Følelsen av å utrette noe betyr ikke nødvendigvis at du utretter noe. Hva kan du gjøre litt mindre av?, utfordrer Jan Ketil Arnulf ved BI.

KOMMENTAR: Jan Ketil Arnulf om ledelse

«Hva er det du holder på med, egentlig?» Spørsmålet er lett å stille, men kan være vanskelig å svare på. De fleste av oss vil gjerne framstå som flittige arbeidsmaur. Selvsagt vet vi hva vi holder på med.

Jo mer energiske vi er, og jo større virketrang vi har, jo mer irriterte blir vi også over et slikt spørsmål. Det er klart noe må gjøres. Og det er jeg som gjør det. Den som gjør noe, har et moralsk overtak over den som ikke gjør noe. Aktivitet veier tyngre enn passivitet. Den late kan ikke belære den flittige.

Hva du burde gjøre mindre av

Bare innrøm det: Det er mange ting som ikke burde vært gjort. Eller gjort litt mindre av. Et par eksempler:

  • Du prøver å overtale noen og lager en strøm av ord som bare skaper motstand og irritasjon. Mer lytting og mottakelighet skaper ofte større aksept.
  • Fotballkeepere som skal redde et straffespark, gjør statistisk sett klokest i å stå helt stille. Men de fleste slenger seg en eller annen vei. I publikums øyne ville det helt enkelt ikke vært akseptabelt å forholde seg passiv.
  • Mange ledere ser ut til å tro at medarbeiderne jobber mer og bedre jo mer lederen stresser rundt. Dette er helt avhengig av lederens kvaliteter: Dårlige ledere burde lede litt mindre. Dårlig, men intens ledelse, er en formidabel støysender i organisasjoner.

Dagens eksperiment: Se hva som skjer om du ikke griper inn

Nøkternt sett har hjernen en mekanisme som belønner handlinger foran passivitet. Den som er urolig, engstelig eller holder på å miste kontrollen, vil føle seg bedre straks musklene kommer i gang og man får gjort noe. Det er ikke dermed sagt at resultatet blir bedre. Handlingsmønstre blir vaner, og vanene blir sterkere jo mer du er under stress.

Stillhet koblet med nysgjerrighet er en vidunderlig tilstand. Hva kan du med fordel holde opp med? Hva vil skje dersom du ikke griper inn? Hva kan du la være å si? Mitt råd for dagen er å eksperimentere litt med passivitet. Se hva som skjer.

Referanse:

Artikkelen er publisert som gjestekommentar i Dagsavisen 30. september 2013.

 

Kommentarer

Du kan også se alle nyheter her.
BI Business Review

Nyhetsbrev

Meld deg på for oppdaterte nyheter fra BI Business Review!

Meld på