Grådighet på vegne av bedriften har større økonomisk omfang, men gir kortere straff enn hvitsnippkriminalitet for egen vinning.

DEBATT: Petter Gottschalk om økonomisk kriminalitet og ledelse

Økonomisk kriminalitet i form av hvitsnippkriminalitet på vegne av virksomheten kalles bedriftskriminalitet («corporate crime»). Hvitsnippforbrytere og bedriftskriminalitet handler om økonomisk kriminalitet som blir begått på vegne av bedriften.

Vi kaller dem bedriftskriminelle. Det er primært virksomheten som skal tjene på kriminaliteten.

Beriker bedriften

Dersom en person i bedriften bestikker en person hos en kunde, så foregår bestikkelsen på vegne av bedriften, mens mottageren gjerne putter pengene i egen lomme. Da er det bedriftskriminalitet hos bestikker, mens det ikke er bedriftskriminalitet hos den som blir bestukket.

Bedriftskriminalitet er hvitsnippkriminalitet for andre. Også ved bedriftskriminalitet kan personen selv oppnå økonomisk gevinst, men vedkommende er primært ute etter å berike bedriften.

  • Da avdelingsdirektør Gunn Fosse manipulerte trafikktall for Hurtigruten-OVDS på den tiden, var formålet å sørge for mer statsstøtte til Hurtigruten. Gunn Fosse ble dømt til fengsel i to år og seks måneder.
  • Da sivilingeniør Stein Røed sørget for korrupsjon i Tanzania for at Norconsult skulle få et byggeprosjekt der, var det Norconsult som tjente på det. Stein Røed ble dømt til fengsel i seks måneder.
  • I tillegg til OVDS-saken og Norconsult-saken er det mange andre saker de senere år som også handler om bedriftskriminalitet, som for eksempel Sponsor Service-saken (Olav Terje Bogen), fotballsaken (Morgan Andersen), Quart-saken (Arild Buli), Vest Tank-saken (Trond Emblem), Trysil-saken (Ivar Grindstad), Finance Credit-saken (Torgeir Stensrud) og Nordtrafikk-saken (Steinar Stephansen).

Dersom en bedriftsrepresentant bryter loven når han eller hun opptrer på vegne av virksomheten, blir det definert som bedriftskriminalitet. Det er bedriftsmotivert økonomisk kriminalitet utført av hvitsnippforbrytere.

Berike seg selv

Det handler ikke om bedriftskriminalitet når en hvitsnippforbryter vil berike seg selv. Det kan for eksempel dreie seg om å bedra sin arbeidsgiver for penger, stjele varer fra virksomheten, manipulere regnskapet for å skjule egne feil eller motta personlige gaver og fordeler fra leverandører og kunder.

En amerikansk studie hevder at bedriftskriminalitet er rasjonalisert som akseptabel adferd for å overvinne finansielle problemer eller å skaffe overskudd for virksomheten. En virksomhet som har krevet blodslit for å bli bygget opp, skal ikke få rakne. Da tyr man heller til ulovlige midler.

Mer akseptabelt å være bedriftskriminell?

Hvitsnipper i bedriftskriminalitet er gjerne menn, eldre, og utdannet ved universiteter, ifølge en annen undersøkelse. Det er mindre sannsynlig at disse personene har et kriminelt rulleblad, sammenlignet med andre kriminelle.

Hvert år blir hundre hvitsnippforbrytere dømt til fengselsstraff her i landet. Tretten av disse er bedriftskriminelle.

Det økonomiske omfanget av kriminaliteten er betydelig større for bedriftskriminelle enn for andre hvitsnippforbrytere. Likevel blir de dømt til kortere fengselsstraff.

Bedriftskriminelle er 52 år gamle i gjennomsnitt når de blir dømt, økonomisk omfang av kriminaliteten er 195 millioner kroner, og fengselsstraffen er to år. Bedriftskriminelle er tilknyttet langt større virksomheter enn andre hvitsnippforbrytere. Organisasjonens omsetning er 524 millioner kroner med 379 ansatte i gjennomsnitt.

Det viser min database, som nå inneholder 340 hvitsnippdømte her i landet.

Referanse:

Artikkelen er publisert som debattinnlegg i Dagens Næringsliv 28. februar 2013 med tittelen "Bedriftskriminalitet".

Kommentarer

Du kan også se alle nyheter her.
BI Business Review

Nyhetsbrev

Meld deg på for oppdaterte nyheter fra BI Business Review!

Meld på