Nelson Mandelas bortgang er umulig å overse for lederinteresserte. Hva kan vi si om Mandela som leder?, undrer Jan Ketil Arnulf.

KOMMENTAR: Jan Ketil Arnulf om ledelse

Nelson Mandelas gikk bort i forrige uke og det var verken uventet eller politisk vanskelig.Folk flokker nå til båren hans og tar ham til inntekt for sine egne synspunkter.

Om et par uker eller måneder begynner ulvene å gnage på helteglansen. Vi vil helt sikkert få bøker og rapporter om ting han gjorde eller ikke gjorde som noen ikke var så glad for. Det kan til og med vise seg at mannen var menneskelig.

Global samlingsfigur

Før dette sirkuset begynner er det interessant å tenke på hva som er sant akkurat nå: Mannen er en global samlingsfigur. Han innfridde slike håp som alle mennesker setter til sine ledere: At vi skal komme oss gjennom motgang og vanskelige tider, at vi skal ha fred og verdighet og forsoning.

Uansett hva historieskrivere i framtida måtte kunne grave fram av skyggesider, så er historien om Mandela en historie om hvordan en enkeltperson kan symbolisere håp for mange på tvers av konflikter.

Fem leksjoner i ledelse

Pressen er nå full av lovprisninger og jeg trenger ikke gjenta dem. Jeg undres bare på hvor mange ledere der ute som vil ta til seg følgende fem leksjoner fra Mandela:

  • Han levde midt i en konflikt uten å spille på hatet som mekanisme.
  • Han så på ledervervet som noe større enn seg selv.
  • Han kommuniserte med alle etter evne.
  • Han unnlot å lage en klikk av insidere som holdt ham ved makten til gjengjeld for stor personlig rikdom.
  • Og mest utrolig av alt, han gikk av før det var for seint.

Symbol på verdibasert ledelse

I en verden der ledelse raskt handler om økonomiske og politiske gevinster virket Mandela som selve symbolet på verdibasert ledelse og falt åpenbart ikke for fristelsen til å tro for mye på myten om seg selv.

Dette varmer hjertet for folk som er vant til å høre ledelse presentert som kyniske maktspill med olympiske vinnerambisjoner. I skyggen av Mandela vil det alltid hvile noe stakkarslig over tyranner og maktretorikere.

Referanse:

Artikkelen er publisert som gjestekommentar i Dagsavisen 9. desember 2013 med tittelen "I Mandelas skygge". Artikkelen er publisert med vignetten "Tett på". På bildet hilser Nelson Mandela på Frederik de Klerk på World Economic Forum i Davos i 1992 (Foto: Copyright World Economic Forum (www.weforum.org)).

 

Kommentarer

Du kan også se alle nyheter her.
BI Business Review

Nyhetsbrev

Meld deg på for oppdaterte nyheter fra BI Business Review!

Meld på