Forskning

Institutt for Kommunikasjon og kultur

Vårt institutt fokuserer på ledelse i kommunikasjon, kultur og utdanning. Ekspertteamet vårt utgjør en av landets største institusjoner innenfor disse områdene.

  • torsdag 18. januar 2018 - Vårt Land Store forventninger til ny kulturminster

    Kulturlivet heier på Venstre-lederen som erstatter Høyres Linda Hofstad Helleland som kulturminister. Anne-Britt Gran, professor ved Institutt for kommunikasjon og kultur ved BI, synes ikke det. Hun peker på at den nye regjeringsplattformen, Jeløya-erklæringen, skisserer en kulturpolitikk som er svært lik den som allerede praktiseres av Høyre og Frp. Venstres kulturpolitikk skiller seg ikke radikalt fra Høyres på noe punkt, mener Gran.

  • tirsdag 16. januar 2018 - DN.no Ber Trigger-toppen om Oslo-befolkningens hjelp til å løse fremtidens utfordringer

    Preben Carlsen vil ha Oslos innbyggere med på idédugnad. BI-professor Eli Moen mener suksess avhenger av å få interessenter fra næringslivet med på laget. Hun mener «Folks» eventuelle suksess betinger på hvilken kompetanse medlemmene har på å løse ulike problemer. Det som gjør slike samarbeid til vellykkede, interessante initiativer, springer ut ifra den konkrete kompetansen på det de skal løse. Man kan ikke sette sammen et team bare i histen og pisten, man må etterlyse at de har konkret kompetanse på de problemene man skal løse. Det tar tid å utvikle slik konkret kompetanse, og å utvikle løsninger som er gode nok, sier hun.

  • mandag 15. januar 2018 - Nordlys.no Vi ser film og serier for milliarder

    Stykkprisen er blitt lavere. Publikum er vinnerne, fastslår Terje Gaustad fra BI og Anne Espelien fra Menon Economics.

  • fredag 12. januar 2018 - Regjeringen.no Nytt utvalg for kunsterstipend

    Kulturdepartementet har oppnevnt et nytt utvalg for Statens kunstnerstipend for perioden 2018-2021. Ett av medlemmene er Sigrid Røyseng, professor ved BI og professor II ved Norges Musikkhøyskole.

  • tirsdag 9. januar 2018 - Nrk.no Øker presidentspekulasjonene

    Ratna Elisabeth Kamsvåg, retoriker ved Handelshøyskolen BI, mener Oprah Winfreys Golden Globe-tale var velskrevet, men forutsigbar, gitt spekulasjonene om at Winfrey kan tenke seg en politisk karriere.

  • tirsdag 9. januar 2018 - P4 Må være til stede på sosiale medier

    Det er alvorlig for norske bedrifter at de er lite til stede og lite aktive på sosiale medier, sier innovasjonsforsker ved BI, Peder Inge Furseth.

  • søndag 7. januar 2018 - Nrk.no Kallar skulens nettundervisning for galskap

    Mor og professor Anne-Britt Gran meiner at undervisninga i digital kompetanse er for dårleg og uklar i norsk skule. Ho etterlyser meir kritiske haldningar til selskap som Google og Facebook.

  • torsdag 4. januar 2018 - VG.no Spotify kjemper for sitt omdømme

    Gigantsøksmålet mot strømmegiganten har lite å si økonomisk, kampen står om omdømmet før selskapet håper å gå på børs, mener førstelektor Audun Molde ved Handelshøyskolen BI og Westerdals Oslo ACT, Han mener søksmålet først og fremst dreier seg om å justere lovverket, som ikke har vært endret på 20 år. Det er ikke nødvendigvis Spotify som har gjort noe galt, men saken viser at jussen er fra en tid før musikkindustrien ble digitalisert, sier han. De går med underskudd uansett. Men det er viktig for tilliten og omdømmet til Spotify; de planlegger å gå på børs og de skal forsøke seg på nye markeder. Det er viktig for dem at omdømmet deres er godt, sier Molde.

  • torsdag 4. januar 2018 - Dagbladet Operaen kan feire 10 år uten musikksjef

    Det er ingen ansettelse av ny musikksjef nært forestående. Professor Sigrid Røyseng ved Institutt for kommunikasjon og kultur ved BI poengterer at selv om operasjef, ballettsjef og musikksjef formelt sett er likestilte, har det ikke alltid fungert slik i praksis. Musikksjefen har gjerne ikke vært til stede på heltid. Organisasjonsmodellen er skjør og kulturledere er ofte sterke personligheter, sier hun.

  • onsdag 27. desember 2017 - Klassekampen Tar pennen i egen hånd

    62 prosent av befolkningen bruker kommunenes nett­sider som informasjonskilde. Skedsmo kommune har en egen nyhets­redaksjon. Kommunikasjonsrådgiver Stig Ervland forteller at politikerne i Skedsmo for to år siden vedtok å starte avisa. Ervland viser til at Asker kommune allerede har en slik innbyggeravis. Det kan altså se ut som om norsk lokalpresse har fått en ny konkurrent inn fra sidelinja. Det rimer også med en fersk undersøkelse om nordmenns lokale medievaner. Det er medieforsker Ragnhild Kr. Olsen ved Handelshøyskolen BI, som står bak undersøkelsen sammen med kolleger. Hun mener den viser at kommunenes egen kommunikasjon med innbyggerne har fått en sentral plass i det digitale medielandskapet. Når en kommune drifter sin egen nettavis med både nyhetssaker, kunngjøringer og praktisk informasjon, betyr det at den tar over flere av oppgavene som lokal­avisene tidligere var alene om, sier Olsen.

  • torsdag 14. desember 2017 - NRK P2 Hør Audun Molde i Studio 2

    Førstelektor Audun Molde deltok i programmet Studio 2 og snakket om John Travolta og at det er 40 år siden filmen "Saturday Night Fever" hadde premiere i New York.

  • fredag 8. desember 2017 - NRK P2 #metoo, tullinger på TV-serier, og rampenisser

    Førstelektor Audun Molde deltok i Fredagspanelet på NRK P2, et uhøytidelig innslag som tar for seg "ukens viktigste saker" om #metoo, tullinger på TV-serier, og rampenisser.

  • fredag 8. desember 2017 - Morgenbladet Næringslivshistoriens håndverkere

    Hvem «eier» egentlig historien om en bedrift? Historikerblikket gir stor definisjonsmakt når det gjelder hvilken type arbeid som blir sett og verdsatt. Topptunge historier om menn med makt kan innebære at annet arbeid usynliggjøres. Etter min mening har selv kontordamer rett til en fortid. Dette skriver næringslivshistoriker Christine Myrvang i denne kronikken.

  • torsdag 7. desember 2017 - Dagens Næringsliv HIstorien som maskulint basketak

    Næringslivshistorie kan med fordel handle litt mindre om "gutta boys", skriver næringslivshistoriker Christine Myrvang i dette innlegget. Næringslivshistoriske bokverk speiler ofte bedriftens makthierarki. Kanskje bøkene bør handle litt mindre om ledende menn og litt mer om damene ved skrivemaskinene? spør Myrvang.

  • lørdag 25. november 2017 - ABC Nyheter Superledere er androgyne

    Fremtidens supersjefer må kunne veksle mellom en maskulin og feminin lederstil. Det behersker topper som Rune Bjerke, Kristin Skogen Lund, Erna Solberg og Jens Stoltenberg. Spørsmålet er hvor mye Rune Bjerke har brukt opp av tilliten, hos styret og eierne, altså staten, sier professor Peggy Simcic Brønn, professor ved Institutt for kommunikasjon og kultur ved BI

  • fredag 24. november 2017 - Morgenbladet Advarte mot Røkke-kontrakt

    Man bør ikke inngå kontrakter hvor forfatteren kan sensureres slik Henrik Langeland har blitt, sier næringslivshistoriker Christine Myrvang ved Institutt for kommunikasjon og kultur på BI. Hun har blant annet vært med på å skrive historien til Storebrand og Kongsberg våpenfabrikk. Hun får støtte av sin kollega Lars Thue, professor emeritus på Institutt for rettsvitenskap og styring. Han har skrevet historieverk for blant annet Posten, Statkraft og Telenor. Forfattere skal lytte til innspill fra en bokkomité hvor normalt representanter for bedriften også er med. Men det er forfatteren som i siste instans bestemmer hva som står i boken, sier han.

  • torsdag 23. november 2017 - Universitas Rasismesaken på UiO

    Likestillings- og diskrimineringsombudet har konkludert med at UiO har brutt loven. Flere eksperter mener at det kan være grunnlag for oppsigelser. Hvis det er noe som har vært oversett i flere år, er det ikke bra. Jeg regner med at universitetet ser på det som en alvorlig krise som går ut over organisasjonen, mener Peggy Brønn, professor i kommunikasjon og kultur ved BI.

  • mandag 20. november 2017 - psykologisk.no Ledere og psykologer bør lære av Odyssevs

    Det er i spenningen mellom det som ikke går opp, at vi utvikler oss, sier psykolog og lederutvikler Steinar Bjartveit. Han har skrevet bok om den antikke helten Odyssevs. Bjartveit er foreleser på Handelshøyskolen BI.

  • onsdag 15. november 2017 - Dagbladet Lukter feighet og frykt

    TV2-topp visste om grov sextrakassering, men grep ikke inn på over ett år. Professor Peggy Brønn ved Institutt for kommunikasjon og kultur ved handelshøyskolen BI, mener Jansen Hagen bør vurdere å trekke seg. Dette var en hard sak å ta tak i, og at han ikke gjorde det, viser klare svakhetstrekk ved ham som leder. Som leder må han kunne stoles på, og hans viktige personlige omdømme er nå skadd, sier Brønn.

  • onsdag 15. november 2017 - NRK Sapmi Kjøpte hjelp fra PR-gigant for å utøve press mot DNB og omstridt oljerørutbygging

    Sametinget har kjøpt rådgivning fra Burson-Marsteller blant annet for å få hjelp til å få Oljefondet og banker til å trekke seg ut av Dakota Access Pipeline. Professor Peggy Simcic Brønn ved BIs Institutt for kommunikasjon og kultur er selv opprinnelig fra Florida i sørlige del av USA. Hun understreker at Sametinget langt ifra er den eneste som ønsker å påvirke store organisasjoner til å endre deres holdninger og atferd. Hun sier hun ikke kjenner til saken i detalj, men mener Sametingets kjøp av rådgivning fra Burson-Marsteller er akseptabel.

  • mandag 13. november 2017 - Adresseavisen Forretningsmannen Richard Chen fra Taiwan sponser guttekoret med millioner

    Han sprang for livet fra tsunamien i Thailand, med sin fire år gamle sønn i armene. Det endret livet til Richard Chen. Etter nestenulykken i 2004 følte han at han måtte gjøre mer for å hjelpe andre, forteller han. Det er bakgrunnen for at han i oktober inviterte Nidarosdomens guttekor (NGK) til Singapore for å fremføre to konserter i en av verdens beste konsertsaler, Esplanade Concert Hall. Anne-Britt Gran, professor og leder for Centre for Creative Industries ved Handelshøyskolen BI sier at dette høres ut som noe som gjøres av veldedige grunner, ikke for å styrke sin egen merkevare. I så måte er det unntaket fra regelen, sier Gran.

  • torsdag 2. november 2017 - Aure Avis Har du haurt?

    Hvem gidder å lese lokalavisa - når vi har Facebook, der vi alle er journalister og holder hverandre oppdatert døgnet rundt? Kanskje flere enn man skulle tro. Medieforskeren Ragnhild Kr. Olsen ved Handelshøyskolen BI har studert forholdet mellom lokalavisene og Facebook i forskningsprosjektet «Digitization and Diversity», som er finansiert av Norges forskningsråd. Det er tilsynelatende dystre funn hun kommer med, her er noen av dem: 74 prosent av de spurte bruker Facebook for å hente lokal informasjon. Lokalavisenes papirutgaver oppnår til sammenligning 67 prosent. 77 prosent svarer at de henter informasjon fra lokalavisenes nettsider, men Facebook blir foretrukket i den daglige vedvarende nyhetsoppdateringen.

  • tirsdag 31. oktober 2017 - Dagens Perspektiv Kan bli problematisk

    Ledere som holder på makten, selv om de formelt sett har gått av, finnes i de fleste typer bedrifter - enten de er store eller små. Også i familiebedrifter kan dette være et problem, mener Professor ved Institutt for kommunikasjon og kultur ved BI, Morten Huse,som er ekspert på familiebedrifter, generasjonsskifter og styrearbeid.

  • mandag 30. oktober 2017 - P4 Tre av ti uten nettbutikk

    Tall fra handelens hovedorganisasjon Virke viser at 35,3 prosent av norske butikker er uten nettbutikk. En tredel har altså ingen salg på internett. Den prosenten er ganske høy, sier Peder Inge Furseth. Han sier at det er mye bra å si om norsk varehandel. Men de er trege med å ta i bruk ny teknologi som har vært tilgjengelig i en årrekke. De satser for lite på innovasjon og nå er kundene i ferd med å endre sine handlevaner og handler mye mer på nett enn før. Da er ikke norske nettbutikker klare i tide, sier han.

  • fredag 27. oktober 2017 - Adresseavisen Vi får et enda større klasseskille

    Anne-Britt Gran, professor og leder for Centre for Creative Industries ved Handelshøyskolen BI, mener det er et stort paradoks at vi i en tid med store omstillinger og innovasjon ikke vektlegger kreativitet i langt større grad. Vi vil ikke være i stand til å takle disse endringene vi står foran hvis vi bare lærer norsk og matte. Vi kan google alt, men refleksjon og selvstendig tenkning blir det langt mindre av når vi ikke stimulerer våre kreative evner gjennom estetiske fag i skolen, sier Gran.

  • fredag 27. oktober 2017 - Nrk.no Butikkar som ikkje kjem seg nett, er eit synkande skip

    Dette seier Peder Inge Furseth ved Handelshøyskolen BI. Mange lokale forretningar har lenge frykta at nettbutikkar skal ta frå dei kundegrunnlaget sitt. Ein kan bruke internett som ein kommunikasjonskanal, informere om varene ein har i butikken, du kan også bruke internett til å forme relasjonar med kundar, seier han.

  • fredag 27. oktober 2017 - Morgenbladet Hvem er historiens mest effektive kulturminister?

    Kulturforsker Sigrid Røyseng ved BI trekker frem en «mindre beslutning» gjort av en «mindre profilert kulturminister». Ellen Horn og hennes beslutning om å gjøre Den kulturelle skolesekken (DKS) til en nasjonal ordning. Beslutningen, som ble tatt på starten av 2000-tallet, har siden den gang bidratt til en relativt omfattende formidling av kunst og kultur til norske skolebarn i alle deler av landet, mener Røyseng.

  • onsdag 25. oktober 2017 - Klassekampen Stiftelser gir mest i gaver

    Professor Anne-Britt Gran ved Handelshøyskolen BI har blant annet forsket på privat finansiering av kulturlivet i form av gaver og sponsorater. Mitt inntrykk var at gaveforsterkningsordningen skulle få flere private bedrifter og rike privatpersoner på banen enn de stiftelsene som allerede gir mest penger til sivilsamfunnet, sier Gran. Hun mener det er problematisk at store kunst- og kulturinstitusjoner som allerede får mest i offentlig støtte, også er de største mottakerne i gave­forsterkningsordningen. Når ordningen skal evalueres, må man også se nærmere på om den har ført til noen utilsiktede og uheldige konsekvenser. Blant annet kan det være at den bidrar til at stiftelsene flytter penger fra sivilsamfunnet til de mer profesjonelle aktørene.

  • fredag 20. oktober 2017 - Klassekampen Tok ikke tak i trakassering

    Ingen av de største teatrene i Norge kjenner til at seksuell trakassering er et problem på arbeidsplassen. Gitt at det er så vanskelig å si fra, tror jeg at det kan finnes problemer uten at de nødvendigvis kommer til overflaten. Man må bygge en tillit og en kultur for at det er greit å si fra, og at man ikke blir straffet for det i form av for eksempel dårligere eller fravær av roller, sier professor Sigrid Røyseng.

  • torsdag 19. oktober 2017 - Aftenposten Norske skuespillere forteller om omfattende seksuell trakassering

    En arbeidskultur med mye intimitet gjør at grensene for hva som er greit og ikke, blir mindre tydelige enn i andre deler av arbeidslivet, sier professor Sigrid Røyseng ved BI, som sto bak undersøkelsen "Beføling og overgrep" sammen med Bård Kleppe, Telemarksforskning. For at en endring skal skje, må temaet diskuteres og håndteres tydeligere av dem som er ansvarlige for arbeidsmiljøet på teatrene og i filmbransjen. La oss håpe medieoppslagene bidrar til det, sier Røyseng. Saken er også omtalt i P4, Dagbladet og Stavanger Aftenblad.

  • mandag 16. oktober 2017 - Journalen.hioa.no Kutt for kultur

    Regjeringens nye forslag til høyere moms og strammere kulturbudsjett kan gjøre kulturtiltak utilgjengelig. Dette kan bety tøffere tider i kulturlivet i de kommende årene, mener Professor Anne-Britt Gran ved Handelshøyskolen BI.

  • fredag 13. oktober 2017 - viover60.no Trygg handel på nett

    Peder Inge Furseth, førsteamanuensis ved Handelshøyskolen BI, spesialist på e-handel og innovasjon gir råd og tisp til trygg handel på nett.

  • fredag 13. oktober 2017 - Computerworld Avtaler må være bra for begge parter

    Offentlig sektor kan ha mye å hente på å begynne å inngå avtaler som gjør at både leverandør og kunde er fornøyde med vilkårene. Professor Peggy Brønn har i sin doktorgradsavhandling fra BI vist at en god relasjon mellom kunde og leverandør kan oppsummeres i fire indikatorer: Tillit, gjensidighet, forpliktelse og økonomisk tilfredsstillelse.

  • onsdag 11. oktober 2017 - Universitas UiO brukte 153000 kr på hodejegere - ansatte ingen

    Universitetet i Oslo hyret rekrutteringsselskapet Amrop Delphi til å ansette en ny kommunikasjonsdirektør. 153.000 kroner og et drøyt halvår senere avlyser universitetet jakten uten ansettelse. Omdømmeekspert og BI-professor Peggy Simcic Brønn synes det er merkelig at UiO ikke klarte å finne en kandidat til stillingen.

  • onsdag 11. oktober 2017 - Dagens Næringsliv Dette er merkelig oppførsel

    Professor i politisk økonomi Nick Sitter ved Handelshøyskolen BI er overrasket over hvor dårlig situasjonen i Spania er blitt håndtert av begge sider. Statsminister Mariano Rajoy i Spania har truet med å overta styringen i Catalonia. Myndighetene har hele tiden vært tydelige på at de ikke under noen omstendighet vil komme katalanerne i møte. Spørsmålet nå er hva Rajoy gjør; om han vil gå inn i forhandlinger eller holde hardt mot hardt. Alt som har skjedd de siste dagene tyder på at dette vil bli ytterligere polarisert, sier Sitter.

  • fredag 6. oktober 2017 - Morgenbladet Renessansen og privat kulturfinansiering

    Renessansen brukes ofte som eksempel på hvorfor privat kulturfinansiering er bedre enn statlig. Det er en banal kortslutning, sier Unn Falkeid, professor i idéhistorie ved Universitetet i Oslo, med renessansen som spesialområde. Det er et veldig vanskelig spørsmål. Du kan ikke sammenligne situasjonen i Firenze med i dag, sier Lasse Hodne, professor i kunsthistorie ved NTNU. Det jeg sikter til med referansen til renessansen, er de strukturelle likhetene og forskjellene, for å sette vår egen tid i perspektiv. Grunnen til at renessansen er spesielt interessant nå, er den teknologiske og vitenskapelige overgangstiden som epoken var, siden vi selv lever midt i den digitale revolusjonen, sier professor Anne-Britt Gran.

  • onsdag 4. oktober 2017 - Innomag.no Slik fungerer delingsøkonomien i Kina

    Folk i Kina er oppslukt av mobilene sine. På T-banen står de og taster, i butikken har de mobilen oppe, på kafeer og restauranter yrer det av telefoner. Hva gjør de? De henger med venner og kolleger, de spiller spill, gjør avtaler, betaler regninger, tar kurs, bestiller mat, sender ting. Nesten alt kan skaffes via mobil i Kina i dag, sier professor Benedicte Brøgger.

  • søndag 1. oktober 2017 - Dagbladet Spår ringvirkninger av Ryanair-krise

    Eli Moen, professor i internasjonal ledelse ved Handelshøyskolen BI, mener Ryanair har seg selv å takke. Ryanair har selv satt seg i denne situasjonen, som de nå vil måtte betale for, sier hun til Dagbladet. Moen synes det er interessant at arbeidsmarkedet for piloter nå «tipper i pilotenes retning» ved at pilotmangel skaper press for bedre arbeidsvilkår.

  • fredag 22. september 2017 - NRK P2 Fredagspanel

    Førstelektor II Audun Molde deltok i dagens uhøytidelige fredagspanel på NRK P2 kulturnytt.

  • torsdag 21. september 2017 - Ballade.no Spellemann lyttet til kritikken

    Styreleder Marte Thorsby i Spellemann forteller at endringen fra fagjuryer som vurderte flere kategorier til separate fagjuryer per kategori kommer etter en helhetsvurdering. Førstelektor Audun Molde har sittet i storjuryen de to siste årene. Han mener at det neppe er noe problem at denne blir avviklet.

  • tirsdag 19. september 2017 - Dagsavisen Det smale filmmangfoldet

    Digitalisering har gitt oss flere filmer på kino, men samtidig forsterket vinneren-tar-alt-effekten. Idealene om mangfold og tilgjengelighet har lenge stått sterkt i norsk kinopolitikk. Folk skal ha et mangfoldig filmtilbud på en kino i nærheten av der de bor. Vi har fått et mer mangfoldig kinotilbud i form av det totale antall titler som blir satt opp for visning. Men publikum flokker seg rundt de mest populære titlene som også får det meste av visningskapasiteten. Filmene som representerer bredden i tilbudet, har et svært smalt publikum. Digitaliseringen av kinoene har gitt oss et smalt mangfold. Dette skriver førsteamanuensis II Terje Gaustad og forsker Øyvind Torp i denne kronikken.

  • søndag 17. september 2017 - Hegnar Online Ti tips til kommunikasjon på tvers av kulturer

    Ledelse handler om å våge og å finne løsninger på situasjoner. Men det handler også om å kunne kommunisere på tvers av kulturer, mener førsteamanuensis Gillian Warner-Søderholm.

  • fredag 15. september 2017 - Bondebladet Vi er en sinke i bioøkonomien

    Skyldes det oljefella? Når man har store ressurser, påvirker det hva man satser på, og hvordan staten tenker, sier professor Eli Moen.

  • onsdag 13. september 2017 - Aftenposten Lav temperatur i kulturpolitikken

    Kulturpolitikken har i årets valgkamp nærmest vært fraværende. Dette skyldes blant annet at partiene, med unntak av Frp, stort sett er enige om kulturpolitikken, mener Sigrid Røyseng, professor ved Institutt for kommunikasjon og kultur på BI. Venstresiden hadde nok skrudd opp den offentlige finansieringen noe gjennom Kulturløftet, men det er mer snakk om en gradsforskjell enn en vesensforskjell, sier Røyseng.

  • tirsdag 12. september 2017 - VG Skeptisk til heldigitaliserte skoler

    Glem boktrekk og tunge skolesekker. Mange av høstens førsteklassinger har det meste av det de skal lære på en iPad. Anne-Britt Gran er professor på Handelshøyskolen BI der hun er leder for forskningssenteret BI Centre for Creative Industries. Det største pågående forskningsprosjektet i senteret er Digitization and Diversity som omhandler digitaliseringen av kultur- og mediesektoren. Men skoler som blir heldigitaliserte med iPad fra første skoledag, er hun kritisk til. Vi vet ikke nok om hva iPad-læring på sikt gjør med hukommelse og konsentrasjon og avhengighet, ja med selve hjernen. Jeg ville ikke utsatt eget barn for det eksperimentet.

  • mandag 11. september 2017 - Klassekampem Vil definere det norske

    Står regjerings­alternativene for ulike veivalg i kultur­politikken? Ideologisk ja, i praksis nei, svarer forskere. Rent økonomisk blir kulturpolitikken ganske forutsigbar, sier professor Anne Britt Gran ved BI. Hun er én av tre kulturpolitikkforskere Klassekampen har bedt om å vurdere regjeringsalternativene ut fra politikken til de to Stoltenberg-regjeringene og Solberg-regjeringen.

  • søndag 10. september 2017 - Sendte ut valg-sms til en halv million nordmenn

    Det er innspurt i valgkampen og de fleste knep blir tatt i bruk. Arbeiderpartiet sendte søndag formiddag (10/9) ut SMS til 500.000 nordmenn. Det har skapt reaksjoner. Dette er nytt i en norsk valgkamp, sier Tor Bang, førsteamanuensis ved institutt for kommunikasjon og kultur ved Handelshøyskolen BI. AP har jo ikke lyktes så godt i denne valgkampen, men valget er jo ikke over ennå. De har nok slitt med å nå frem til sine velgere, så denne SMSen er vel en oppsummering av det de ønsker at valgkampen skal dreie seg om, men som de kanskje ikke har lyktes med å få alle til å fokusere på. Saken er også referert i avisen Firda, Nettavisen, ABC Nyheter og nærnett.no (lokalt nytt for Søre Sunnmøre).

  • torsdag 7. september 2017 - Insidetelecom.no Skal undersøke norsk medieøkonomi

    Utredningen om mediemangfold er i sin spede begynnelse. I Danmark diskuterer man allerede bredbåndsskatt og smarttelefonavgift. Tidligere i år lyste Kulturdepartementet ut et mandat til å utrede pengestrømmene for norske filmer og serier. Mandatet ble fordelt i juni, og nå er førsteamanuensis Terje Gaustad ved Handelshøyskolen BIs Centre for Creative Industries sammen Menon Economics så vidt i gang med utredningsarbeidet.

  • onsdag 6. september 2017 - Bergens Tidende Pengegåvene til Høgre sit laust på Vestlandet

    Når valkampbidraga sprikjer så mykje som dei gjer, er det to openberre konsekvensar, seier Tor Bang ved Handelshøyskolen BI. Han har spesialisert seg på PR og kommunikasjon. Det eine er at dei som får veldig mykje, og dermed tek meir plass, får eit heilt anna valkampapparat. Det andre er at politikken kan bli til sals, og at partia låser seg til givarens premiss for politikk. Og det er verre, seier Bang.

  • tirsdag 5. september 2017 - Nrk.no Kritikk mot Norwegian

    I forbindelse med innspillingen av en ny reklamefilm, søkte flyselskapet Norwegian etter kvinner med et typisk skandinavisk utseende. Gammeldags, mener BI-professor Peggy Brønn som sier alle selskaper bør la være å dyrke stereotypier.

  • mandag 4. september 2017 - Ballade.no Verdier og forskjeller

    Det var pr-schwung over Music Norways lansering av rapporten om den kommersielle utviklingen i norsk musikkbransje fra 2011-2015 i forrige uke. Forskere ved BIs senter for kreativ næring (BI:CCI), har skåret gjennom bransjen på langs og tvers og funnet ut at det går så det griner, særlig i toppen. Rapportens hovedpoenger er at det går oppsiktsvekkende godt med de beste, og at bransjen er i endring til fordel for låtskrivere, management og bookingagenturer.

  • søndag 3. september 2017 - Aftenposten Støre snakker sant

    Trenden i tiden viser at det nå er populært med faktasjekker. Resultatene som presenteres, bekrefter også behovet for at politikerne ettergås. Det er imidlertid ikke alt arbeidsmodellene faktasjekkerne bruker, kan si noe om; politiske utspill trenger retorikkfaglig tilsyn i tillegg, skriver høyskolelektor II Ratna Elisabeth Kamsvåg.

  • lørdag 2. september 2017 - Dagsavisen Svinn på skogen

    De siste tiårene har vi hatt én dominerende næringsvei som heter olje. Vi har hatt inntekter nok, derfor har det blitt vurdert som greit nok at annen industri forsvinner, sier Eli Moen, professor ved BI.

  • fredag 1. september 2017 - Musikkultur.no Musikkbransjen blir mer verdifull

    Musikkbransjen skaper stadig større verdier for norsk økonomi. Det går fram av rapporten Norsk Musikkbransje 2011-2015, som Center for Creative Industries ved BI (BI CCI) har gjort på oppdrag fra Music Norway. De har målt økonomien i musikkbransjen i perioden fra 2011 til 2015, ved å se på omsetning, sysselsetting og lønnsomhet i bransjen.

  • fredag 1. september 2017 - Trønderavisa Brenner for opera, steinkirker og kulturskoler

    Hva er din lokale, kulturelle kampsak? Professor Sigrid Røyseng leser et kultursyn i svarene.

  • fredag 1. september 2017 - Bergensavisen Eksportsuksessen

    Rapporten Musikkbransjen i Norge 2011-2015, laget av BI Centre for Creative Industries og Menon Economics på oppdrag fra eksportorganet Music Norway viser at musikkbransjen samlet opplevde en økt verdiskapning på 28 prosent i disse fem årene, fra 1,7 til 2,2 milliarder kroner. Går vi åtte-ti år tilbake i tid, var det på alle måter bekmørkt i den norske musikkbransjen. Dette snudde med strømming og blant annet Spotifys vekst rundt 2011, og rapporten bekrefter optimismen som nå råder i bransjen. Verdiskapningen fra konserter og festivaler har også økt med 46 prosent.

  • torsdag 31. august 2017 - Ballade.no 10 selskap står for nesten halvparten av verdiskapningen i musikkbransjen

    Torsdag ble rapporten «Musikkbransjen i Norge 2011 – 2015 – økonomisk analyse av fem delbransjer og 11 undergrupper» lagt frem. Den er laget av Centre for Creative Industries ved BI (BI:CCI) i samarbeid med Menon Economics på oppdrag fra Music Norway. Hovedfunnene i rapporten er blant annet: ▪ Verdiskapingen har økt med 28 prosent fra 2011 til 2015. Halvparten av veksten kom i 2015. Da hadde bransjen en samlet verdiskaping på 2,2 mrd. kroner. Omsetningen var på 10 mrd. kroner i 2015. Omsetningen har økt med 22 prosent fra 2011.

  • torsdag 31. august 2017 - Nrk.no Musikkbransjen dobbelt så stor som oppdrettsnæringen

    En ny rapport fra Music Norway viser at det er gode tider i musikkbransjen i Norge. Rapporten presenteres av Music Norway i samarbeid med BI:CCI torsdag 31. august Ikke bare har bransjen blitt mer lønnsom, men lønnsomheten vokser raskere enn resten av fastlandsøkonomien og mye raskere enn andre kreative næringer.

  • torsdag 31. august 2017 - Aftenposten Kraftig vekst i muiskkbransjen

    Torsdag 31. august lanseres rapporten "Musikkbransjen i Norge 2011–2015" laget av BI Centre for Creative Industries og Menon Economics på oppdrag fra eksportorganet Music Norway. Rapporten viser at musikkbransjen samlet opplevde en økt verdiskapning på 28 prosent i disse fem årene, fra 1,7 til 2,2 milliarder kroner. Halvparten av økningen kom i 2015. Saken omtales også i Bergens Tidende.

  • tirsdag 29. august 2017 - Nrk.no Etter statsministerduellen

    Retoriker ved BI, Ratna Elisabeth Kamsvåg, mener Støre kom best ut av duellen. Konseptet med å legge opp debatten som et jobbintervju med personfokus, passet Støre godt. Ifølge retorikeren var tidspunktet veldig bra i en tid der Ap sliter med meningsmålingene. Kamsvåg understreker at både Solberg og Støre er rutinerte debattanter, men Støre gjorde det hakket bedre enn Solberg, mener hun.

  • mandag 28. august 2017 - Dagsavisen Resett på nett

    På tampen av valgkampen lanseres i dag det nye nettstedet Resett, som vil være et alternativ til den etablerte pressen. Men blir dette et norsk Breitbart? Ut fra det Resetts redaktør Helge Lurås har sagt på forhånd, ser det ut til at dette nye nettstedet vil legge seg til høyre i medielandskapet, og at de vil være et alternativ til de etablerte mediene. Men før vi har sett hva Resett kommer med, er det selvsagt altfor tidlig å si noe om dette blir et nytt Breitbart, sier medieforsker Tor Bang ved Handelshøyskolen BI.

  • fredag 25. august 2017 - Tidens Krav Kultur definerer byer og gir omdømme

    Bedrifter som i en omstillingsperiode ønsker mentalitetsendring, bør ansette en kunstner. Eller en filosof. Anne-Britt Gran er professor i kulturforståelse og kulturpolitikk ved Handelshøyskolen BI. Under Verdiskaperkonferansen i Kristiansund torsdag serverte hun tanker og fakta rundt kreative næringer og kulturlivet som forhåpentligvis synker ned også hos lokale og regionale næringslivsledere.

  • mandag 21. august 2017 - Kinomagasinet.no Kinofilmene når bredere ut

    Men de har kortere visningsperiode. Mens det i 2008 var i snitt 60 norske kinoer som lanserte filmene på premieredatoen, var tallet i 2013 nærmere 100 kinoer. Det viser en undersøkelse utført av førsteamanuensis II Terje Gaustad og forsker Øyvind Torp ved Handelshøyskolen BI, med bakgrunn i datagrunnlag hentet fra Rapportserveren, gitt av Film & Kino.

  • mandag 21. august 2017 - Journalisten.no Facebook er førstevalget

    74 prosent av de spurte i en nasjonal spørreundersøkelse bruker Facebook til å hente ut lokal informasjon. Langt flere enn lokalavisenes papirutgaver som blir foretrukket av 67 prosent. Det er medieforsker Ragnhild Kr. Olsen ved Handelshøyskolen BI som står bak undersøkelsen som ser nærmere på mediebruk og lokalaviser.

  • mandag 21. august 2017 - Klassekampen Facebook og norske lokalaviser

    Stadig flere bruker Facebook til å oppdatere seg på det som skjer i lokalmiljøet. Det kan føre til dårligere informasjonskvalitet, mener Ragnhild Kr. Olsen, medieforsker ved Handelshøyskolen BI. Facebook har de siste årene blitt en stadig sterkere konkurrent til norske mediehus. Den amerikanske nettgiganten stikker av med en stadig større bit av det norske reklamemarkedet. Nå merker også norske lokalaviser, som Lindenes Avis i sør og avisa Finnmarken i nord, at Facebook har beveget seg inn på det som har vært deres tradisjonelle enemerker. Facebook har nå blitt en supermakt blant norske lokalaviser, sier hun. Olsen står bak en omfattende nasjonal spørreundersøkelse om mediebruk og lokalaviser.

  • lørdag 19. august 2017 - Nationen Industrien betaler for finansgalskap

    Norske Skogs gjeldssituasjon er et godt eksempel på den galskapen som har fått utvikle seg i finanssektoren, sier BI-professor Eli Moen. Sektoren har operert på måter som er omtalt som «kasinokapitalisme», kort sagt gambling med spekulative prosjekter. Det gjelder også dem som har gitt lån til Norske Skog, sier hun.

  • fredag 18. august 2017 - Kinomagasinet.no Førte digitaliseringen av kinoene til et større mangfold i filmutvalget?

    Dette har Terje Gaustad, førsteamanuensis II ved Institutt for kommunikasjon og kultur og Handelshøyskolen BI satt seg i fôre å finne ut. Han fastslår at svaret er både ja og nei. Vi har fått langt flere titler på kino, men samlet tar ikke markedets lange hale en større andel av det totale markedet slik teorien ville tilsi, sier han.

  • fredag 18. august 2017 - Nationen Har papir på at det går bra

    På Norske Skogs papir-fabrikk i Halden har de liten tro på politikerløfter om å «se på saken» om konsernet slås konkurs. Eli Moen, professor ved BI, sier at politikerne har anledning til å endre rammevilkårene. Infrastruktur er det området hvor staten vanligvis spiller en viktig, næringsnøytral rolle. Men det har det ikke vært sterkt politisk satset på generelt i Norge, sier hun. Heller ikke Moen kan se at politikernes valgkampløfter har løftet skogindustrien noe særlig.

  • tirsdag 15. august 2017 - Stavanger Aftenblad Tåketale om innovasjon

    Dersom Innovasjon Norge skal gi relevante råd til regjeringen, må organisasjonen ha bedre forståelse av både tjenesteinnovasjon og digitalisering. I Aftenbladet skrev førsteamanuensis Peder Inge Furseth om hvordan skape mer innovasjon i Norge (31. juli). Utgangspunktet er at Innovasjon Norge (IN) mener Norge må skape radikal/banebrytende innovasjon i offentlig sektor. En skulle tro denne oppgaven tilhørte Storting og regjering. INs visjon er å gi lokale ideer globalt muligheter - det er en visjon om vekst i private bedrifter.

  • tirsdag 15. august 2017 - Aftenposten Retorikk og politikk

    Begrepene «retorikk» og «politikk» omtales nærmest som motsetninger, men i realiteten er politikken helt og holdent knyttet til retorikken. Dette skriver høyskolelektor II Ratna Elisabeth Kamsvåg i dette innlegget.

  • tirsdag 8. august 2017 - Nationen Fredag er D-dag for Norske Skog

    Rent finansielle eiere er et kjempeproblem for Norske Skog og norsk skogindustri, sier professor Eli Moen. Hele den kapitalistiske utviklingen de siste 30 årene, hvor finanssektoren har satt spillereglene for hva som er god business, er et problem for skogindustrien. Når finansnæringen styrer, er det kortsiktighet og høyest mulig profitt som gjelder. Det er ikke slik man bygger opp en ny og sterk industri, sier hun.

  • mandag 7. august 2017 - NRK.no Slagordkonkurrane blant norske politikarar

    Høyskolelektor Ratna Elisabeth Kvamsvåg var med å kåra vinnaren i denne uhøgtidelege sommarkonkurransen.

  • tirsdag 1. august 2017 - Nrk.no Slik beholder du jobben mer enn ti dager

    Professor Gillian Warner-Söderholm sier at en leder bør ikke tråkke på tærne til andre. Det er viktig å huske at man kommer langt med folkeskikk, sier hun. Warner-Søderholm mener det er viktig å være nysgjerrig og vise engasjement på en ny arbeidsplass. Vær en leder som har meningsfulle samtaler med alle i ditt team, hver uke. Ledelse er god kommunikasjon, og god kommunikasjon gir god ledelse, sier hun.

  • mandag 31. juli 2017 - Stavanger Aftenblad Innovasjon Norge peker i feil retning

    Innovasjon i offentlig sektor og i offentlig/privat samarbeid må være av liten eller moderat størrelse for å lykkes. Politikk-tiltak for radikal offentlig innovasjon vil trolig mislykkes. Skattepenger vil bli kastet bort. Dette skriver førsteamanuensis Peder Inge Furseth.

  • fredag 21. juli 2017 - Vårt Land Vil ha sunnere reklame

    Britiske myndigheter vil tvinge reklamebransjen bort fra etablerte kjønnsroller og skadelige skjønnhetsideal. Et forbud mot stereotypier er vanskelig å håndheve, når så mange av dem er helt reelle i folks hverdag, sier Christine Myrvang, forsker ved Institutt for kommunikasjon og kultur.

  • fredag 21. juli 2017 - Klassekampen Skal se strømmetjenester i kortene

    I juni ble det klart at Menon Economics og BI Centre for Creative Industries får oppdraget. Førsteamanuensis Terje Gaustad ved Institutt for kommunikasjon og kultur ved BI er prosjektleder. Vi skal prøve å kartlegge pengestrømmen i filmbransjen og blant annet finne ut av hvilken andel av inntektene som kommer fra de forskjellige visningskanalene, forteller han. Gaustad sier at det er et problem at det er svært ulike virkelighetsoppfatninger i bransjen om hvordan markedet ser ut. Det gjør det vanskeligere å ha en konstruktiv debatt om hvordan det bør innordnes. Derfor er målet vårt en best mulig kartlegging, sier han.

  • tirsdag 11. juli 2017 - Dagens Perspektiv Stoler ikke på ledere

    Tiltroen til ledere, både i næringsliv og politikk, er i fritt fall, skriver professor Peggy Simcic Brønn.

  • lørdag 1. juli 2017 - Aftenposten Høyre ut for å selge Erna

    Solberg er Høyres fremste varemerke akkurat nå. Det er ingen tvil om at Solberg er det Høyre markedsfører i denne valgkampen. Det er ingen over, ingen ved siden, sier Tor Bang, førsteamanuensis ved i ved Handelshøyskolen BI og ekspert på PR og politisk kommunikasjon. Men Høyre kan ikke satse på at hun skal klare dette alene, da blir organisasjonen sårbar, sier han.

  • torsdag 29. juni 2017 - Aftenposten Offentlige innovasjoner må være små eller moderate for å lykkes

    Politikk-tiltak for radikal offentlig innovasjon vil trolig mislykkes. Dette fordi det er stor strukturell og kulturell treghet i et byråkrati. Dette skriver førsteamanuensis Peder Inge Furseth i dagens kortinnlegg.

  • tirsdag 27. juni 2017 - Kinomagasinet Status for Kino-Norge før og etter digitaliseringen

    Førsteamanuensis Terje Gaustad forteller at han vil presentere foreløpige resultater i et pågående forskningsprosjekt kalt «Kul media». Minst to års forskning gjenstår. – Det handler om digitaliseringen av kinoene og hvordan dette påvirket mangfoldet på kinoene og forbruket av film. Derfor ser vi på situasjonen før og etter, hhv. år 2008 og 2013, forteller Gaustad.

  • lørdag 24. juni 2017 - Romsdals Budstikke Innovasjon Norge bryter med sin visjon

    Innovasjon Norges visjon er å gi lokale ideer globale muligheter. Det er en visjon om vekst. Men i årets innovasjonstale er det sentrale poenget å redusere utgiftene for offentlig sektor i Norge. Dermed bryter organisasjonen med sin egen visjon, skriver førsteamanuensis Peder Inge Furseth i denne kronikken.

  • fredag 23. juni 2017 - Dag og Tid Kampen om kunstsponsorar

    Norske kunstmuseum er mellom dei dårlegaste i Europa på å skaffe midlar frå private sponsorar. Det lovar ikkje godt dersom det kjem kutt i statsbudsjettet. Kvifor sviktar det norske næringslivet kunsten? Anne-Britt Gran, professor og leiar ved BI Centre for Creative industries, svarar: Noreg er ein ung nasjon, og vi har ikkje hatt same lange tradisjonane med mesenar som andre europeiske land, der fyrstar og kunstinteresserte aristokratar og kapitalistar har finansiert kunstnarar. I tillegg har staten stått for den store gjenoppbygginga av landet etter krigen, og då også på kulturens og kunstens område. Gran meiner det sistnemnde ikkje berre har hatt heldige fylgjer; norske kunstnarar og kunstinstitusjonar har i for høg grad gjort seg avhengige av staten.

  • torsdag 22. juni 2017 - Klassekampen Får for lite betalt

    For første gang synker annonseinntektene til norske aviser på nett. Nå sår en ny undersøkelse tvil om digitale brukerinntekter kan redde mediebransjen. Det siste året har Amedia, Schibsted og andre mediekonsern meldt om solid vekst i rene digitale abonnement eller brukerinntekter. Men medieforsker Ragnhild Kr. Olsen ved Handelshøyskolen BI heller kaldt vann i årene på dem som tror de digitale brukerinntektene vil vokse eksponentielt i årene som kommer og dermed komme en kriserammet avisbransje til unnsetning. – Det er selvsagt flott at mediehusene klarer å skape nye betalingsvaner på nett. Men det er litt for tidlig å konkludere med at dette er en suksesshistorie. En sammenliknende studie vi har gjennomført viser at det er noen underliggende utviklingstrekk som gir god grunn til bekymring, sier Olsen. Stig Finslo, direktør for utgiverspørsmål og samfunnskontakt i mediekonsernet Amedia, er urolig over tallene Medietilsynet presenterte mandag, men er likevel mer optimistisk enn Olsen. Saken er også referert i Radio Folgefonn 23. juni 2017.

  • onsdag 21. juni 2017 - NRK Auka netthandel truar dei fysiske butikkane

    Norske butikkar har ikkje vore så flinke til å ta i bruk ny teknologi, difor vil utanlandske nettbutikkar reise ein trussel mot tradisjonell norsk varehandel, seier førsteamanuensis Peder Inge Furseth.

  • onsdag 21. juni 2017 - Aftenposten Fem råd til Innovasjon Norge

    Innovasjon Norge (IN) bør ta andre grep enn å fokusere på organisatorisk innovasjon og mer radikal innovasjon i offentlig sektor, skriver førsteamanuensis Peder Inge Furseth i dette innlegget.

  • tirsdag 20. juni 2017 - Dagens Næringsliv Alarm eller bare som ventet?

    Alarmerende om norske lederes teknologikompetanse - eller ga rett og slett undersøkelsen svarene man kunne vente seg? Resultatene fra en spørreundersøkelse der norske ledere (og medarbeidere) ble spurt om sin kompetanse i forhold til å møte «den teknologiske revolusjonen», har fått mange, næringsministeren medregnet, til å uttrykke sin bekymring. Men er dette overraskende, spør professor emeritus Tor Grenness i dette innlegget.

  • mandag 19. juni 2017 - Kultur- og næringsdepartementet Regjeringen mottok innspill om kulturell og kreativ næringsutvikling

    Næringspolitisk råd for kulturell og kreativ næring ble oppnevnt av regjeringen i 2015 for å gi innspill om hvordan myndighetene kan legge til rette for næringsutvikling, vekst og verdiskaping i de kulturelle og kreative bransjene i Norge. Vi er i gang, men er ikke i mål enda. Regjeringen vil fortsette arbeidet og ser frem til Rådets siste innspill, sier kulturministeren som takket rådsmedlemmene og sekretær for rådet, Anne-Britt Gran, leder for BI Centre for Creative Industries, for innsatsen og innspillene.

  • søndag 18. juni 2017 - Aftenposten Offentlig-privat innovasjo

    "Det e fali, det". Peder Inge Furseth uttrykker i Aftenposten og Dagsnytt 18 at det trolig er umulig å få til banebrytende innovasjon i offentlig sektor. Furseths manglende tro og ambisjoner beviser hvor viktig denne diskusjonen er. Om noe land kan lykkes med banebrytende nyskaping i offentlig sektor, er det Norge. Vi har de beste forutsetningene, folkene og en samarbeidskultur som gjør det mulig, skriver Anita Krohn Traaseth i dette innlegget.

  • søndag 18. juni 2017 - Dagbladet Ulovlig nedlasting

    Film- og tv-gigantene jakter på bevis. Førsteamanuensis II Terje Gaustad ser foreløpig ingen grunn til grunn til at film- og tv-konsumerende nordmenn skal bekymre seg. Tiltaket ACE illustrerer godt hvordan ulovlig nedlasting påfører tap i alle hjørner av innholdsbransjen. De må jobbe sammen for å få effekt. Gaustad har tidligere forsket på nordmenns nedlastingsvaner, og holder i skrivende stund på med en fersk rapport. - Resultatene er ikke klare, men vi kan ganske sikkert si at det er en nedgang i piratvirksomhet på nett, men vi vet at det er fortsatt et betydelig konsum. Vi ser også at det er en forflytning av aldersgrupper. De unge flytter seg fra ulovlig nedlasting til strømming fra ulovlige kilder, sier eksperten.

  • torsdag 15. juni 2017 - Aftenposten Hvor i all verden er det innovative?

    Innovasjon Norges visjon er å gi lokale ideer globale muligheter. Det er en visjon om vekst. Men i årets innovasjonstale er det sentrale poenget å redusere utgiftene for offentlig sektor Norge. Dermed bryter organisasjonen med sin egen visjon, skriver førsteamanuensis Peder Inge Furseth i dette innlegget. Saken er også referert i avisen Nationen 16. juni.

  • lørdag 10. juni 2017 - Vårt Land Tiden har stått stille i 30 år i kulturpolitikken

    Kulturpolitikken­ lever i en boble for seg selv. Parti­programmene ser ut som om de kunne­ vært skrevet på 1970-tallet, mener Anne-Britt Gran. Etter å ha lest de kulturpolitiske programmene foran årets Stortingsvalg, er dette reaksjonen hennes, professor og forsker innen kreativ ­næring ved Handelshøyskolen BI, samt leder av Centre for Creative Industries.

  • torsdag 8. juni 2017 - Bondebladet Norge er en bio-sinke

    Professor Eli Moen Eli Moen refser norsk skog- og bioøkonomisatsing, og at Oljefondet i stedet investerer milliarder i svensk og finsk skogindustri. Vi er en sinke i bioøkonomien. Skyldes det oljefella? Når man har store ressurser, påvirker det hva man satser på, og hvordan staten tenker. Hva er det som hindrer oss i å utnytte våre egne ressurser? Moen var en av mange deltakere på årets store tre- og skogkonferanse.

  • onsdag 7. juni 2017 - Dagens Næringsliv Billigere på nett enn taxfree

    Inntrykket er at det er billigere med taxfree for kosmetikk, parfyme og lignende ser ikke ut til å stemme. Taxfreebutikkene sier jo at de ligger 25 prosent under markedspris, men tallene viser noe helt annet, sier førsteamanuensis Peder Inge Furseth.

  • mandag 5. juni 2017 - VG Folket vil ha Johaug til OL

    Hun har fremstilt seg selv som et offer, og blir langt på vei akseptert som det. Det er en god posisjon å være i for Johaug, for hun trenger bare å være trist og lei seg. Folk synes synd på henne, og det er en ideell posisjon å være i når du befinner deg i en krise, sier Professor Peggy S Brønn. - Er du overrasket over at hun har kommet så godt ut av denne saken omdømmemessig? - Nei, ikke i Norge, ler BI-professoren.

  • fredag 2. juni 2017 - NRK Mener kulturministeren bør skifte ut hele styret i Operaen

    Styret har vært for passiv. Styret har ansvar for organisasjonen, og det er styreleder som er ansvarlig for at den fungerer, sier Professor Morten Huse.

  • fredag 2. juni 2017 - Vårt Land Med talent for mer enn å spille

    Kulturøkonomi: Tendensen i musikklivet er færre ­faste jobber, og flere frilansere. Morgendagens kunstnere kan ikke bare være gode i faget sitt. De må også ha en gründer i seg. Kulturentreprenørskap er blitt selve buzz-wordet i sektoren, og at det har dukket opp, handler om større­ samfunnsendringer, ifølge ­Anne-Britt Gran, professor ved Handelshøyskolen BI og leder av Centre for Creative Industries.

  • torsdag 1. juni 2017 - skog.no Langsiktig ferd i soloppgangen

    Vi forstår at politikerne i en valgkamp må fokusere på hva de er uenige om, men som industrimann ønsker jeg å vite hva vi med rimelig sikkerhet kan vite at blir videreført. Altså hva de er enige om, sa styreleder i Moelven, Olav Fjell på konferansen Skog og Tre. Eli Moen, professor i international and cross-cultural management ved BI, ga også noen klare råd. ‐ Vær med i industriutviklingen fra begynnelsen, hevdet hun. ‐ Det blir fort tungt å ta igjen etterslepet hvis andre har posisjonert seg. Ennå har norsk industri store muligheter.

  • onsdag 31. mai 2017 - Næringsforeningen Rosenkilden 10 tips for god ledelse

    Hvordan bør ledere kommunisere når man ønsker gjennomslag på tvers av kulturer? Professor Gillian Warner-Søderholm gir ti gode råd og tips. Studerer man kjønnsstatistikken for ledere i Norge, er det fortsatt nedslående lesning.

  • tirsdag 30. mai 2017 - Utdanningsforbundet.no Mener dialogbasert metode gir bedre ledelse

    En ny metode utviklet ved University of Auckland har til hensikt å skape bedre dialog mellom ledere og medarbeidere i barnehage- og skolesektoren. Ifølge Postdoktor Ide Katrine Birkeland handler den nye metoden i store trekk om å bygge tillit og løse problemer på en mer offensiv måte. Et eksempel er som følger: Ledere møter ofte problemstillinger der de må gjennomføre en endring eller løse et problem samtidig som de ønsker å bevare relasjonen til medarbeiderne.

  • tirsdag 30. mai 2017 - Kommunikasjonsforeningen Etterlyser standarder og kunnskap

    Norske kommunikatører trenger mer kunnskap om hvordan de måler effekten av eget arbeid. De bør også begynne å forholde seg til internasjonale standarder. Det mener Alexander Buhmann ved Handelshøyskolen BI som forsker på effektmåling. Han har i samarbeid med kollega Peggy Brønn og Kommunikasjonsforeningen sett på hvilke hindre som ligger til grunn når deler av bransjen i liten grad måler effekten av kommunikasjon, altså den innvirkningen kommunikasjonen har på publikum, og i hvilken grad man er i stand til å oppnå atferdsendringer.

  • onsdag 24. mai 2017 - VG Dømt for skattejuks

    Selv om Lionel Messis (29) anke er avvist, slipper fotballstjernen å tilbringe tid i fengsel. Dommen kan imidlertid ha noe å si for sponsorinntektene hans, mener omdømmeekspert. Mitt førsteinntrykk er at dette ikke kommer til å skade omdømmet hans, sier Professor Peggy S Brønn.

  • fredag 19. mai 2017 - botrend.no Norsk møbelprodusent møblerer Times Square

    Den norske utemøbelprodusenten Vestre lanserer i disse dager nye benker, bord og stoler på Times Square i New York. Man kan oppnå verdifull nettverksbygging og kompetansedeling, sier professor Anne-Britt Gran, leder for BI Centre for Creative Industries.

  • fredag 19. mai 2017 - P4 Uenig om blokadeaksjon var en suksess

    Omdømmeeksperter er uenig om bøndenes protestaksjon var en suksess. Omdømmeekspert ved BI, Peggy S Brønn, tror aksjonen kun skapte frustrasjon.

  • lørdag 13. mai 2017 - VG Tilliten i fritt fall

    Det er ingen tvil om at den interne kritikken svekker Olaf Thommessens posisjon som leder i Bedriftsforbundet. Syretesten er hvis ansatte begynner å slutte. Da må styret reagere og da er trolig Thommessens dager talte. Problemet er at det er veldig vanskelig å bygge opp igjen tillit. Det er nesten umulig, sier professor Peggy S. Brønn. Saken er også omtalt i Dagens Perspektiv 16. mai og på lederplass i Ukeavisen Ledelse 19. mai.

  • fredag 12. mai 2017 - Periskop.no Små forlag kan ikke konkurrere mot de større

    Barnebøker fra små forlag lider under kvalitetssvikt, ifølge utvalgslederen for innkjøpsordningen i Kulturrådet. – Det kan også ligge i hodet på utvalgsmedlemmene, sier forlegger Svein Sandnes. Det er helt naturlig at avslagsprosenten til innkjøpsordningen er mye høyere for de små forlagene enn de store, sier høyskolelektor II Anitra Figenschou. Hun driver selv eget forlag.

  • tirsdag 9. mai 2017 - Kampanje.no Design - hva er det godt for?

    Professor Anne Britt Grans forskning viser at bedrifter utnytter ikke mulighetene i kreative bransjer godt nok.

  • fredag 5. mai 2017 - Minerva Kulturlivet bør krangle

    Og vi må innse at det blir mindre penger til kultur i fremtiden. Hvis ikke blir den nye kulturmeldingen irrelevant. Provosere gjorde også BI-professor Anne-Britt Gran. I samme åndedrag som hun poengterte at vi går inn i en fremtid med mindre penger, lanserte hun nærmest kreative næringer som den nye oljen. I det ligger en klokkertro på kultur som verdiskapning som nok både venstresiden og en del på borgerlig side har vanskelig for å svelge.

  • fredag 5. mai 2017 - Klassekampen Tror kulturlivet må kutte

    Kulturlivet må forberede seg på betydelige kutt i pengestøtte i årene som ­kommer, advarer kulturforsker Anne-Britt Gran.

  • fredag 5. mai 2017 - Morgenbladet Kulturen sett fra BI

    BI-professor Anne-Britt Gran, som har utdannet en generasjon med kulturadministratorer gjennom studieprogrammet kultur og ledelse, har også taklet sin dose meningsbrytning. Argumentet om at vi skal ha kultur for kulturens skyld, er veldig vanskelig å selge når man skal kutte i statsbudsjettet, sier hun. Intervju i Morgenbladet.

  • fredag 5. mai 2017 - Ukeavisen Ledelse Mener dialogbasert metode gir bedre skoleledelse

    En ny metode utviklet ved University of Auckland har til hensikt å skape bedre dialog mellom ledere og medarbeidere i skolesektoren. Viviane Robinson, professor og skoleforsker ved University of Auckland, har utviklet en metode der ledere i skoler og barnehager skal lære å bygge tillit samtidig som de driver forbedringsarbeid og praktisk organisasjonsutvikling. Metoden, som kalles «Open-to-learning Leadership», er basert på en metaanalyse Robinson har gjennomført av hva slags skoleledelse det er som gjør at elevene lærer mest. Handelshøyskolen BI samarbeider med Robinson og kurser ledere i skole- og barnehagesektoren i metodikken. Postdoktor Ide Katrine Birkeland er fagansvarlig for kursene. Hun sier at bakgrunnen for metoden er problemet med å omsette god ledelsesteori i praksis. Hun forteller at skoleledere ofte erfarer at de, etter å ha gjennomgått tilpassede studieprogrammer, ofte sliter med å gjennomføre det de har lært. - Problemet med mange lederkurs er at det sjelden skjer noe etter kurset, hevder Ide Katrine Birkeland. Ifølge Birkeland handler den nye metoden i store trekk om å bygge tillit og løse problemer på en mer offensiv måte. Et eksempel er som følger: Ledere møter ofte problemstillinger der de må gjennomføre en endring eller løse et problem samtidig som de ønsker å bevare relasjonen til medarbeiderne.

  • torsdag 4. mai 2017 - Bergens Tidende Oppskrift på uro

    Professor Anne-Britt Gran ved BI er en dyktig scenariemaker, og har kommet til at staten ikke kan øke sitt kulturengasjement inn i evigheten. Norge skal ikke alltid være en oljefyrt økonomi, og det demrer kanskje for kulturlivet at det ikke bare kan leve på offentlige bevilgninger i årene som kommer.

  • onsdag 3. mai 2017 - Dagbladet Ja visst gjør det vondt når knopper brister

    Hellelands husprofessor, Anne-Britt Gran ved BI, skisserte i kjent stil opp et framtidsscenario mange kulturarbeidere antakelig ser på som en dommedagsdystopi: Et kulturliv der aktørene i økende grad må finne finansiering utenfor statlige støtteordninger.

  • fredag 28. april 2017 - Ukeavisen Ledelse Kan brukes til langt mer enn pynt og estetikk

    Bedriftsledere bruker helst kreative næringer i markedsføring, omdømmebygging og underholdning, viser ny undersøkelse. Bedriftene utnytter ikke mulighetene i kreative bransjer godt nok, mener BI-professor Anne-Britt Gran. En undersøkelse gjort av professor Anne-Britt Gran, leder for forskningssenteret for kreative næringer ved Handelshøyskolen BI, viser imidlertid at det er et godt stykke igjen før denne typen kompetanse kommer inn i varmen og blir utnyttet for det den er verdt i næringslivet.

  • fredag 28. april 2017 - NRK Hollywood ruster seg til streik

    Amerikanske manusforfattere vil ha bedre vilkår og truer med streik. Terje Gaustad er førsteamanuensis ved Handelshøyskolen BI. Han har også bred erfaring fra den internasjonale filmbransjen, som produsent. – Forfatterne har en god sak, men økonomien er presset fra produsentsiden. Så det er også forståelig at de ikke er villige til å gi all verden, sier han.

  • torsdag 27. april 2017 - NRK Eksperter bekymret for Norwegian-underskudd

    Norwegian skal vokse kraftig i år og neste år, men det koster penger. Da bekymrer det med større underskudd enn ventet i første kvartal. Sterk passasjervekst til tross, Norwegian la i dag fram det største underskuddet siden oppstarten. Professor i internasjonal ledelse ved Handelshøyskolen BI, Eli Moen, deler bekymringen, spesielt i lys av at selskapet taper penger selv når det er betydelig vekst i antall passasjerer.

  • torsdag 20. april 2017 - VG TV Støre kan virke identitetsløs

    Ratna Elisabet Kamsvåg, retorikkekspert ved BI, sier at Jonas Gahr Støre gjorde en bedre figur i landsmøtetalen enn man kunne forvente, men at han fortsatt sliter med å sette preg over talene sine.

  • onsdag 19. april 2017 - VG Er norske medier for negative til Trump?

    Ingen saker eller personer er mer omtalt av norske medier i 2017 enn Donald Trump. Kritiske røster hevder dekningen har vært ensidig og tendensiøs. Bør norske medier gå i seg selv? Hva Trump angår, har jo hans prosjekt vært å fortelle verden at han representerer de ansiktsløse, noe valget viste at han lyktes med, bemerker førsteamanuensis Tor Bang.

  • tirsdag 18. april 2017 - Dagens Næringsliv 68 av 88 styremedlemmer er menn

    Professor Morten Huse har forsket på effekten av kvinners deltagelse i norske styrer. Han mener reklamebyråene bør ha et bevisst forhold til hvorfor kjønnsfordelingen er skjev. - I utgangspunktet mener han enhver bedrift bør være opptatt av hva som skaper lønnsomhet og bærekraftighet i bedriften.

  • søndag 16. april 2017 - Budstikka Lærer om bedriften ved frokosten

    Barn i familiebedrifter lærer seg om bedriften ved frokostbordet. Og brødre og søstre lærer seg gjerne å dele på oppgavene. Det sier Professor Morten Huse.

  • torsdag 6. april 2017 - NRK P2 Universal Music Group og Spotify har inngått avtale

    Førstelektor II Audun Molde uttalte seg i Kulturnytt om at musikkselskapet Universal Music Group og strømmetjenesten Spotify har inngått en mangeårig lisensavtale som gir betalende kunder større tilgang. Strømmetjenesten har lenge basert seg på å være gratis og reklamefinansiert for dem som ønsker det, og reklamefritt med enkelte tilleggstjenester for brukere som ønsker å betale en viss sum i måneden. Den nye avtalen ser ut til å endre prinsippet om at alle Spotify-brukere skal ha like godt musikkutvalg.

  • torsdag 6. april 2017 - Klassekampen Er ikke bekymret

    I utgangspunktet må NRK være der brukerne er. Og når brukerne flytter seg over til digitale plattformer er det naturlig at NRK flytter ressursene etter, sier medieforsker og PhD-stipendiat Ragnhild Olsen.

  • tirsdag 4. april 2017 - kampanje.com Betalingsmur bra for lokalaviser

    Rapporten «Annonse+ - Annonsepotensiale for digitale lokalaviser med brukerbetalinger» som er støttet av Rådet for anvendt medieforskning, viser at lokale nettavisers annonsemuligheter har forbedret seg etter at brukerbetaling ble innført. Dersom lokalavisene ikke makter å gjøre seg mer interessante for yngre lesere, vil de også kunne bli mindre attraktive for annonsørene, skriver førsteamanuensis Mona K Solvoll.

  • fredag 31. mars 2017 - Ukeavisen Ledelse "Sannheten" om ledelse

    Forskere ved BI har avdekket 'hemmeligheten' som gjør at ansatte yter sitt aller beste: «Utøv ledelse som lar medarbeiderne få bestemme selv». Det er en sannhet med modifikasjoner. Professor Sut-I Wong har funnet at selv om ledere mener at de utøver myndiggjørende ledelse, kan det oppleves av de ansatte som 'la-det-skure-ledelse,' dvs. fraskrivelse av ansvar, dersom medarbeiderne forventer en mer aktiv form for ledelse.

  • fredag 31. mars 2017 - Ukeavisen Ledelse Næringspolitisk innspill for omstilling

    Minstefradrag for enkeltpersonsforetak, bedre sykeforsikring og bedre opsjonsordninger er noe av respten Næringspolitisk råd for kulturell og kreativ næring fpreskriver for å få økt fart i utviklingen av kreative næringer, skriver Professor Anne-Britt Gran.

  • fredag 31. mars 2017 - nrk.no kultur Marcus og Martinus skal erobre Tyskland

    Tyskland er verdens tredje største musikkmarked, så det er klart at det er et meget lukrativt marked å komme inn i. I tillegg er det så stort, det er jo 80 millioner mennesker som bor der, sier musikkekspert og førstelektor ved BI, Audun Molde.

  • tirsdag 28. mars 2017 - medietilsynet.no Betalingsmur positivt for lokalavisene

    Førsteamanuensis Mona K Solvoll står bak rapporten, som viser at verken leserne eller annonsørene forsvant etter at lokalavisene innførte brukerbetaling. Ny forskning viser at brukerbetaling ikke skremmer bort annonsørene - snarere tvert i mot. Det kommer frem i en rapport som Handelshøyskolen BI har laget med støtte fra Medietilsynet (Rådet for anvendt medieforskning - RAM). Saken er også referert i avisene "Fjordingen" og "Altaposten 29. mars, samt "Dølen" 30. mars.

  • tirsdag 28. mars 2017 - Dagens Perspektiv Næringspolitisk innspill for omstilling

    Næringspolitisk råd for kulturell og kreativ næring har nylig levert sitt andre innspillnotat til regjeringen, ved statsrådene Monica Mæland (NFD) og Linda H. Helleland (KuD). Professor Anne-Britt Gran er sekretær for rådet.

  • mandag 27. mars 2017 - Sponsor- og eventforeningen Om kultur og kreativitet

    Professor Anne-Britt Gran mener, ifølge Klassekampen, at norske kunststudenter bør lære å selge kompetansen sin til næringslivet. BI Centre for Creative Industries har undersøkt betydningen av kreative næringer og profesjoner i næringslivet, blant 500 norske bedriftsledere.

  • fredag 24. mars 2017 - NRK P2 Kulturnytt Fredagspanel

    Høyskolelektor Audun Molde deltok i Fredagspanelet for å diskutere "ukens viktigste saker". I dag debuterte han som radio-poet - med ekte rim, ikke nødrim!

  • fredag 24. mars 2017 - BI Business Review Kvinner i krig- ble de verdsatt?

    Professor Guri Hjeltnes skriver regelmessig under vignetten "Historisk" i Dagbladet. Denne artikkelen har tittelen: "Jeg tenkte bare: Skyt, skyt!" og ble første gang publisert 18. mars.

  • fredag 24. mars 2017 - Melk og honning Nå kan du shoppe på Instagram

    Selv om det florerer av ting man kan kjøpe både i det virkelige liv og på nett virker det som verken forbrukere eller butikker har blitt mettet. Nå vil Instagram også gi deg mulighet til å kjøpe det du ser på bildene. Innovasjonsforsker Peder Inge Furseth har uttalt tidligere i år at nettbutikker tar over mer og mer for fysiske butikker.

  • torsdag 23. mars 2017 - Aftenposten Ber bransjen åpne opp

    Forlegger og bransjeekspert Anitra Guddal Figenschou mener altfor mye foregår bak lukkede dører i norsk bokbransje. Norge er fantastisk godt rigget for boksalg, med støtteordninger som gavner både forlag, forfattere og lesere, sier høyskolelektor II Anitra Guddal Figenschou. Hun driver eget forlag, i tillegg til å undervise og forske på bokbransjen.

  • tirsdag 21. mars 2017 - arkitektnytt.no Eksportprogram for norsk arkitektur

    10 millioner kroner skal brukes for å hjelpe norske arkitekter med å få fotfeste i utlandet. Eksportsatsingen ledes av Design og arkitektur Norge (Doga) og Innovasjon Norge. Professor Anne-Britt Gran deltok på Doga, på pressekonferansen 20. mars, og i sin presentasjon poengterte hun at det bor et betydelig eksportpotensial i norsk arkitektur.

  • mandag 20. mars 2017 - NRK P2 Norske artister på utenlandske selskaper

    Førstelektor Audun Molde snakket på NRK Kulturnytt 20. mars om norske artister, låtskrivere og produsenter som er på utenlandske selskaper i stedet for på norske. Det var knyttet til en kronikk på NRK Ytring idag om finansiering av norske selskaper, og med kommentarer fra direktør i Music Norway og fra Finans Norge, før Audun Molde slapp til med studio-kommentar etterpå.

  • mandag 20. mars 2017 - Aftenposten Slik skal Regjeringen få norsk arkitektur ut i verden

    10 millioner kroner skal brukes for å hjelpe norske arkitekter å få fotfeste i utlandet. Professor Anne-Britt Gran, leder for BI Centre for Creative Industries, mener det bor et betydelig eksportpotensial i norsk arkitektur. Saken er også omtalt i Stavanger Aftenblad, Kreativt Forum og på nettsidene til Nærings- og Fiskeridepartementet.

  • mandag 20. mars 2017 - Dn.no Pluss Betalingsmur bra for lokalaviser

    Lokalavisene har styrket mulighetene til å få annonseinntekter fra nettet etter at de innførte brukerbetaling. Nettavisenes annonsemuligheter har forbedret seg etter brukerbetaling ble innført. De fleste avisene mistet ikke trafikk som følge av brukerbetaling, skriver førsteamanuensis Mona K Solvoll.

  • torsdag 16. mars 2017 - BYAS Bruk av Tinder

    Dr. Christoph Lutz har forsket på flere aspekter ved sosiale medier, og gitt ut en omfattende artikkel om Tinder som heter «Love at first swipe?» Lutz er ikke overrasket over at noen bruker datingappen Tinder til kjøp og salg av sex. − Det er mange falske profiler på Tinder, og enkelte brukere - oftest menn - sender seksuelle, ofte offensive bilder og meldinger.

  • mandag 13. mars 2017 - NTB Samarbeid kan gi økt innovasjon

    Ifølge en ny undersøkelse fra BI:CCI er sammenhengen mellom innovasjonsgrad og bruken av kreative bransjer tydelig. Kreativ næring kan bidra til økt innovasjon i andre næringer og gi fart på omstillingen av Norge. 9. mars arrangerte Innovasjon Norge frokostmøte om hvilken rolle kreativ næring kan spille i omstillingen av Norge. Kulturminister Linda Hofstad Helleland åpnet møtet og professor Anne-Britt Gran deltok også.

  • fredag 10. mars 2017 - Dagbladet Kongehuset: Hoffet ringte kilder i kritiske artikler

    Kongens hoff refses for å bruke hersketeknikk. Gir inntrykk av panikk, sier professor Peggy Simic Brønn. Brønn sammenligner hoffets taktikk med store bedrifter som havner i skandaler. Saken er også omtalt i ABC Nyheter 10.4.2017. Videre er saken omtalt i Klassekampe, VG og Dagsavisen 11. mars, samt fulgt opp i egen sak i Dagbladet også 11. mars.

  • torsdag 9. mars 2017 - Klassekampen Kultur i næringslivet

    Professor Anne-Britt Gran skriver om at BI Centre for Creative Industries har undersøkt betydningen av kreativ næring i det øvrige næringslvivet. 500 norske bedriftsledere har svart på spørsmål om hvordan de benytter seg av og samarbeider med kreative bransjer og profesjoner.

  • torsdag 9. mars 2017 - Klassekampen Ingeniører bruker rollespill

    Ingeniørfirmaet NGI er blant selskapene som benytter seg av kompetanse fra kulturlivet. De siste tre årene har NGI fått hjelp av skuespillere fra bedriften Splint til å kurse prosjektledere. Professor Anne-Britt Gran ved BI har fulgt ett av disse kursene som del av undersøkelsen om bedriftenes forhold til kreative næringer.

  • torsdag 9. mars 2017 - Dagens Næringsliv Tillitsbasert ledelse - uproblematisk?

    Diskusjonen etter at Bård Kuvaas med flere gikk til angrep på «new public management» (NPM) og målstyring i DN 28. februar har først og fremst handlet om hvorvidt mål- og resultatstyring fungerer så dysfunksjonelt som artikkelforfatterne vil ha det til. Professor emeritus Tor Grennes mener botemiddelet - tillitsbasert ledelse - derimot ikke har blitt problematisert.

  • torsdag 9. mars 2017 - Klassekampen Ser ikke nytten av kultur

    Professor Anne-Britt Gran mener norske kunststudenter bør lære å selge kompetansen sin til næringslivet. Norske bedrifts­ledere bruker stort sett kulturbransjen til reklame og eventer, viser nye tall. De er heller ikke særlig optimistiske på de kreative næringenes vegne.

  • fredag 3. mars 2017 - NRK Ytring Filmbransjens problemer med loven

    En arbeidsmiljølov bedre tilpasset filmbransjens prosjektbaserte arbeidsform vil gi ryddigere forhold for norske filmarbeidere, skriver førsteamanuensis Terje Gaustad.

  • fredag 3. mars 2017 - forskning.no Mannlige journalister blir oftest drept, men det er kvinnene som advares

    Det blir stadig farligere å være journalist i krig og væpnete konflikter. Men selv om flest mannlige journalister blir drept, er man oftere bekymret for sikkerheten til deres kvinnelige kollegaer. Dette går fram av boken "Some Insights - Some Missing Links". Berit von der Lippe, professor i retorikk er redaktør, sammen med Rune Ottosen, professor HiOA.

  • lørdag 25. februar 2017 - Klassekampen Minner om kampen om sport

    Førsteamanuensis Terje Gaustad synes ikke det er overraskende at strømmetjenestene vil tilby mer nordisk innhold.

  • torsdag 23. februar 2017 - Kapital Bør nærme seg 2 mill

    Hvis man skal gå bredt ut og få tak i en som er dynamisk og som kommer utenfra, tror jeg at man må opp i rundt to millioner kroner, sier ekspert på lederlønninger, professor emeritus Tor Grenness. Han kommenterer lønnsnivået vedr. ansettelse av ny rektor på NHH.

  • lørdag 18. februar 2017 - Budstikka App-bølge som skal gi «løsning på alt»

    Vi har en app-bølge der tusenvis av apper utvikles hver dag, sier førsteamanuensis Peder Inge Furseth. Det gjelder å skape verdier for brukerne som de ser nytten av og vil betale for.

  • fredag 17. februar 2017 - NRK P2 Vil myke opp arbeids­miljø­loven for film­produsenter

    «Snømannen»-ansatte jobbet langt mer enn det loven tillater. Arbeids­miljø­loven må få unntaks­bestemmelser for film, mener førsteamanuensis Terje Gaustad.

  • tirsdag 14. februar 2017 - Kilden. forskning.no Farlig å være kvinne, farlig å være mann

    Det blir stadig farligere å være journalist i krig og væpnete konflikter. Men selv om flest mannlige journalister blir drept, er man oftere bekymret for sikkerheten til deres kvinnelige kollegaer. dette kommer fram i nylig utgitt antologi "Gendering War And Peace Reporting. Some Insights – Some Missing Links". Professor emerita Berit von der Lippe er redaktør, sammen med Rune Ottosen, professor HiOA.

  • mandag 13. februar 2017 - NRK P2 Om Grammy-utdelingene

    Førstelektor II Audun Molde intervjuet på Kulturnytt.

  • mandag 13. februar 2017 - NRK 1 Om Grammy-utdelingene

    Førstelektor II Audun Molde intervjuet på TV-nyhetene ca. 0730.

  • mandag 13. februar 2017 - NRK P2 Om Grammy-utdelingene

    Førstelektor II Audun Molde intervjuet på Nyhetsmorgen.

  • fredag 10. februar 2017 - NRK P2 Kulturnytt, Fredagspanelet

    Førstelektor II Audun Molde var en av de tre paneldeltakere for å diskutere "ukas viktigste saker".

  • onsdag 8. februar 2017 - Universitas Høyskolen Kristiania beskyldes for seksualisert reklame

    Førsteamanuensis Tor Bang er ikke veldig imponert over høyskolens reklamekampanje. – Den ser litt hjemmelaget ut, hvis det er lov å si det, sier han.

  • torsdag 2. februar 2017 - VG Derfor blir det bråk om Trumps dommervalg

    Det er klart at demokratene tørster etter hevn etter at republikanerne trenerte president Barack Obamas valg av kandidat til høyesterettsdommer, sier førstelektor Charles Cooper.

  • torsdag 2. februar 2017 - Budstikka Innovasjon med utgangspunkt i tidsklemme

    En personlig shopper-tjeneste er et eksempel på enkel tjenesteinnovasjon. Det sier førsteamanuensis Peder Inge Furseth. Innovasjon er å kombinere nye ideer for å løse et problem og derigjennom skape verdi, sier han.

  • onsdag 1. februar 2017 - Dagsavisen Kinesisk gigant fester kinogrepet

    Nå er også SF Kino solgt til verdens største kinokjede, Dalian Wanda Group (DWG). Førsteamanuensis Terje Gaustad er ikke overrasket og kanskje blir det enda tøffere for de smale filmene og enda mer vektlegging av de brede populærfilmene, sier han.

  • onsdag 1. februar 2017 - Dagens Næringsliv Dårlig datasikkerhet gir bedrifter store tap

    Et selskap som har måttet tåle negativ omtale på grunn av et sikkerhetsbrudd risikerer også et omdømmetap, sier førsteamanuensis Tor Bang.

  • tirsdag 24. januar 2017 - Budstikka Styrelederen erkjente Ruter-tabber

    Styrelederen tar på vegne av Ruter selvkritikk for ruteendringene i Bærum. Selskapets direktør er henvist til tilhørerplass. Det hadde ikke vært unaturlig om også Ruter-direktør Reitan Jenssen hadde medvirket, mener Professor Benedicte Brøgger.

  • søndag 22. januar 2017 - Melk og honning Slik blir fremtiden for netthandel

    Førsteamanuensis Peder Inge Furseth sier at veksten i netthandel er to til tre ganger så stor som veksten i tradisjonell handel i en rekke bransjer. Fysiske butikker legges ned og flytter inn på nettet, og vi benytter oss også stadig mer av nye kanaler for handel, slik som å kjøpe ting via mobilen.

  • lørdag 21. januar 2017 - Dagbladet Hvordan hedre de glemte helter?

    Professor Guri Hjeltnes skriver under vignetten Historisk: Hvem fortjener en medalje? Hvem skal ikke få? Er det mulig å dekorere krigshelter 72 år etter 2. verdenskrigs slutt? Selvsagt er det mulig, dersom man ønsker det. Men det blir fort konfliktfylt. Og historiefaget og politikk er ingen en god kombinasjon.

  • fredag 20. januar 2017 - Aftenposten Retorikkens grøss

    Det er ikke bare medienes skyld at Donald Trump fikk mye oppmerksomhet i valgkampen. Høyskolelektor Ratna Elisabet Kamsvåg skriver i spalten "Bare retorikk" ca. hver tredje uke.

  • fredag 20. januar 2017 - NRK P2 Hvorfor vil ikke amerikanske artister stille opp for Trump?

    Førstelektor II Audun Molde deltok i radiodebatt på Dagsnytt 18.

  • onsdag 11. januar 2017 - Budstikka Advarer mot kopiering av nett-mat

    Førsteamanuensis Peder I. Furseth mener nye dagligvareaktører på nett må være originale dersom de skal klare å vinne frem.

  • lørdag 7. januar 2017 - Dagens Næringsliv "Tweeter-in-chief»

    Førsteamanuensis Tor Bang viser til det enkelte kommunikasjonsforskere i USA mener kan være retoriske mønstre i meldingene til USAs nye president. De moderate meldingene, mener noen, er skrevet av rådgivere. De overdrevne er Trumps egne. To Trump-personer går igjen: «Sinna-Trump» som går til angrep, og «Ego-Trump» som skal vise hvor rett han har, sier Bang.

Tidligere mediesaker

For å se tidligere mediesaker, klikk her