Husk at du er leder også når du er på firmajulebordet, sier Stig Berge Matthiesen ved BI. Han gir 10 råd som sikrer et vellykket julebord.

LEDERENS VERKTØYKASSE: Skikk og bruk på firmajulebordet

Les også: - Vi må endre kulturen...

Professor Stig Berge Matthiesen ved Handelshøyskolen BI har utarbeidet ti råd som sikrer at julebordet blir vellykket både for ledere og medarbeidere:

 • 1. Kos deg, men husk den gyldne middelvei.Det er forskjell på det å være bedugget og ende opp med flatfyll. Kan du stå for dine handlinger når du er vel tilbake i jobbhverdagen?
 • 2. Prøv å ha minst mulig usnakket med kolleger før julebordet.  Julebordet er IKKE en arena for å avklare skuffelser og frustrasjoner, og at det usagte ord endelig skal bli sagt.
 • 3. Ikke ta medarbeidersamtalen på julebordet. At sjefen er for lite tilgjengelig i hverdagen er ingen holdbar unnskyldning for å lese ham eller henne en lekse eller si «et sannhetens ord» når du endelig har sjansen.
  Har du ikke rukket å ta høyst påkrevde samtaler med sjefen så vent til etter julebordet.
 • 4.Vanlig høflighet og takt og tone gjelder også på et julebord.  Aggressiv skriking, fornærmelser eller overskridelser av kroppslige intimitetssoner (les: tafsing) kan ikke bagatelliseres bort med at promillen harskylden.
 • 5. Av barn og fulle folk får en høre sannheten, sies det. Dette stemmer ikke.
   Det er kun den høyst subjektive sannheten eller oppfatning man får høre av den påseilete person. Alkohol kan dempe eller fjerne helt nødvendige bremseklosser.
 • 6. Husk at du representerer bedriften når du er ute på fest på offentlig sted.
  Det finnes en klar grense. Slosskamper, vold, hærverk eller seksuelle utskeielser på offentlig sted skader bedriftens omdømme.
 • 7. Ledere setter ofte tonen for festen og enda mer enn vanlig må ansatte sørge for å opptre ansvarlig.  Sinne eller ukritiske kommentarer mot ansatte slår ekstra sterkt ut når det er en leder som opptrer kritikkverdig, rett og slett ved at ledere har mer makt og innflytelse.
 •  8. Julebordet er ikke stedet for å markere tilfredshet og mindre tilfredshet med de ansatte. Unngå å gi ansatte graderte gaver etter årets innsats.
 • 9.Spontane taler i beruset tilstand skal du være forsiktig med. Er talen skrevet på forhånd, forhåpentligvis i edru tilstand, er det langt lettere å lande på begge beina. Husk også at et skjevt eller sårende ord oppleves langt mer krenkende med mange tilhørere.
 • 10.Be kolleger om hjelp. Dersom du har negative erfaringer med tidligere julebord på grunn av alkohol, kan det være lurt å avtale med en betrodd kollega som kan gi deg beskjed når du har fått i deg nok, og det er på tide å dra hjem.

Referanse:

Professor Stig Berge Matthiesens 10 bud for et godt julebord er publisert i Dagens Næringsliv 11. november 2013.

 

Kommentarer

Du kan også se alle nyheter her.
BI Business Review

Nyhetsbrev

Meld deg på for oppdaterte nyheter fra BI Business Review!

Meld på