-

Hvor er viljen til å eksperimentere med ledelsesformer?, utfordrer Jan Ketil Arnulf ved BI.

KOMMENTAR: Jan Ketil Arnulf om ledelse

Autoritetsformer varierer mer enn folk tror. Vi jobber ikke som besteforeldrene våre. Folk samarbeider på forskjellige måter i ulike kulturer. Bytter du bedrift eller bransje, så opplever du andre former for samarbeid. På godt og vondt.

Likevel ser det ut til at folk har liten tro på at autoritetsformer kan lages etter skreddersøm og virksomhetens spesielle behov.

Etterligner ledelse vi kjenner

I stedet er det en tendens til å tenke at den «beste» formen for ledelse er noe som er gitt. Ledelse må ligne på hva vi kjenner fra før. Innen science fiction fantaseres det om alle slags teknologier, men sjefene i historiene er oftest kjente skikkelser.

For noen år siden undersøkte vi bruken av videokonferanser i ledelse. Vi undersøkte hvor gode brukerne var i ledelse, og hvor fortrolige de var med teknologien. Vi fant ut at bedrifter som var gode på både teknologi og ledelse, kunne utvikle nye arbeidsformer ved å bruke den nye teknologien.

Dersom brukerne var bare halvgode (eller dårlige) på en av delene, uteble gevinsten. Videokonferansene ble bare oppfattet som en dyr type telefon.

De som lyktes med ledelse gjennom videokonferanseutstyr, har greid å lage slankere, mer globale organisasjoner. Oppskriftene kan dessverre ikke kopieres ved bare å kjøpe utstyret. Man må utvikle ledelse med tilhørende bedriftskultur også.

Våge å eksperimentere

Det har vært perioder i arbeidslivet der folk har våget å eksperimentere med alternativer til hierarkisk organisering og samlebånd, teamorganisering osv. Ofte forblir det en utvendig kopi av andres suksess.

Viljen til å fornye begrenses av forestillingen om den «beste» form for ledelse. Avvik fra denne betraktes som et svakhetstegn. Men ledelse er et samarbeidsfenomen som skapes vel så mye av medarbeiderne som av ledelsen.

Historien viser at innovasjon i teknologier og samarbeidsformer henger tett sammen. Men det krever altså kompetanse fra utøverne. På alle hold i organisasjonen.

Referanse:

Artikkelen er publisert som gjestekommentar 23. april 2013 under vignetten "Tett på" i Dagsavisens temaseksjon for Arbeid og utdanning.

 

Kommentarer

Du kan også se alle nyheter her.
BI Business Review

Nyhetsbrev

Meld deg på for oppdaterte nyheter fra BI Business Review!

Meld på