan også se alle nyheter her.
BI Business Review

Nyhetsbrev

Meld deg på for oppdaterte nyheter fra BI Business Review!

Meld på