Vi omgir oss med myter om ledelse og bruker biologi til å forsvare at vi tror på dem, utfordrer Jan Ketil Arnulf ved BI.

KOMMENTAR: Jan Ketil Arnulf om ledelse

Siden 1947 har det vært riktig å anta at ulver lever i flokker som er «ledet» av såkalte alfapar.

Alfahannen skulle være et dominant individ som undertrykker de andres selvhevdelse, spiser først og har enerett på damene, særlig alfahunnen.

Når jeg snakker med folk om ledelse, hender det ganske ofte at folk nevner ulver og alfahanner for å gi eksempler på naturlige ledelsesformer. Jeg pleier å innvende at alfahanner sjelden skriver strategiske planer eller årsmeldinger, men mange er overbeviste om at alfahannen finnes hos mennesker også.

Tiltrekkende rolle

Beskrivelsen av alfadyret virker sikkert tiltrekkende på mange. Mye tyder på at særlig ledere ønsker å fylle rollen, både i politikk og næringsliv. Menneskelige alfahanner er for lenge siden blitt avslørt som en sykdom som kalles narsissistisk personlighetsforstyrrelse.

Nå har også myten om alfahannen hos ulvene falt. Forskeren Schenkel, som fant opp alfahannen, brukte ulver i fangenskap som forsøksobjekter. Her etablerte det seg en ustabil, men brutal sosial likevekt basert på trusler og underkastelse. I femti år har ingen tvilt på at det er sånn ulver «egentlig» er.

Ledelse er bare en jobb

Nå hoper det seg opp bevis på at det ikke finnes alfahanner hos ulver som lever i det fri. Å forske på ulver i fangenskap er som å studere ledelse i et asylmottak - tilfeldige samlinger av mer eller mindre redde personer som er revet løs fra sine røtter og ikke har mulighet til å unnslippe.

Ulver lever i familier, ikke så ulikt folk flest. Temple Grandin, kjent ekspert på dyrevelferd, sier at ulvens slektning hunden ikke trenger en alfa-eier, men foreldre. Så legger hun til: «Å tro på alfahannen er som å tro at en konserndirektør er sjefen til moren sin».

Ledelse er nøkternt sett bare en jobb som vi har funnet opp. Men begrepet er vagt og abstrakt og låner seg ut til myter av alle slag. Selvsentrert makt-bruk kan antakelig gjøres mer spiselig sånn.

Referanse:

Artikkelen er publisert som gjestekommentar 7. mai 2013 under vignetten "Tett på" i Dagsavisens temaseksjon for Arbeid og utdanning.

 

Kommentarer

Du kan også se alle nyheter her.
BI Business Review

Nyhetsbrev

Meld deg på for oppdaterte nyheter fra BI Business Review!

Meld på