-

Norsk luftfart opplever kraftig turbulens. Hva må norske flyselskaper gjøre for å overleve? Førsteamanuensis Espen Andersen ved Handelshøyskolen BI analyserer luftfartsbransjen.

Førsteamanuensis Espen Andersen ved Handelshøyskolen BI har gjennom flere år fulgt utviklingen i den norske luftfartsbransjen. I denne 40 minutters forelesningen tar han for seg bransjens konkurransemessige forhold, betydningen av rutenett, prissetting, hvorfor eksisterende flyselskap har så vanskelig for å konkurrere med lavprisselskapene - og hva eiere og ledelse kan lære av utviklingen.

Innledning – en strategisk analyse av flybransjen (0:00 – 8:30)
Her tar Andersen for seg de konkurransemessige forholdene i flybransjen og forsøker forklare hvorfor den er interessant – og svært vanskelig å konkurrere i.

Rutenett – og forskjellen mellom lavpris- og nettverksselskaper (8:30 – 19:04)
Her snakker Andersen om forskjellen på de tradisjonelle nettverksselskapene (SAS, Lufthansa, British Airways osv.) og lavprisselskapene, og viser viktigheten av å dominere store og sentrale flyplasser.

Strategisk prissetting (19:06 – 30:06)
Pris er svært viktig – og svært komplisert – innen flybransjen. Andersen snakker litt om hvordan man setter priser i et stort selskap – og i lavprisselskapene.

Hvorfor sliter eksisterende selskaper med å konkurrere mot lavprisselskapene? (30:06 – 36:02)
Her snakker Andersen litt om disruptive innovasjoner og viser hvordan de tradisjonelle flyselskapene – skapt for en verden der flyreising var eksklusivt og kundene stort sett forretningsreisende – sliter med nye konkurrenter.

Hva kan vi lære av utviklingen? (36:02 – 41:06)
Hovedpoenget her er at flybransjen er forskjellig fra mange andre bransjer, at operasjonelle detaljer blir mer og mer viktig, og at man ikke bør være eier og i alle fall ikke leder i denne bransjen uten dyp forståelse for hva som faktisk foregår.

 

Tekst: Ole Petter Syrrist-Leite, seniorrådgiver i avdeling for kommunikasjon og samfunnskontakt ved Handelshøyskolen BI.

Kommentarer

Du kan også se alle nyheter her.
BI Business Review

Nyhetsbrev

Meld deg på for oppdaterte nyheter fra BI Business Review!

Meld på