-

Hvorfor får Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas komme på lista blant over verdens beste ledere når Jens Stoltenberg må stå utenfor?

KOMMENTAR: Jan Ketil Arnulf om ledelse

Under overskriften “verdens beste sjefer” trykket avisene nyheten om at Telenor-sjefen Jon Fredrik Baksaas var rangert som nr. 99 av Harvard Business Review.

Det anerkjente magasinet hevder å bygge på langsiktige, men objektive kriteriersom de måler gjennom utbytte for aksjonærene– “den prinsipielle standarden for bedømmelse av ledere”.

Harvard Business Review legger vekt på ikke å ta “hensyn til popularitet”, bare til målbare fakta. Gratulerer til Baksaas, som fikk æren for å ha levert en avkastning på 206% over sin periode.

Førsteplass til Norge

Uka etter kom en nyhet som også gjorde inntrykk i mediene: Forbes Magazine kunngjorde at Legatum Institute hadde rangert Norge på førsteplass blant verdens mest velstående land.

Også disse målingene var i henhold til standarden for bedømmelse av land: Økonomi, entreprenørskap, styring, utdannelse, helse, trygghet, frihet, og sosial kapital.

Statsminister Jens Stoltenberg fortalte meg det selv ved å sende en forsiktig melding på mikrobloggen Twitter (15. januar 2013). Dette er en større grunn til å gratulere enn Telenors 99. plass.

Hvem skal vi gratulere?

Disse rangeringene griper rett inn i folks uklare forestillinger om ledere som “leverandører” av resultater.

Et gjenvalg av de rødgrønne virker usikkert. Enten har ikke folk tatt inn over seg hvilket fantastisk resultat de har “levert”,eller så tror folk ikke riktig at det er de rødgrønne som har “levert” dette.

Uansett er det et tankekors at mange tror så bokstavelig på lederen som årsak til resultater i bedrifter men tviler på det i politikken. Hvordan velger vi da?

Hvorfor er det lett å tro på at Baksaas sendte Telenor på 99. plass, men vanskeligere å overbevise velgerne om at Stoltenberg skaffet oss førsteplass?

En ærlig sjel bør innrømme at ingen vet. Spørsmålet om hvordan samfunn og organisasjoner bygges er for viktig til å overlates til ideologiske forenklinger. Ledelse er for viktig til å overlates til ledere.

Referanse:

Artikkelen er publisert som gjestekommentar 22. januar 2013 under vignetten "Tett på" i Dagsavisens temaseksjon for Arbeid og utdanning med tittelen "God ledelse". Bilde av statsminister Jens Stoltenberg. Foto: Statsministerens kontor.

Kommentarer

Du kan også se alle nyheter her.
BI Business Review

Nyhetsbrev

Meld deg på for oppdaterte nyheter fra BI Business Review!

Meld på