Folk vil antakelig ikke streve for å øke intelligensen sin. Er det fordi det får oss til å føle oss dumme?, undrer Jan Ketil Arnulf ved BI.

KOMMENTAR: Jan Ketil Arnulf om jobb og ledelse

Vi vil ikke gjøre hjernegym. Det er rart, for verden er full av folk som trener resten av kroppen.

En bråte mennesker har nettopp gått birken. Enda flere låser seg ukentlig inn på treningssentre og løper ingen steder i timevis.

Hvis intelligens kan trenes, burde det være interessant å gjøre det. Intelligens er en målbar ressurs som øker sjansene for å lykkes i utdanning og arbeidsliv. Intelligente medarbeidere blir bedre likt på jobben. IQ-trening forsinker også aldringen av mentale evner.

Intelligens øker sjansene for å lykkes

Men svært få trimmer hjernen systematisk. Nylig veiledet jeg to studenter som prøvde å verve folk til et eksperiment der deltakerne har stor sjanse til å øke IQ'en sin. Interessen var ikke bare liten - den var ikke-eksisterende.

Jeg ble plutselig klar over at dette er et mønster. I fjor sto flere kjendiser innen idretten i fullt alvor fram og sa at «sjakk ikke er en idrett». Det har jo ikke noe med kroppen å gjøre. Curling, bobsleigh og synkronsvømming ja, men ikke sjakk. For idrettseliten er hjernen tydeligvis ikke en del av kroppen.

Hjernens arbeidsmåter

Hjernen har to arbeidsmåter, en slapp og en skjerpet. Skjerpede prosesser brenner mer sukker og folk opplever dem som ubehagelige. Det er derfor mange ikke liker matte på skolen. Ingen plages av det - folk kan svare på det meste ved å erstatte vanskelige spørsmål med lette, uten å være klar over det. Vi krever umiddelbar forståelse!

Trenere forventes å kjøre folk litt. Kursdeltakere er derimot redde for at det sies noe vanskelig - aldri det motsatte.

Mens mange mennesker er kroppsfikserte, kan det vises at de fleste lever i behagelig uvitenhet om eget evnenivå. «Sjelden glad er den som er helt klok», står det i Håvamål. Kanskje like greit, da.

Referanse:

Artikkelen er publisert som gjestekommentar 26. mars 2013 under vignetten "Tett på" i Dagsavisens temaseksjon for Arbeid og utdanning.

 

Kommentarer

Du kan også se alle nyheter her.
BI Business Review

Nyhetsbrev

Meld deg på for oppdaterte nyheter fra BI Business Review!

Meld på