Norsk luftfart opplever kraftig turbulens. Hva må norske flyselskaper gjøre for å overleve? Førsteamanuensis Espen Andersen ved Handelshøyskolen BI analyserer luftfartsbransjen.
Førsteamanuensis Espen Andersen ved Handelshøyskolen BI har gjennom flere år fulgt utviklingen i den norske luftfartsbransjen. I denne 40 minutters forelesningen tar han for seg bransjens konkurransemessige forhold, betydningen av rutenett, prissetting, hvorfor eksisterende flyselskap har så vanskelig for å konkurrere med lavprisselskapene - og hva eiere og ledelse kan lære av utviklingen.
Innledning – en strategisk analyse av flybransjen (0:00 – 8:30)
Her tar Andersen for seg de konkurransemessige forholdene i flybransjen og forsøker forklare hvorfor den er interessant – og svært vanskelig å konkurrere i.
Rutenett – og forskjellen mellom lavpris- og nettverksselskaper (8:30 – 19:04)
Her snakker Andersen om forskjellen på de tradisjonelle nettverksselskapene (SAS, Lufthansa, British Airways osv.) og lavprisselskapene, og viser viktigheten av å dominere store og sentrale flyplasser.
Strategisk prissetting (19:06 – 30:06)
Pris er svært viktig – og svært komplisert – innen flybransjen. Andersen snakker litt om hvordan man setter priser i et stort selskap – og i lavprisselskapene.
Hvorfor sliter eksisterende selskaper med å konkurrere mot lavprisselskapene? (30:06 – 36:02)
Her snakker Andersen litt om disruptive innovasjoner og viser hvordan de tradisjonelle flyselskapene – skapt for en verden der flyreising var eksklusivt og kundene stort sett forretningsreisende – sliter med nye konkurrenter.
Hva kan vi lære av utviklingen? (36:02 – 41:06)
Hovedpoenget her er at flybransjen er forskjellig fra mange andre bransjer, at operasjonelle detaljer blir mer og mer viktig, og at man ikke bør være eier og i alle fall ikke leder i denne bransjen uten dyp forståelse for hva som faktisk foregår.
Tekst: Ole Petter Syrrist-Leite, seniorrådgiver i avdeling for kommunikasjon og samfunnskontakt ved Handelshøyskolen BI.
Kommentarer