Når skal pasientenes behov bli kriteriet for god ledelse i helsevesenet?, utfordrer Jan Ketil Arnulf ved BI.

KOMMENTAR: Jan Ketil Arnulf om ledelse

Etter at jeg spådde avgangen til direktør Bente Mikkelsen i Helse Sør-Øst i fjor, er bildet av konsernet gått fra vondt til verre. Fusjonen har antakelig krevd liv.

I stedet for «synergier» rapporteres det nå om et rekordstort antall korridorpasienter på Akershus Universitetssykehus (Ahus).

Et mareritt

Historien om helseforetakene er et mareritt som kombinerer det verste fra to systemer. Planøkonomiens maktesløshet overfor virkelighetens krav har fått følge av monopolenes grådighet og forakt for kundenes behov.

Da den erfarne næringslivsleder og styreproffen Leif Frode Onarheim trakk seg fra styret ved Akershus Universitetssykehus (Ahus) tidligere i år, kunne ikke styreleder Peder Olsen forstå hvorfor han skulle følge Onarheims eksempel.

Kort tid etter var han fjernet sammen med en rekke andre «uunnværlige» ledere. Disse lederne utvikler tydeligvis en psykologi som om de faktisk var eiere.

Totalitært system

Utviklingen av helseforetakene er i beste fall indirekte drevet av den faglige utviklingen i møtet mellom pasientenes behov og helseprofesjonene. De er i virkeligheten totalitære systemer klekket ut på skrivebordene til et fåtall personer som «vet» på forhånd hvilket system vi skal ha.

Alle disponible ressurser i helsevesenet bindes opp i denne planstrukturen, til disposisjon for topplederne. Utsiktene for slik plantenkning har for lengst gått til grunne med Sovjetunionen eller for den saks skyld i private foretak som Daimler-Chrysler.

Ledelse på sitt verste

Helsevesenets årvisse skandaler er forutsigbare fra kunnskap om ledelse: Grådigheten i monopoler, farene ved fusjoner og ikke minst den psykologiske effekten av maktopplevelsen i lederne selv.

Faktum er at helsevesenets ressurser blir gitt bort i store pakker til små grupper ledere som raskt forstår seg som eliter.

Skal vi ha håp om å friskmelde sykehusene, er det på høy tid å tenke på pasientenes beste.

Referanse:

Artikkelen er publisert som gjestekommentar 20. november 2012 under vignetten "Tett på" i Dagsavisens temaseksjon for Arbeid og utdanning med tittelen "Sykt helsevesen".

 

Kommentarer

Du kan også se alle nyheter her.
BI Business Review

Nyhetsbrev

Meld deg på for oppdaterte nyheter fra BI Business Review!

Meld på