-

God ledelse er sjokkerende enkelt. Hvorfor er det da så mange som gjør det dårlig?, undrer Jan Ketil Arnulf ved BI.

KOMMENTAR: Jan Ketil Arnulf om ledelse

En gruppe på 15 erfarne arbeidstakere vil gjenoppdage verdens mest anerkjente teori om ledelse gjennom en times workshop, uansett bransje og kultur.

Folk er nemlig enige om forskjellen på gode og dårlige ledere:
  • Gode ledere ser sine medarbeidere som individer i utvikling og snakker med dem på måter som verdsetter egen tenkning. De løfter blikket mot felles mål, viser tillit og er pålitelige rollemodeller.
  • Dårlige ledere krenker medarbeidere, har alltid rett, påtar seg æren for suksesser, gir andre skylden for feil og utviser dobbeltmoral.

Halvparten holder ikke mål

Så hvorfor viser forskningen at omkring 50 prosent av alle ledere ikke holder mål?

I praksis blir nemlig tankegangen til ledere formet og forstyrret av andre ting som føles viktigere. For eksempel gjør økonomisk-administrativ utdanning at folk blir mindre brydd over egen grådighet, mindre følsomme overfor andre og mer tilbøyelige til å presse sin vilje på andre.

Og dette er bare på skolebenken. Læringen i virkeligheten er enda tøffere. I et kortsiktig perspektiv lærer mange sjefer at medarbeidere er gjenstridige hindringer og kostnader på veien til resultatoppnåelse.

Ansatte er pengemaskiner

Sammen med en hr-direktør regnet jeg nylig ut at medarbeiderne i bedriften kostet akkurat like mye som overskuddet de skapte etter at lønnen var dekket inn.

Hver av medarbeiderne er en pengemaskin som gir sjefene sine to hundrelapper for hver hundrings de legger på. Men dette er ikke alltid hva sjefen ser: For hver av medarbeiderne du tar bort, jo bedre blir resultatet. På kort sikt.

Det minner om mannen som trente hesten sin til å klare seg uten mat ved å gi den litt mindre hver dag. Da han nesten hadde klart det, døde den...

Å bli en bedre leder er som å slutte å røyke: Du vet hva som er rett. Du må bare komme i gang med det i stedet for å følge gamle vaner.

Referanse:

Artikkelen er publisert som gjestekommentar 11. desember 2012 under vignetten "Tett på" i Dagsavisens temaseksjon for Arbeid og utdanning med tittelen "God ledelse".

 

Kommentarer

Du kan også se alle nyheter her.
BI Business Review

Nyhetsbrev

Meld deg på for oppdaterte nyheter fra BI Business Review!

Meld på