Forskning

Institutt for Kommunikasjon og kultur

Vårt institutt fokuserer på ledelse i kommunikasjon, kultur og utdanning. Ekspertteamet vårt utgjør en av landets største institusjoner innenfor disse områdene.

 • torsdag 18. oktober 2018 - Bergens Tidende Det startet med rap på soverommet

  Selskap i musikk­bransjen i Bergen økte omsetningen med over 50 millioner fra 2016 til 2017. Audun Molde, musikkviter og førstelektor II på Handelshøyskolen BI og Høyskolen Kristiania, mener det flere ting som er særegent for musikkbransjen i Bergen. Byen har noen særdeles dyktige enkeltaktører, som har til felles at de jobber målbevisst internasjonalt. De ser ikke bare mot resten av Norge, men mot verden. Det gir resultater, sier Molde, som for tiden er med på et forskningsprosjekt i regi av Kulturdepartementet som ser på hvordan digitaliseringen av musikkfeltet har påvirket bransjens økonomi og markeds­strukturer.

 • torsdag 18. oktober 2018 - utdanningsnytt.no 300 småbarn skal stresstestes

  Et forsøk med å stressteste 300 ett- og toåringer er i gang, og om tre år håper forskerne at de kan si om kvaliteten i barnehagen virker inn på stressnivået hos barna som er med i forsøket. Forskningsprosjektet Trygg før 3 er et samarbeid mellom RBUP, Handelshøyskolen BI ved førsteamanuensis Ratib Lekhal på Institutt for kommunikasjon og kultur og Regionalt kunnskapssenter for barn og unge, Midt-Norge, NTNU ved professor May Britt Drugli.

 • onsdag 17. oktober 2018 - dn.no Stargate selger låtkatalog

  De norske hitmakerne Mikkel S. Eriksen og Tor Erik Hermansen selger sin rettighetskatalog til Shamrock Capital. Audun Molde er førstelektor II på Handelshøyskolen BI, underviser på populærmusikkstudiet på Høyskolen Kristiania og forfatter av boken «Pop. En historie». Det å bli et internasjonalt investeringsobjekt som låtskrivere er en veldig stor anerkjennelse av det de har gjort. Det er all grunn til å gratulere, mener Molde. Saken er også omtalt i DN.

 • tirsdag 16. oktober 2018 - e24.no Ekspert støtter Coca Cola

  Ekspertene er uenige om Coca-Colas behandling av den vesle konkurrenten Jallasprite. Advokatfirma støtter brusgiganten, mens professor kaller selskapets oppførsel smålig. Forfatter og professor i selskapskommunikasjon ved Handelshøyskolen BI, Peggy Simcic Brønn, mener Coca-Cola er nødt til å beskytte merkevaren sin, men at de i dette tilfellet burde unngått rettslige grep.

 • fredag 12. oktober 2018 - Ukeavisen Ledelse Kommunikasjon handler ikke om å overtale andre

  Professor i Kommunikasjon og ledelse ved Handelshøyskolen BI, Sut I Wong mener at det er lederens oppgave å tilrettelegge for god flyt av kommunikasjon.

 • fredag 12. oktober 2018 - forsvaretsforum.no Bakke-Jensen kan bli pensum

  Forsvarsministeren får kritikk for personangrep. Retorikkekspert og førsteamanuensis Maria Isaksson ved Handelshøyskolen BI vurderer å bruke intervju med Frank Bakke-Jensen til skrekk og advarsel i undervisningen. Forsvarsministeren beklager formuleringene. Isaksson sier at TV-innslaget er så ille fra forsvarsministerens side at det ligger henne nært å bruke det til fremtidig læring om retorikk blant studenter på kommunikasjonslinjen.

 • torsdag 11. oktober 2018 - utdanningsforbundet.no Ny undersøkelse om lokale lønnstillegg i barnehage og skole

  Bård Kuvaas og Ide Katrine Birkeland ved Handelshøyskolen BI har på oppdrag fra Utdanningsforbundet utarbeidet rapporten «Undersøkelse om lokale lønnstillegg i barnehage og skole». Hovedkonklusjonen er at det er svært lite sannsynlig at lokale individuelle tillegg påvirker læreres og barnehagelæreres motivasjon og arbeidsmiljø på en positiv måte. Det kan i stedet gi negative konsekvenser fordi de kriteriene og prosedyrene som ligger til grunn for de lokale lønnstilleggene ikke oppleves som rettferdige.

 • torsdag 11. oktober 2018 - Klassekampen Agenter på risikofylt eventyr

  Norske agenturer ruster opp til bokmessa i Frankfurt neste år. Men ikke alle vil overleve festen, tror BI-forsker, Anitra Figenschou, høyskolelektor ved Institutt for kommunikasjon og kultur. Hun sier at fra et business-perspektiv er det vanskelig å overleve i bokbransjen generelt, og spesielt for en agent. Hun tror imidlertid norske agenturer har større sjanse nå enn noen gang til å gjøre det bra, med tanke på det unike bokåret Norge går i møte. Men om det er nok til å klare seg, er Figenschou usikker på.

 • fredag 28. september 2018 - Dagens Næringsliv Skattesnakk gir riktig skatt

  Skatteetaten i Norge har fått til et samspill med storbedriftene som er helt unikt i europeisk sammenheng. Dette skriver professor Benedicte Brøgger og høyskolelektor Kiran Aziz, Handelshøyskolen BI, i dette innlegget.

 • tirsdag 25. september 2018 - Forskerforum.no Krise for Forskerforbundet

  At et styremedlem går til media om Steinnes-saken før den er ferdig behandlet er et slag i ansiktet for Forskerforbundet, mener Peggy S Brønn. Hun er professor i kommunikasjon ved Handelshøyskolen BI og leder av BI Centre for Corporate Communication. Dette er litt av en krise for Forskerforbundet når lokallaget underminerer den sentrale organisasjonen på denne måten, sier Peggy Brønn.

 • tirsdag 25. september 2018 - TV2.no Reagerer på Flybuss-reklame

  En reklamekampanje for Flybussen Bergen har skapt kraftige reaksjoner. En plakat viser en kvinne som må rekke hjem for å legge barna. En annen viser en mann som må rekke hjem til kampstart. Professor ved Institutt for kommunikasjon og kultur, og ekspert på PR og kommunikasjon ved Handelshøyskolen BI, Peggy Simcic Brønn uttaler at det er utrolig at de fortsatt lager slik reklame i 2018. Det er så lettvint og stereotypt, sier hun. Kvinner har jo kjempet mot denne stereotypen i årevis. Den er som dratt ut av 50-tallet. Det er en helt hjernedød reklame, det er ingen tegn på kreativitet, sier Brønn.

 • mandag 17. september 2018 - Ballade.no Hvordan få de lønnsomme kultur-turistene til Norge?

  Vi må begynne å snakke om det å investere i kunsten, skriver programsjefen i NOSO. Jeg kan ikke se at regjeringens nye plan skal kunne utgjøre noen særlig forskjell for de kulturbaserte næringene, sier BI-professor Anne-Britt Gran.

 • lørdag 15. september 2018 - DN.no Apple melker kundene så lenge den kan

  Professor Peder Inge Furseth ved Institutt for kommunikasjon og kultur ved Handelshøyskolen BI mener Apples prisstrategi er mulig på grunn av den amerikanske elektronikkgigantens unike posisjon.

 • fredag 14. september 2018 - Drammens Tidende Skal hente 400 investor-millioner

  Målet er å få inn minst 400 millioner kroner i private midler til satsing på gründere i drammensregionen. Allerede er det gitt tilsagn på over 80 millioner. Dette høres spennende og gjennomtenkt ut, ikke minst den internasjonale satsingen, sier Benedicte Brøgger, professor ved Handelshøyskolen BI, og jobber med entreprenørskap og gründere ved Institutt for kommunikasjon og kultur. Jeg er for tiden i Kina, og her er det flere indre børser for nettopp små tech-selskaper. Noe slikt kunne også vært nyttig i Norge når det gjelder kapital til gründerbedrifter, sier Brøgger.

 • fredag 14. september 2018 - Bergensavisen Fremtiden kan gi kjøpesenterdød

  Sletter med varehus utenfor byene kan bli historie. Samtidig blir sentrumsbutikkene antakelig færre og mindre, og netthandelen øker. Mye gjenstår også før netthandelen oppleves som god nok - og enkel nok. Professor Peder Inge Furseth ved Institutt for kommunikasjon og kultur på Handelshøyskolen BI mener logistikken er blant hovedutfordringene for nettbutikkene. Treffsikkerheten i leveringen er en annen.

 • fredag 14. september 2018 - Ukeavisen Ledelse Vi har mye å lære av Silicon Valley

  BI-professor Peder Inge Furseth ser ingen grunn til at vi ikke skal lære av innovasjonsarbeidet i USA. Det gjelder også ting som ikke fungerer.

 • tirsdag 11. september 2018 - E24.no Ingen revolu7sjon i netthandelen

  Jeg ser ingen revolusjon i netthandelen, sier professor Peder Inge Furseth som ikke tror at såkalte talestyrte assistenter vil påvirke netthandelen dramatisk. Han mener mange har overdrevne forventninger til talestyrte assistenter.

 • onsdag 5. september 2018 - Dagbladet.no Svendsen går av som sjef i Telenor

  Professor Peggy S. Brønn ved Institutt for kommunikasjon og kultur ved Handelshøyskolen BI, sier til Dagbladet at det ikke kom som noen stor overraskelse på henne at Svendsen nå går av. Min første reaksjon var at noen måtte gå - og at det måtte bli henne, sier Brønn. Hun kunne aldri vinne mot Brekke, som har styrets støtte, fortsetter Brønn. Morten Huse, som er professor ved samme institutt ved BI, understreker at han ikke kjenner detaljene i bakgrunnen for Svendsens avgang, men sier at det er viktig at det er gode samarbeidsforhold i en ledelse. Det er en leders ansvar å sørge for at et team jobber godt sammen, sier han. Som leder kan man ikke godta at ting ikke fungerer. Det kan være fullstendig ødeleggende om det er store konflikter innad i en bedrift. Han tror det heller ikke bare vil bli enkelt for Brekke i tida som nå kommer. Han kommer helt sikkert til å bli gått etter i sømmene, sier Huse.

 • onsdag 5. september 2018 - Dagsavisen Avviser utskvising

  Berit Svendsen er ferdig som toppsjef i Telenor Norge. Telenorsjef Sigve Brekke avviser at han har skvist ut Svendsen. Svendsen selv er taus om årsaken. Professor Peggy Simcic Brønn ved Handelshøyskolen BI tolker avgangen slik: Ifølge en temmelig troverdig styreleder og konsernsjef gikk Svendsen av fordi kontrakten hennes nærmet seg slutten. De gjorde sitt beste for å skaffe henne andre stillinger som ville sette henne i en bedre posisjon til å bli en mulig konsernsjef, men hun var ikke interessert, sier hun til NTB. Brønn minner om at det bare er fire år mellom Svendsen og konsernsjef Brekke. Han kan sitte i stillingen i ytterligere åtte år, ettersom han ikke rammes av Telenors nye policy med tidsbegrensede kontrakter, noe Svendsen gjør. Hvem vil vente i åtte år for å få en mulighet til å nå toppen, når du selv bare kan sitte der i to-tre år? spør Brønn. Saken er også referert i Bergens Tidene 5. september.

 • fredag 31. august 2018 - Ukeavisen Ledelse Vi kan med nokså enkle grep bli mer nytenkende

  Mens arbeidslivet teamorganiseres med pauker og basuner, viser forskningen at grupper systematisk underpresterer, særlig når det handler om nytenkning, konstaterer psykolog og høyskolelektor II ved Handelshøyskolen BI, Trond Kjærstad, i sin nye bok om kreativitet, "Gunstig intelligens".

 • onsdag 22. august 2018 - NRK.no Om twitring på Stortinget

  Hvor opptatt er våre folkevalgte av sosiale medier? NRK har sett dem i kortene på bruken av Donald Trumps favorittmedium. En ting er hvor ofte en politiker skriver meldinger på Twitter eller Facebook. Noe annet er hvor god teksten er, sier høyskolelektor i retorikk ved Handelshøyskolen BI, Ratna Elisabet Kamsvåg. Evnen til å skrive en melding på Twitter som vekker interesse er viktigere enn å legge ut mange meldinger, sier hun.

 • fredag 17. august 2018 - siste.no Det offentlige svir av millioner på Arendalsuka

  Over 100 offentlige institusjoner, selskaper og foretak har brukt millioner på å være synlige under politikk-festivalen Arendalsuka. Professor i PR og kommunikasjon ved Handelshøyskolen BI, Peggy Brønn, er blant annet ekspert på omdømme i offentlig sektor. Hun mener at det kan være vel anvendte penger for offentlige etater og institusjoner å være tilstede i Arendal. Arendalsuka er et sted der du blir sett og hørt. I stedet for å spre et kommunikasjonsbudsjett tynt utover hele året kan du her få til mye på et sted. Dessuten er du ikke avhengig av media for å få en beskjed ut. Det er mange folk å snakke med der, sier Brønn.

 • fredag 10. august 2018 - Dagens Perspektiv Makt - hva ledere kan lære av Machiavelli

  Steinar Bjartveit, konsulent og foreleser i ledelse ved Institutt for kommunikasjon og kultur, Handelshøyskolen BI, bruker tidløse klassikere – som Sokrates, Machiavelli, Marcus Aurelius og Shakespeare – når han snakker om ledelse. Klassikere som består, uavhengig av de motebølgene som preger ledelsesfaget.

 • tirsdag 24. juli 2018 - Adresseavisen Klesbutikk seksdoblet størrelsen på nettbutikklokalet

  Netthandelen har skutt fart i Norge, og øker med en tosifret prosentandel hvert år. Adresseavisen har tidligere skrevet om at omsetningen i Midtbyen har vært stillestående siden 2014, og at kjøpesentrene på nasjonal basis har økt omsetningen med to prosent så langt i år. I Trondheim øker kjøpesentrene i øst omsetningen, mens resten opplever en nedgang i handelen. Professor Peder Inge Furseth er innovasjonsforsker ved Handelshøgskolen BI, og mener den norske handelsnæringen har sovet i timen. Det har gått så bra med norsk handel at de ikke har fornyet seg. Netthandelen har skutt fart i Norge nå, og det vil få store konsekvenser for de fysiske butikkene. Omsetningen deres vil gå ned, antallet butikker går ned, og vi vil kjøpe mer og mer på nett, sier han.

 • mandag 16. juli 2018 - Dagens Næringsliv NRK rapporterte for mye om grottesaken i Thailand

  Anne-Britt Gran, som er professor i kulturforståelse samt kulturpolitikk ved Handelshøyskolen BI, har skrevet et innlegg hvor hun stiller spørsmålstegn ved hvorvidt det er NRKs ansvar som rikskringkaster å komme med kontinuerlige oppdateringer om situasjonen ved grottesaken i Thailand. Gran mener ikke det dreier seg om NRK skal komme med en dekning av saken i det hele tatt, men snarere om hvor stor dekningen skal være.

 • mandag 9. juli 2018 - VG Må øke vår evne til innovasjon

  Innovasjon Norge har en direktør som primært evner å skape offentlig debatt om sin lederstil og sine ansettelser. Det er synd. Debatten burde heller dreie seg om Norges lave innovasjonsevne. Dette skriver professor Peder Inge Furseth i dette innlegget.

 • mandag 9. juli 2018 - nettavisen.no Zalando-sjefene fikk lønnsreduksjon med ny modell

  Zalando-sjefene fikk kuttet lønnen med to tredjedeler og øker bonusen kraftig. Tor Grenness er professor emeritus ved Handelshøyskolen BI og ekspert på lederlønninger.Han mener strategien med lav fastlønn og høy bonus kan være risikabel strategi. Ulempen med så store bonuser knyttet opp til et spesifikt mål er at du som leder kan bli kanskje litt for fokusert på det som gir deg en personlig gevinst, sier Grenness. Han mener at det er en fare for at lederne vil prioritere det som gir dem lønn på bekostning av alt annet.

 • torsdag 28. juni 2018 - Vårt Land Reagerer på Pride-stunt

  Sosialt engasjement har blitt en viktig del av bedrifters merkevarebygging. Pride mener DNB henger seg på regnbuebølgen, uten å være genuint opptatt av homofiles rettigheter. Bedrifter som støtter bevegelser har ofte blitt kritisert for først å gjøre dette når bevegelsen har vunnet kampen om bred, offentlig anerkjennelse. Det bør bedrifter passe seg for, mener Peggy Simcic Brønn ved Handelshøyskolen BI. Saken er også referert til i avisen Dagen 2.7. og Vårt Land 3.7.

 • onsdag 27. juni 2018 - Aftenposten Savner nyanser i #metoo-debatten

  Debatten om seksuell trakassering er blitt overfladisk. De virkelige problemene blir ikke tatt tak i, mener forskere. Skuespillere jobber på en måte der de bruker sin egen kropp, følelser, sensualitet og erotikk. Gråsonene står derfor i kø, og det er noe vi bør ta på alvor i debatten, sier professor Sigrid Røyseng ved Handelshøyskolen BI.

 • lørdag 9. juni 2018 - Budstikka Selger legehjelp uten kø

  Nye legetjenester popper opp i Asker og Bærum. ■ Dr. Dropin. ■ Dersom man har booket en time til klokken 1400 en dag, og legen ser det blir forsinkelser, sender hun eller han en sms som forteller pasienten om dette. ■ Hjemmelegene.no: Pasientene kan søke og bestille en lege i sitt område ved å taste inn sitt postnummer. Peder Inge Furseth, professor ved BI, tror folk er mer enn klare for denne typen innovasjoner. Som forbrukere og kunder ønsker vi å spare tid der vi kan og få en mer bekvem hverdag. Dette er bare begynnelsen når det gjelder slike konsepter, mener han.

 • fredag 8. juni 2018 - Ukeavisen Ledelse Konkurransesituasjonen endevendt på 90-tallet

  Flymarkedet gjennomgikk store endringer fra midten av 90-tallet. Innføringen av den frie etableringsretten endret fullstendig konkurransesituasjonen i luftfarten, sier professor ved Handelshøyskolen BI, Eli Moen.

 • søndag 3. juni 2018 - Dagbladet Langer ut mot DN

  Strømmeselskapet Tidal angriper igjen Dagens Næringsliv etter kritisk reportasje. Det kan være en farlig strategi, mener BI-professor, Peggy S Brønn. Hun sier at Tidal fremstiller det som om DN tar feil, og Tidal har rett. Dette er en farlig strategi, for da bør selskapet absolutt ha rett, ellers vil ryktet til selskapet bli alvorlig skadet. De fleste organisasjoner nøler med å gå etter media på en slik måte, ved å være så aggressive, fordi hele håndteringen deres da også blir en sak, sier Brønn.

 • onsdag 16. mai 2018 - ballade.no Ikke vær pyse, Tidal!

  Hvor effektivt og arrogant er det mulig å undergrave sin egen merkevare, spør Audun Molde i dette innlegget, høyskolelektor II ved Institutt for kommunikasjon og kultur.

 • tirsdag 15. mai 2018 - E24 Mener netthandel er unødvendig

  Den svenske billigbutikken Rusta har utvidet kraftig i Norge. Toppsjefen mener kjeden ikke trenger netthandel – i motsetning til konkurrentene. BI-forsker Peder Inge Furseth er imidlertid krystallklar: De norske handelskjedene som ikke har netthandel innen 3–4 år, vil trolig gå dukken.

 • onsdag 9. mai 2018 - insidetelecom.no Kan miste en halv milliard

  Nordmenn bruker stadig mer penger på strømmetjenester, men de får ikke servert nordisk innhold for pengene. Nye reklameregler kan gjøre at det i framtida blir enda mindre norsk innhold enn i dag. Førsteamanuensis II Terje Gaustad deltok i debatten om TV-strømming under Inside Telecom-konferansen i Strømstad 8. mai og sier at 30 prosent av pengene nordmenn bruker på TV, går til strømmetjenester.

 • onsdag 9. mai 2018 - Vårt Land Skeptisk til Facebook sin giverknapp

  Folkefinansiering er en god tjeneste for Facebook å ha, men den skaper ikke et bedre omdømme for samfunnsansvar. «It's business», sier Peggy Simcic Brønn, professor ved Handelshøyskolen BI.

 • tirsdag 8. mai 2018 - E24 Spansk avis: IAG-aksjonærer vil by på Norwegian med Ryanair

  London-fond med eierandeler i flykjempen IAG mener selskapet burde samarbeide med Ryanair for å få Norwegian-handelen i boks, ifølge spansk avis. Professor Eli Moen ved Handelshøyskolen BI sier generelt at når slike ting er på gang, er det typisk at det er utrolig mye spekulasjoner. Om de er satt ut bevisst eller bare er spekulasjoner for å ha noe å skrive om, det er umulig å vite, sier hun. De foreslår en splitting av Norwegian, hva skal vi tro om det? Det var for så vidt dette man gjorde med Air Berlin. Da tok Lufthansa sin bit, og EasyJet resten. Så den måten å dele opp selskaper på har vært gjort før, sier Moen. Saken refererer seg til E24.

 • onsdag 2. mai 2018 - minervanett.no Operaen i Bjørvika har mange ganger lavere priser enn andre store operahus i Europa

  I desember 2015 konkluderte et utvalg ledet av professor Sigrid Røyseng ved BI med at det er et stort potensial for å øke egeninntektene ved DNO&B. Billettprisene hadde økt langt mindre enn lønns- og prisveksten, sier Røyseng til Minerva i dag. Men i denne sammenhengen er det selvsagt en problemstilling hvorvidt operaen bør jobbe for å tiltrekke seg nye publikumsgrupper eller flere innenfor de publikumsgruppene de allerede har. For selv om operaen er blitt mer tilgjengelig etter at den flyttet fra Folketeatret til Bjørvika for ti år siden, er barrieren for å gå på en forestilling fortsatt stor hos mange, sier Røyseng.

 • mandag 30. april 2018 - utrop.no Vil kutte støtten til teatre som ikke når innvandrere

  Transnational Arts Production (TrAP) foreslår å kutte i støtten til teatre, orkestre og andre publikumsrettede kulturinstitusjoner som ikke når et flerkulturelt publikum. Sigrid Røyseng er professor og faglig leder for bachelorstudiet Creative Industries Management ved Handelshøyskolen BI, Oslo. Utrop spør om økonomiske sanksjoner overfor kulturinstitusjoner er veien å gå: Isolert sett vil økonomiske sanksjoner absolutt kunne bidra til å gjøre kulturinstitusjoner mer offensive i sitt mangfoldsarbeid, svarer hun. Men Røyseng er skeptisk når det gjelder langsiktig effekt: I et større perspektiv vil det være vanskelig, da det vil bli sett på som et brudd på prinsippet om at kunstlivet ikke skal styres politisk, altså det vi kaller armlengdesprinsippet, sier hun.

 • tirsdag 24. april 2018 - Klassekampen Har ikke sett slike skjevheter før

  Slik bokmarkedet er i dag, kontrollerer noen få forlagskonsern alle salgskanalene for bøker, sier Anitra Figenschou, forlegger og høyskolelektor ved Handelshøyskolen BI. Når ingenting av det som det forhandles om, er gjennomsiktig og åpent, må vi bare ha tillit til at aktørene ikke bruker makten sin til å tvinge konkurrenter ut av markedet, sier Figenschou.

 • torsdag 19. april 2018 - NRK.no NRK + lokalaviser = sant?

  I debatten om NRK og lokalavisene har viktig informasjon blitt borte på veien. Da har vi forskere et ansvar for å rette opp feilene, skriver Anne-Britt Gran, Mona K Solvoll og Ragnhild K Olsen i denne ytringen.

 • onsdag 18. april 2018 - Nationen En ny form for aktivisme

  Dyrevernorganisasjonen Animas kampanje mot Coop og buregg er en form for «lik og del»-kampanje som vi ikke har sett tidligere. Omdømmeforsker Peggy Simcic Brønn ved Handelshøyskolen BI mener Coop har en dårlig sak når det gjelder å overbevise den norske forbruker om hvorfor de skal fortsette å handle buregg. Dette er et interessant tilfelle, men jeg er overrasket over at Coop fortsatt selger egg fra burhøns når alle andre dagligvareaktører i Norge har - eller skal - slutte å selge det. Brønn mener Coop har en dårlig sak for å vinne denne debatten mot dyrevernerne.

 • tirsdag 17. april 2018 - Vårt Land Popens kirkelige opphav

  Gullstandarden for dagens mest utbredte popmusikk, hiphop og R&B, har dype historiske røtter i amerikanske kirkelige musikkstiler og utøvere, sier forfatteren av den nye boka POP - En historie, Audun Molde er musikkviter og foreleser om musikkbransjen på Westerdals Oslo ACT og Handelshøyskolen BI. I sin nye bok utforsker han popmusikkens og musikkbransjens historie gjennom 200 år.

 • mandag 16. april 2018 - medier24.no Det gis inntrykk av at 40 prosent av befolkningen bruker NRK på nett ...

  Det gis inntrykk av at 40 prosent av befolkningen bruker NRK på nett mer etter et betalings­murene kom. Men det er ikke riktig. Her har viktig informasjon blitt borte på veien. Og det er beklagelig når tallet brukes til å så tvil om forskningsgrunnlaget som Medietilsynet bygger sin rapport på, skriver Mona K. Solvoll, Ragnhild Kr. Olsen og Anne-Britt Gran ved Institutt for kommunikasjon og kultur. I forbindelse med fremleggelsen av Medietilsynets rapport om NRK og mediemangfold har det blitt referert til funn fra vårt Forskningsråds-finansierte prosjekt (KulMedia-programmet) som vi gjør på BI om befolkningens bruk av lokale medier. Dette er et selvstendig forskningsprosjekt om digitalisering av lokale medier, og flere kulturbransjer. Det er ikke er bestilt av Medietilsynet, ei heller med i grunnlagsmaterialet som Medietilsynet bruker, skriver Solvoll, Olsen og Gran.

 • mandag 16. april 2018 - E24.no Tror Norwegian-navnet vil overleve mulig salg

  Heller ikke BI-professor Eli Moen tror norske forbrukere vil merke altfor mye av et eventuelt oppkjøp av Norwegian. At Norwegian med alle sine fly og ruter forsvinner ut av markedet ved et oppkjøp, det kan jeg ikke se for meg, sier hun.

 • lørdag 14. april 2018 - Dagsavisen Norwegian-kjøp vil følge luftfartstrend

  Et mulig Norwegian-oppkjøp bekrefter en utvikling som har pågått de siste 20 årene, fastslår professor Eli Moen ved Handelshøyskolen BI. Det blir en økt konsentrasjon og færre aktører innen luftfarten. Før hadde man flaggskipene British Airways og Lufthansa. Med liberaliseringen av luftfarten fikk man lavkostselskaper som økte konkurransepresset. De siste årene har flaggskipene gått inn i lavkostmarkedet, sier Moen og påpeker at det ikke er lenge siden et lignende oppkjøp, da Lufthansa kjøpte opp lavprisselskapet Air Berlin.

 • torsdag 12. april 2018 - kampanje.no Slakter Slottets PR-håndtering av Se og Hørs Marius-oppslag

  Amerikanske Peggy Brønn er professor ved Handelshøyskolen BI. Dette er en interessant sak hvor reaksjonene til mediedekningen blir nyheten selv, noe som er typisk for «high profile cases», sier hun.

 • mandag 9. april 2018 - Dagens Perspektiv Video: Kvinner i styrer

  BI-professor Morten Huse forsker på styrer og har selv hatt ulike styreverv og stillinger i norsk næringsliv. I denne videoen forteller han om kvinnenes rolle i styrene.

 • fredag 6. april 2018 - gaffa.no Tar pop på alvor

  Førstelektor II på Handelshøyskolen BI, Audun Molde har skrevet bok om popmusikkens historie gjennom 200 år – og får takk av popmusikere for å ta sjangeren på alvor. Klok, grundig, pedagogisk og respektfull, sier Knut «Euroboy» Schreiner om Moldes bok «POP - En Historie», mens Silje «Bendik» Halstensen synes det er «interessant å forstå mer om hvordan popmusikken har blitt til det den er i dag». Popprinsen Sondre Lerche roser på sin side den nyutkomne boken for å vise vei gjennom flere lag av kulturelle, teknologiske og kommersielle fenomener.

 • fredag 6. april 2018 - Dagens Perspektiv Prosesen mot Anita Krohn Traaseth

  Verken næringsminister Torbjørn Røe Isaksen eller fylkeskommunene var kjent med at styret i Innovasjon Norge hadde satt i gang en prosess for eventuelt å kaste Anita Krohn Traaseth som administrerende direktør. Styreekspert og professor ved BI, Morten Huse, mener at næringsministeren må ha vært under press i denne saken. Det er ikke alltid lett å være helt klar på forhånd. Tidligere næringsminister Monica Mæland og statsminister Erna Solberg har sikkert gitt ham noen klare tanker om hva som har vært viktig her. De føler en stor forpliktelse for at kvinnene som er rekruttert inn i topposisjoner skal få en grundig og skikkelig behandling. Da gjelder det for dem å trå mer varsomt enn det Dyb la opp til, sier Huse. Dette avviser Torbjørn Røe Isaksen.

 • tirsdag 27. mars 2018 - Dagsavisen Farvel til kinomonopolet

  Både filmbransjen og publikum over hele landet har grunn til å glede seg over at Odeon bryter kinomonopolet i Oslo. Lokalt kinomonopol i kombinasjon med relativt stive eiendomspriser kan sannsynligvis forklare at det har bygd seg opp en underkapasitet i takt med befolkningsveksten i Oslo, skriver førsteamanuensis Terje Gaustad, Handelshøyskolen BI, i dette innlegget.

 • torsdag 22. mars 2018 - Morgenbladet.no Den gode sakprosaen

  Sakprosaen har den siste tiden vært i sentrum for litteraturdebatten. Avdekkingen av at Henrik Langeland i sin bok om Aker-konsernet hadde klippet og limt fra andre kilder uten tilstrekkelig henvisning åpnet en diskusjon om forholdet mellom faglighet og fortelling, etterrettelighet og kreativitet i den virkelighetsforpliktede litteraturen. Dette svekker sakprosaen og dens kobling til virkeligheten, mener Christine Myrvang, næringslivshistoriker ved Handelshøyskolen BI. I vår tid med «fake news» og fakta under press er det viktigere enn noensinne at tekst og kildereferanser løper sammen, sier hun.

 • onsdag 21. mars 2018 - abcnyheter.no Retorikkeksperter bekymret for debattklimaet post Listhaug

  Retorikkeksperter mener Listhaug-saken har hardnet ordskiftet i norsk politisk debatt og advarer mot en ytterligere tilspissing. Dette er noe av den hardeste ordbruken vi har sett mellom norske politikere, fastslår retorikkekspert og førsteamanuensis ved Handelshøyskolen BI, Maria Isaksson.

 • tirsdag 20. mars 2018 - Dagens Næringsliv NRK truer ikke lokale medier

  Lokalaviser tror at lokalt stoff som ligger gratis ute på NRKs nettsted kan gjøre forbrukerne mindre interesserte i det de tilbyr mot betaling, men ifølge våre undersøkelser benytter 85 prosent av lokalmedieforbrukere NRK som et tillegg til lokale medier. Det er altså begrenset hvor mye NRK utkonkurrerer lokale medier. Dette skriver professor Anne-Britt, førsteamanuensis Mona K Solvoll og doktorgradsstipendiat Ragnhild K. Olsen ved Handelshøyskolen BI i denne kronikken.

 • tirsdag 20. mars 2018 - Aftenposten.no Det vellykkede Bokhylla-prosjektet viser vei

  Vi trenger et digitalt kulturløft for å sikre formidling av norsk innhold. Hvis ikke vinner globale aktører som Amazon, Google og Netflix. Kulturkonsumet blir mer og mer digitalt. Det må reflekteres også i den kommende kulturmeldingen. Nasjonalbibliotekets vellykkede Bokhylla-prosjekt kan vise vei for hvordan offentlig digital infrastruktur kan bygges, også på andre kulturområder. Dette skriver professor Anne-Britt Gran, doktorgradsstipendiat Linn-Birgit Kampen Kristensen, Institutt for kommunikasjon og kultur, BI, og Eivind Røssaak, førsteamanuensis Nasjonalbiblioteket.

 • fredag 16. mars 2018 - Dagens Næringsliv Bedre ledelse med matematiske modeller?

  Tor Grennes, professor emeritus i internasjonal ledelse ved Handelshøyskolen BI, mener samfunnsøkonomiske modeller ikke er det som trengs for å bedre ledelsesforskere.

 • fredag 16. mars 2018 - Dagens Næringsliv Arbeidsgiverne bør drive yrkesfagene

  Johan From og Hans Bonesrønning, begge professorer ved Handelshøyskolen BI og tilknyttet Senter for innovasjon i utdannelse, mener at det trengs store strukturelle endringer av yrkesutdannelsen. Næringslivet bør ta hovedansvaret og legger føringer for opplæringen, mens skolene supplerer og følger opp med opplæring etter bedriftenes behov. Dette skriver de i en kronikk i dagens avis. I tillegg har avisen to helsider om saken. Regjeringen meldte nylig at det fra 2020 blir større endringer i yrkesfagutdannelsen. Blant annet skal de få spesialisering første året.

 • fredag 16. mars 2018 - Morgenbladet Gamle unoter igjen

  Med plagiatskandalen rundt Henrik Langelands bok om Aker er sakprosaens etterrettelighet igjen på dagsordenen. Innad i det historiske fagmiljøet blir i hvert fall avvikende kildeløsninger raskt påpekt. I januar lot Christine Myrvang, næringslivshistoriker ved Handelshøyskolen BI, et hjertesukk falle på Facebook over at Aschehoug forlag ikke har inkludert kildelisten til Asbjørn Bakkes biografi Erik Bye (2017) bakerst i boken, slik som er vanlig, men lagt den på en egen nettside. Myrvang synes ikke løsningen med å skille bok og kilder er en praksis til etterfølgelse: Kildereferansene i en bok, hvordan det nå enn gjøres, gir teksten autoritet ved å synliggjøre kunnskapsinnhentingen som ligger bak, de opplyser teksten, sier hun.

 • torsdag 15. mars 2018 - Kommunal Rapport Vil endre spesialundervisningen

  Det brukes mye spesialundervisning i skolen, men den har INGEN EFFEKT, viser studier. Nå vil ekspertgruppe ha omfattende endringer. Ratib Lekhal, førsteamanuensis og fagansvarlig ved nasjonal lederutdanning for styrere i barnehager ved Handelshøyskolen BI, har utført de ene studien. Han målte effekten av spesialundervisning via matematikk og norskprøver. Konklusjonen er at elevene som mottok spesialundervisning i norsk skåret litt lavere enn den tilsvarende gruppa som fikk ordinær undervisning. Matematikkelevene skåret likt. Vi har undersøkt om spesialundervisning har noen effekt slik det blir gitt i dag. Men vi har ikke sett på innholdet av undervisningen, og må passe oss for å si at spesialundervisning under gitte forutsetninger ikke vil fungere. Det finnes for eksempel mange gode eksempler på god, intensiv leseopplæring, sier Lekhal.

 • fredag 9. mars 2018 - Morgenbladet Dette svekker sakprosaen

  Det er ikke noe klart skille mellom fortelling og vitenskapelig verk, sier næringslivshistoriker ved Handelshøyskolen BI, Christine Myrvang. Fredag kveld ble det klart at forlaget trekker den nye boken om Akers historie. For oss historikere som skriver denne typen bøker, eksisterer det ikke et klart skille mellom vitenskapelig verk og fortelling. Vi skriver forskningsbaserte, kildebelagte fortellinger, sier Myrvang, Hvis Langeland «bare» ville skrive en fortelling fra virkeligheten, hvor det ikke er så nøye med referansene, burde Aker satt ham til å skrive en roman. Og gitt ham kunstnerisk frihet til å gjøre nettopp det, sier Myrvang.

 • torsdag 8. mars 2018 - Dagbladet Tajik har Obama-kvaliteter

  Dagbladet kårer Norges tolv beste kvinnelige talere. Hadia Tajik er blant dem som imponerer mest. Juryen har bestått av Knut Olav Åmås, Fritt Ord, Ratna E. Kamsvåg, Institutt for kommunikasjon og kultur ved BI, Mina Gerhardsen, kommunikasjonsdirektør i Norad og Martine Aurdal, Dagbladet. Kamsvåg er retorikk-ekspert på BI, og mener folks forestilling om talere ofte er av en posisjonert mann på talerstolen med en dominerende stemme og et selvsikkert kroppsspråk. Denne kåringen er med på å nyansere dette bildet, sier hun.

 • mandag 5. mars 2018 - Aftenposten.no Innovasjon Norges styreleder trekker seg

  Aftenposten meldte mandag at styrelederen i Innovasjon Norge trekker seg etter at næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) skal ha stanset styrebehandlingen av Innovasjon Norge-direktør Anita Krohn Traaseths stilling. Jeg synes det er relevant å spørre her: Hva ville Trygve Hegnar, Elisabeth Grieg eller en annen privat dominerende eier i et selskap ha gjort i en tilsvarende situasjon, kommenterer professor Morten Huse ved Institutt for kommunikasjon og kultur ved Handelshøyskolen BI, som er på reise i Australia og understreker at han ikke har hatt mulighet til å sette seg inn i den konkrete saken. Det er tradisjon for at staten som eier skal være passiv i en slik situasjon, og det blir gjerne bråk dersom en minister ikke føyer seg etter dette, påpeker Huse. Staten som aksjeeier representerer i prinsippet alle oss vanlige nordmenn. Hvordan en minister velger å agere i en sak som dette, avhenger av ideologisk ståsted. En minister må i slike sammenhenger vente å få kritikk for sin handlemåte, uansett, mener professor Morten Huse.

 • lørdag 3. mars 2018 - Budstikka Satser på etikken

  Dressmann tar sats og blir verdens største moteaktør innen Fairtrade-bomull. Uten at kundene må betale mer for produktene. Professor og omdømme-ekspert Peggy Simcic Brønn ved BI mener forbrukere i dag forventer at bedrifter jobber for en god sak. Man kan nesten si at bedrifters omdømme svekkes om de ikke gjør det, mener Brønn.

 • onsdag 28. februar 2018 - VG.no Frykt i forlagsbransjen

  Først sikret Petter Stordalen seg Norges nest mestselgende forfatter, Jørn Lier Horst. Så snappet han Aschehoug-bestselgeren Tom Egeland. Nå håper lederen i Den norske forfatterforeningen at Stordalen ikke fortsetter å loppe forlagene for bestselgerne. Professor Anne-Britt Gran og leder for Center for Creative Industries ved Handelshøyskolen BI har fulgt nyheten om Stordalens inntreden i bokbransjen med interesse.Stordalen kan jo le herfra til banken. Et så rendyrket kommersielt konsept vil fort kunne lønne seg. Personalkostnadene synes å være holdt på et minimumsnivå i alle de tre forlagene Pilar, Capitana og Gloria. Jeg stusser over at den tunge forlagskompetansen fra Kagge og Cappelen Damm skal brukes som rådgivere på tvers av forlagene, som de ikke har eierinteresser i. Det høres ut som en dårlig deal for dem, og en god deal for hovedeier Pilar, sier Gran.

 • tirsdag 27. februar 2018 - Dagens Næringsliv Filmnøtten

  Førsteamanuensis II Terje Gaustad ved Handelshøyskolen BI har skrevet et innlegg om at det økende elektroniske forbruket av filmer og serier har medført at det koster mindre for nordmenn å se nye filmer og serier. Politikerne kan bli nødt til å velge mellom inntjening og tilgjengelighet for seerne, skriver Gaustad.

 • fredag 16. februar 2018 - Klassekampen Roper varsko om kinoen

  Kinobesøket gikk ned i både Norge og EU i fjor. Hvis trenden fortsetter, er det stor grunn til bekymring, ifølge eksperter. Siden 2007 har dvd-markedet stupt, og publikum har beveget seg over til abonnementsbaserte strømmetjenester som Netflix og HBO. Et annet faretegn er å finne i den dalende interessen blant de unge for storskjerm og popkorn. Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at unge mellom 16 og 24 år går stadig sjeldnere på kino: fra i gjennomsnitt ti årlige besøk i år 2000 til 4,3 besøk i 2016. Denne gruppa har utgjort hovedtyngden av dem som går på kino. Når man ser at det å gå på kino ikke lenger er like attraktivt, har bransjen en stor utfordring, sier førsteamanuensis II Terje Gaustad. Saken er også omtalt i Avisa Møre og DN.

 • fredag 9. februar 2018 - DN.no Et litterært jordskjelv

  Norske forfattere heier på Petter Stordalens inntog i forlagsbransjen og krimforfatter Jørn Lier Horsts brudd med Gyldendal. Men få ønsker å gjøre det samme selv. Anitra Figenschou, høyskolelektor ved BI, sier at umiddelbart så synes hun det høres kjempelurt ut. De sitter med eierandeler i sine egne forlag, men er del av en sammenslutning. I denne bransjen er det vanskelig å være mellomstor, sier Figenschou. En ting det nye forlaget mangler, er eierskap vertikalt i bokmarkedets verdikjede, som bokhandler, distribusjonsnettverk og bokklubber.

 • fredag 9. februar 2018 - Ukeavisen Ledelse Ujevn kvinneandel i tyske styrer

  Tyske bedrifter har to typer styrer. I tilsynsstyrene øker kvinneandelen. I ledelsesstyrene står kvinneandelen nesten stille. Kjønnskvotering i tyske tilsynsstyrer har gitt en ganske god økning i kvinneandelen i tilsynsstyrene. BI-professor Morten Huse har forsket mye på styrer både i Norge og ellers i verden, og kjenner godt til trenden. Man øker kvinneandelen i styrene med håp om flere ringvirkninger - en av dem er økt kvinnerepresentasjon i toppledergrupper. Men ting tar tid.

 • torsdag 8. februar 2018 - Kunstkritikk.no Finansens estetiske muligheter

  I den nylig avleverte doktorgradsavhandlingen til Peter Booth, Art and Finance: Morals, Pictures, Money, and Something More. Avhandlingen illustrerer hvordan kreativ innovasjon i finans kan være frikoblet fra nyttehensyn. Booth har bakgrunn som finansanalytiker og billedkunstner, og hatt anledning til å observere både kunst- og finansfeltet fra innsiden. Tesen hans er at finans har et potensial til å fylle kunstens rolle. Det har blitt et sted for spekulasjon, i den forstand at man må handle hinsides det man allerede vet. Booth er i dag postdoktor ved Institutt for kommunikasjon og kultur på BI.

 • onsdag 7. februar 2018 - Klassekampen Truer norske avtaler

  Systemet i Norge, der forvaltningen av rettighetene til en produksjon deles mellom produsenten og kollektive rettighetsorganisasjoner som For, oppleves som et hinder for strømmetjenester og andre som er interessert i å kjøpe norske filmer og serier. Det hevder en ny rapport fra Menon Economics og BI om pengestrømmer i norsk film. Noe vi stadig har fått høre fra aktørene i visningssektoren, er at det er vanskeligere å kjøpe norsk innhold enn utenlandsk. Det er litt skummelt om dette blir en hemsko for norske filmer og serier, sier Terje Gaustad, prosjektleder for utredningen og førsteamanuensis II ved Institutt for kommunikasjon og kultur ved BI.

 • mandag 5. februar 2018 - Kulturdepartementet.no Rapport om verdikjeden for norske filmar og seriar

  På oppdrag av Kulturdepartementet har Menon Economics i samarbeid med Handelshøyskolen BI Centre for Creative Industries (BI:CCI) kartlagt korleis overgangen frå analog til digital distribusjon av filmar og seriar har endra marknaden og verdikjedene for sal av filmer og serier i Noreg. Prosjektleiar har vore Terje Gaustad, Institutt for kommunikasjon og kultur. Rapporten er også omtala i kampanje.com 6.2.

 • fredag 2. februar 2018 - Ukeavisen Ledelse Lederutfordringen: Trine Skei Grande

  Skal regjerings-prosjektet til Venstre og Trine Skei Grande bli en suksess må de lære av Frp. De må våge å fronte saker som får sosialliberale hjerter til å banke selv om regjeringspartnerne er uenig. Hvis ikke, vil Venstre miste både partisjel og enda flere velgere. Hun kan hun få mye mer ut av dette enn den opprinnelig politiske makten skulle tilsi, sier Steinar Bjartveit, psykolog, konsulent og høyskolelektor ved Handelshøyskolen BI. Bjartveit underviser ved BI-kurset «Ledelse, makt og mening».

 • onsdag 31. januar 2018 - Ballade.no Prisen for Årets talentutvikler går til:

  Uten musikkutdanning hadde vi neppe sett eksplosjonen av norsk musikkeksport som vi ser nå, skriver Audun Molde, ved Institutt for kommunikasjon og kultur, i denne artikkelen, som oppfordrer Spellemann til å anerkjenne talentutviklerne.

 • onsdag 31. januar 2018 - Finansavisen Ensartede norske styreledere

  De fleste styreledere har både generell erfaring som bedriftsleder, og de har erfaring fra det styret det dreier seg om, som styremedlem, sier Morten Huse, professor i organisasjon og ledelse ved Handelshøyskolen BI. Dermed er det ofte styrelederen som har lengst erfaring fra virksomheten. Den erfaringen er det ikke så veldig mange kvinner som har ennå. Et annet rekrutteringsgrunnlag for styreledere er at de representerer hovedeierne, og også blant eierne er det desidert flest menn. Og da hjelper det ikke at kvinnene er med i et nettverk, sier Huse.

 • tirsdag 30. januar 2018 - VG Kjeder vil dø uten nettbutikk

  Netthandelen tar stadig markedsandeler fra de fysiske butikkene. Tiden er i ferd med å renne ut for kjedene som ennå ikke har kommet seg på nett, mener Peder Inge Furseth, forsker ved BI. Saken er også omtalt i E24.

 • tirsdag 30. januar 2018 - Aftenposten Facebook satser på lokale nyheter

  Dette kan være en positiv mulighet for lokalavisene. Vi ser jo at folk engasjerer seg sterkt i lokale nyheter, for eksempel i debatten rundt NRKs nye distriktssendinger, sier Mona Kristin Solvoll ved Institutt for kommunikasjon og kultur på BI.

 • mandag 29. januar 2018 - Nrk.no Oppsummering av Grammy-utdelingene

  Audun Molde deltok i Nyhetsmorgen på P2 med oppsummering av Grammy-utdelingene.

 • fredag 26. januar 2018 - Klassekampen NRK taper unge nettbrukere

  Mens stadig flere unge leser lokalaviser på nett, sliter NRK med å nå yngre ­brukere med sine distriktssendinger, viser en ny undersøkelse fra Handels­høyskolen BI. Undersøkelsen bekrefter at både NRK og lokalavisene har en stor utfordring i å nå fram til ungdom. Men problemet er størst for NRK, sier Ragnhild Olsen, medieforsker ved BI. Saken er også omtalt i VG og Altaposten.

 • tirsdag 23. januar 2018 - Udir.no Barnehager+gode ledere=sant

  Utviklingen mot større og mer komplekse organisasjoner skaper nye utfordringer for styrere i barnehager. For å kunne sikre likeverdig og høy kvalitet for barna i barnehagen krever det derfor god ledelse.Det mener Ratib Lekhal, førsteamanuensis og fagansvarlig for nasjonal lederutdanning for styrere i barnehager ved Handelshøyskolen BI.

 • søndag 21. januar 2018 - VG.no Northug går glipp av millioner

  Som sponsorobjekt blir han mindre attraktiv, også for Coop. Jeg skal ikke forskuttere noe, men han vil jo ha dårligere kort i nyere forhandlinger. Kommer han ikke til OL, leverer han ikke merkevaren Petter Northug. Merkevaren Petter Northug er å vinne, sier førsteamanuensis Tor Bang til VG.

 • torsdag 18. januar 2018 - Vårt Land Store forventninger til ny kulturminster

  Kulturlivet heier på Venstre-lederen som erstatter Høyres Linda Hofstad Helleland som kulturminister. Anne-Britt Gran, professor ved Institutt for kommunikasjon og kultur ved BI, synes ikke det. Hun peker på at den nye regjeringsplattformen, Jeløya-erklæringen, skisserer en kulturpolitikk som er svært lik den som allerede praktiseres av Høyre og Frp. Venstres kulturpolitikk skiller seg ikke radikalt fra Høyres på noe punkt, mener Gran.

 • tirsdag 16. januar 2018 - DN.no Ber Trigger-toppen om Oslo-befolkningens hjelp til å løse fremtidens utfordringer

  Preben Carlsen vil ha Oslos innbyggere med på idédugnad. BI-professor Eli Moen mener suksess avhenger av å få interessenter fra næringslivet med på laget. Hun mener «Folks» eventuelle suksess betinger på hvilken kompetanse medlemmene har på å løse ulike problemer. Det som gjør slike samarbeid til vellykkede, interessante initiativer, springer ut ifra den konkrete kompetansen på det de skal løse. Man kan ikke sette sammen et team bare i histen og pisten, man må etterlyse at de har konkret kompetanse på de problemene man skal løse. Det tar tid å utvikle slik konkret kompetanse, og å utvikle løsninger som er gode nok, sier hun.

 • mandag 15. januar 2018 - Nordlys.no Vi ser film og serier for milliarder

  Stykkprisen er blitt lavere. Publikum er vinnerne, fastslår Terje Gaustad fra BI og Anne Espelien fra Menon Economics.

 • tirsdag 9. januar 2018 - Nrk.no Øker presidentspekulasjonene

  Ratna Elisabeth Kamsvåg, retoriker ved Handelshøyskolen BI, mener Oprah Winfreys Golden Globe-tale var velskrevet, men forutsigbar, gitt spekulasjonene om at Winfrey kan tenke seg en politisk karriere.

 • tirsdag 9. januar 2018 - P4 Må være til stede på sosiale medier

  Det er alvorlig for norske bedrifter at de er lite til stede og lite aktive på sosiale medier, sier innovasjonsforsker ved BI, Peder Inge Furseth.

 • søndag 7. januar 2018 - Nrk.no Kallar skulens nettundervisning for galskap

  Mor og professor Anne-Britt Gran meiner at undervisninga i digital kompetanse er for dårleg og uklar i norsk skule. Ho etterlyser meir kritiske haldningar til selskap som Google og Facebook.

 • torsdag 4. januar 2018 - VG.no Spotify kjemper for sitt omdømme

  Gigantsøksmålet mot strømmegiganten har lite å si økonomisk, kampen står om omdømmet før selskapet håper å gå på børs, mener førstelektor Audun Molde ved Handelshøyskolen BI og Westerdals Oslo ACT, Han mener søksmålet først og fremst dreier seg om å justere lovverket, som ikke har vært endret på 20 år. Det er ikke nødvendigvis Spotify som har gjort noe galt, men saken viser at jussen er fra en tid før musikkindustrien ble digitalisert, sier han. De går med underskudd uansett. Men det er viktig for tilliten og omdømmet til Spotify; de planlegger å gå på børs og de skal forsøke seg på nye markeder. Det er viktig for dem at omdømmet deres er godt, sier Molde.

 • torsdag 4. januar 2018 - Dagbladet Operaen kan feire 10 år uten musikksjef

  Det er ingen ansettelse av ny musikksjef nært forestående. Professor Sigrid Røyseng ved Institutt for kommunikasjon og kultur ved BI poengterer at selv om operasjef, ballettsjef og musikksjef formelt sett er likestilte, har det ikke alltid fungert slik i praksis. Musikksjefen har gjerne ikke vært til stede på heltid. Organisasjonsmodellen er skjør og kulturledere er ofte sterke personligheter, sier hun.

 • onsdag 27. desember 2017 - Klassekampen Tar pennen i egen hånd

  62 prosent av befolkningen bruker kommunenes nett­sider som informasjonskilde. Skedsmo kommune har en egen nyhets­redaksjon. Kommunikasjonsrådgiver Stig Ervland forteller at politikerne i Skedsmo for to år siden vedtok å starte avisa. Ervland viser til at Asker kommune allerede har en slik innbyggeravis. Det kan altså se ut som om norsk lokalpresse har fått en ny konkurrent inn fra sidelinja. Det rimer også med en fersk undersøkelse om nordmenns lokale medievaner. Det er medieforsker Ragnhild Kr. Olsen ved Handelshøyskolen BI, som står bak undersøkelsen sammen med kolleger. Hun mener den viser at kommunenes egen kommunikasjon med innbyggerne har fått en sentral plass i det digitale medielandskapet. Når en kommune drifter sin egen nettavis med både nyhetssaker, kunngjøringer og praktisk informasjon, betyr det at den tar over flere av oppgavene som lokal­avisene tidligere var alene om, sier Olsen.

 • torsdag 14. desember 2017 - NRK P2 Hør Audun Molde i Studio 2

  Førstelektor Audun Molde deltok i programmet Studio 2 og snakket om John Travolta og at det er 40 år siden filmen "Saturday Night Fever" hadde premiere i New York.

 • fredag 8. desember 2017 - NRK P2 #metoo, tullinger på TV-serier, og rampenisser

  Førstelektor Audun Molde deltok i Fredagspanelet på NRK P2, et uhøytidelig innslag som tar for seg "ukens viktigste saker" om #metoo, tullinger på TV-serier, og rampenisser.

 • fredag 8. desember 2017 - Morgenbladet Næringslivshistoriens håndverkere

  Hvem «eier» egentlig historien om en bedrift? Historikerblikket gir stor definisjonsmakt når det gjelder hvilken type arbeid som blir sett og verdsatt. Topptunge historier om menn med makt kan innebære at annet arbeid usynliggjøres. Etter min mening har selv kontordamer rett til en fortid. Dette skriver næringslivshistoriker Christine Myrvang i denne kronikken.

 • torsdag 7. desember 2017 - Dagens Næringsliv HIstorien som maskulint basketak

  Næringslivshistorie kan med fordel handle litt mindre om "gutta boys", skriver næringslivshistoriker Christine Myrvang i dette innlegget. Næringslivshistoriske bokverk speiler ofte bedriftens makthierarki. Kanskje bøkene bør handle litt mindre om ledende menn og litt mer om damene ved skrivemaskinene? spør Myrvang.

 • lørdag 25. november 2017 - ABC Nyheter Superledere er androgyne

  Fremtidens supersjefer må kunne veksle mellom en maskulin og feminin lederstil. Det behersker topper som Rune Bjerke, Kristin Skogen Lund, Erna Solberg og Jens Stoltenberg. Spørsmålet er hvor mye Rune Bjerke har brukt opp av tilliten, hos styret og eierne, altså staten, sier professor Peggy Simcic Brønn, professor ved Institutt for kommunikasjon og kultur ved BI

 • fredag 24. november 2017 - Morgenbladet Advarte mot Røkke-kontrakt

  Man bør ikke inngå kontrakter hvor forfatteren kan sensureres slik Henrik Langeland har blitt, sier næringslivshistoriker Christine Myrvang ved Institutt for kommunikasjon og kultur på BI. Hun har blant annet vært med på å skrive historien til Storebrand og Kongsberg våpenfabrikk. Hun får støtte av sin kollega Lars Thue, professor emeritus på Institutt for rettsvitenskap og styring. Han har skrevet historieverk for blant annet Posten, Statkraft og Telenor. Forfattere skal lytte til innspill fra en bokkomité hvor normalt representanter for bedriften også er med. Men det er forfatteren som i siste instans bestemmer hva som står i boken, sier han.

 • torsdag 23. november 2017 - Universitas Rasismesaken på UiO

  Likestillings- og diskrimineringsombudet har konkludert med at UiO har brutt loven. Flere eksperter mener at det kan være grunnlag for oppsigelser. Hvis det er noe som har vært oversett i flere år, er det ikke bra. Jeg regner med at universitetet ser på det som en alvorlig krise som går ut over organisasjonen, mener Peggy Brønn, professor i kommunikasjon og kultur ved BI.

 • mandag 20. november 2017 - psykologisk.no Ledere og psykologer bør lære av Odyssevs

  Det er i spenningen mellom det som ikke går opp, at vi utvikler oss, sier psykolog og lederutvikler Steinar Bjartveit. Han har skrevet bok om den antikke helten Odyssevs. Bjartveit er foreleser på Handelshøyskolen BI.

 • onsdag 15. november 2017 - Dagbladet Lukter feighet og frykt

  TV2-topp visste om grov sextrakassering, men grep ikke inn på over ett år. Professor Peggy Brønn ved Institutt for kommunikasjon og kultur ved handelshøyskolen BI, mener Jansen Hagen bør vurdere å trekke seg. Dette var en hard sak å ta tak i, og at han ikke gjorde det, viser klare svakhetstrekk ved ham som leder. Som leder må han kunne stoles på, og hans viktige personlige omdømme er nå skadd, sier Brønn.

 • onsdag 15. november 2017 - NRK Sapmi Kjøpte hjelp fra PR-gigant for å utøve press mot DNB og omstridt oljerørutbygging

  Sametinget har kjøpt rådgivning fra Burson-Marsteller blant annet for å få hjelp til å få Oljefondet og banker til å trekke seg ut av Dakota Access Pipeline. Professor Peggy Simcic Brønn ved BIs Institutt for kommunikasjon og kultur er selv opprinnelig fra Florida i sørlige del av USA. Hun understreker at Sametinget langt ifra er den eneste som ønsker å påvirke store organisasjoner til å endre deres holdninger og atferd. Hun sier hun ikke kjenner til saken i detalj, men mener Sametingets kjøp av rådgivning fra Burson-Marsteller er akseptabel.

 • mandag 13. november 2017 - Adresseavisen Forretningsmannen Richard Chen fra Taiwan sponser guttekoret med millioner

  Han sprang for livet fra tsunamien i Thailand, med sin fire år gamle sønn i armene. Det endret livet til Richard Chen. Etter nestenulykken i 2004 følte han at han måtte gjøre mer for å hjelpe andre, forteller han. Det er bakgrunnen for at han i oktober inviterte Nidarosdomens guttekor (NGK) til Singapore for å fremføre to konserter i en av verdens beste konsertsaler, Esplanade Concert Hall. Anne-Britt Gran, professor og leder for Centre for Creative Industries ved Handelshøyskolen BI sier at dette høres ut som noe som gjøres av veldedige grunner, ikke for å styrke sin egen merkevare. I så måte er det unntaket fra regelen, sier Gran.

 • torsdag 2. november 2017 - Aure Avis Har du haurt?

  Hvem gidder å lese lokalavisa - når vi har Facebook, der vi alle er journalister og holder hverandre oppdatert døgnet rundt? Kanskje flere enn man skulle tro. Medieforskeren Ragnhild Kr. Olsen ved Handelshøyskolen BI har studert forholdet mellom lokalavisene og Facebook i forskningsprosjektet «Digitization and Diversity», som er finansiert av Norges forskningsråd. Det er tilsynelatende dystre funn hun kommer med, her er noen av dem: 74 prosent av de spurte bruker Facebook for å hente lokal informasjon. Lokalavisenes papirutgaver oppnår til sammenligning 67 prosent. 77 prosent svarer at de henter informasjon fra lokalavisenes nettsider, men Facebook blir foretrukket i den daglige vedvarende nyhetsoppdateringen.

 • tirsdag 31. oktober 2017 - Dagens Perspektiv Kan bli problematisk

  Ledere som holder på makten, selv om de formelt sett har gått av, finnes i de fleste typer bedrifter - enten de er store eller små. Også i familiebedrifter kan dette være et problem, mener Professor ved Institutt for kommunikasjon og kultur ved BI, Morten Huse,som er ekspert på familiebedrifter, generasjonsskifter og styrearbeid.

 • mandag 30. oktober 2017 - P4 Tre av ti uten nettbutikk

  Tall fra handelens hovedorganisasjon Virke viser at 35,3 prosent av norske butikker er uten nettbutikk. En tredel har altså ingen salg på internett. Den prosenten er ganske høy, sier Peder Inge Furseth. Han sier at det er mye bra å si om norsk varehandel. Men de er trege med å ta i bruk ny teknologi som har vært tilgjengelig i en årrekke. De satser for lite på innovasjon og nå er kundene i ferd med å endre sine handlevaner og handler mye mer på nett enn før. Da er ikke norske nettbutikker klare i tide, sier han.

 • fredag 27. oktober 2017 - Adresseavisen Vi får et enda større klasseskille

  Anne-Britt Gran, professor og leder for Centre for Creative Industries ved Handelshøyskolen BI, mener det er et stort paradoks at vi i en tid med store omstillinger og innovasjon ikke vektlegger kreativitet i langt større grad. Vi vil ikke være i stand til å takle disse endringene vi står foran hvis vi bare lærer norsk og matte. Vi kan google alt, men refleksjon og selvstendig tenkning blir det langt mindre av når vi ikke stimulerer våre kreative evner gjennom estetiske fag i skolen, sier Gran.

 • fredag 27. oktober 2017 - Nrk.no Butikkar som ikkje kjem seg nett, er eit synkande skip

  Dette seier Peder Inge Furseth ved Handelshøyskolen BI. Mange lokale forretningar har lenge frykta at nettbutikkar skal ta frå dei kundegrunnlaget sitt. Ein kan bruke internett som ein kommunikasjonskanal, informere om varene ein har i butikken, du kan også bruke internett til å forme relasjonar med kundar, seier han.

 • fredag 27. oktober 2017 - Morgenbladet Hvem er historiens mest effektive kulturminister?

  Kulturforsker Sigrid Røyseng ved BI trekker frem en «mindre beslutning» gjort av en «mindre profilert kulturminister». Ellen Horn og hennes beslutning om å gjøre Den kulturelle skolesekken (DKS) til en nasjonal ordning. Beslutningen, som ble tatt på starten av 2000-tallet, har siden den gang bidratt til en relativt omfattende formidling av kunst og kultur til norske skolebarn i alle deler av landet, mener Røyseng.

 • onsdag 25. oktober 2017 - Klassekampen Stiftelser gir mest i gaver

  Professor Anne-Britt Gran ved Handelshøyskolen BI har blant annet forsket på privat finansiering av kulturlivet i form av gaver og sponsorater. Mitt inntrykk var at gaveforsterkningsordningen skulle få flere private bedrifter og rike privatpersoner på banen enn de stiftelsene som allerede gir mest penger til sivilsamfunnet, sier Gran. Hun mener det er problematisk at store kunst- og kulturinstitusjoner som allerede får mest i offentlig støtte, også er de største mottakerne i gave­forsterkningsordningen. Når ordningen skal evalueres, må man også se nærmere på om den har ført til noen utilsiktede og uheldige konsekvenser. Blant annet kan det være at den bidrar til at stiftelsene flytter penger fra sivilsamfunnet til de mer profesjonelle aktørene.

 • fredag 20. oktober 2017 - Klassekampen Tok ikke tak i trakassering

  Ingen av de største teatrene i Norge kjenner til at seksuell trakassering er et problem på arbeidsplassen. Gitt at det er så vanskelig å si fra, tror jeg at det kan finnes problemer uten at de nødvendigvis kommer til overflaten. Man må bygge en tillit og en kultur for at det er greit å si fra, og at man ikke blir straffet for det i form av for eksempel dårligere eller fravær av roller, sier professor Sigrid Røyseng.

 • torsdag 19. oktober 2017 - Aftenposten Norske skuespillere forteller om omfattende seksuell trakassering

  En arbeidskultur med mye intimitet gjør at grensene for hva som er greit og ikke, blir mindre tydelige enn i andre deler av arbeidslivet, sier professor Sigrid Røyseng ved BI, som sto bak undersøkelsen "Beføling og overgrep" sammen med Bård Kleppe, Telemarksforskning. For at en endring skal skje, må temaet diskuteres og håndteres tydeligere av dem som er ansvarlige for arbeidsmiljøet på teatrene og i filmbransjen. La oss håpe medieoppslagene bidrar til det, sier Røyseng. Saken er også omtalt i P4, Dagbladet og Stavanger Aftenblad.

 • mandag 16. oktober 2017 - Journalen.hioa.no Kutt for kultur

  Regjeringens nye forslag til høyere moms og strammere kulturbudsjett kan gjøre kulturtiltak utilgjengelig. Dette kan bety tøffere tider i kulturlivet i de kommende årene, mener Professor Anne-Britt Gran ved Handelshøyskolen BI.

 • fredag 13. oktober 2017 - viover60.no Trygg handel på nett

  Peder Inge Furseth, førsteamanuensis ved Handelshøyskolen BI, spesialist på e-handel og innovasjon gir råd og tisp til trygg handel på nett.

 • fredag 13. oktober 2017 - Computerworld Avtaler må være bra for begge parter

  Offentlig sektor kan ha mye å hente på å begynne å inngå avtaler som gjør at både leverandør og kunde er fornøyde med vilkårene. Professor Peggy Brønn har i sin doktorgradsavhandling fra BI vist at en god relasjon mellom kunde og leverandør kan oppsummeres i fire indikatorer: Tillit, gjensidighet, forpliktelse og økonomisk tilfredsstillelse.

 • onsdag 11. oktober 2017 - Universitas UiO brukte 153000 kr på hodejegere - ansatte ingen

  Universitetet i Oslo hyret rekrutteringsselskapet Amrop Delphi til å ansette en ny kommunikasjonsdirektør. 153.000 kroner og et drøyt halvår senere avlyser universitetet jakten uten ansettelse. Omdømmeekspert og BI-professor Peggy Simcic Brønn synes det er merkelig at UiO ikke klarte å finne en kandidat til stillingen.

 • onsdag 11. oktober 2017 - Dagens Næringsliv Dette er merkelig oppførsel

  Professor i politisk økonomi Nick Sitter ved Handelshøyskolen BI er overrasket over hvor dårlig situasjonen i Spania er blitt håndtert av begge sider. Statsminister Mariano Rajoy i Spania har truet med å overta styringen i Catalonia. Myndighetene har hele tiden vært tydelige på at de ikke under noen omstendighet vil komme katalanerne i møte. Spørsmålet nå er hva Rajoy gjør; om han vil gå inn i forhandlinger eller holde hardt mot hardt. Alt som har skjedd de siste dagene tyder på at dette vil bli ytterligere polarisert, sier Sitter.

 • fredag 6. oktober 2017 - Morgenbladet Renessansen og privat kulturfinansiering

  Renessansen brukes ofte som eksempel på hvorfor privat kulturfinansiering er bedre enn statlig. Det er en banal kortslutning, sier Unn Falkeid, professor i idéhistorie ved Universitetet i Oslo, med renessansen som spesialområde. Det er et veldig vanskelig spørsmål. Du kan ikke sammenligne situasjonen i Firenze med i dag, sier Lasse Hodne, professor i kunsthistorie ved NTNU. Det jeg sikter til med referansen til renessansen, er de strukturelle likhetene og forskjellene, for å sette vår egen tid i perspektiv. Grunnen til at renessansen er spesielt interessant nå, er den teknologiske og vitenskapelige overgangstiden som epoken var, siden vi selv lever midt i den digitale revolusjonen, sier professor Anne-Britt Gran.

 • onsdag 4. oktober 2017 - Innomag.no Slik fungerer delingsøkonomien i Kina

  Folk i Kina er oppslukt av mobilene sine. På T-banen står de og taster, i butikken har de mobilen oppe, på kafeer og restauranter yrer det av telefoner. Hva gjør de? De henger med venner og kolleger, de spiller spill, gjør avtaler, betaler regninger, tar kurs, bestiller mat, sender ting. Nesten alt kan skaffes via mobil i Kina i dag, sier professor Benedicte Brøgger.

 • søndag 1. oktober 2017 - Dagbladet Spår ringvirkninger av Ryanair-krise

  Eli Moen, professor i internasjonal ledelse ved Handelshøyskolen BI, mener Ryanair har seg selv å takke. Ryanair har selv satt seg i denne situasjonen, som de nå vil måtte betale for, sier hun til Dagbladet. Moen synes det er interessant at arbeidsmarkedet for piloter nå «tipper i pilotenes retning» ved at pilotmangel skaper press for bedre arbeidsvilkår.

 • fredag 22. september 2017 - NRK P2 Fredagspanel

  Førstelektor II Audun Molde deltok i dagens uhøytidelige fredagspanel på NRK P2 kulturnytt.

 • torsdag 21. september 2017 - Ballade.no Spellemann lyttet til kritikken

  Styreleder Marte Thorsby i Spellemann forteller at endringen fra fagjuryer som vurderte flere kategorier til separate fagjuryer per kategori kommer etter en helhetsvurdering. Førstelektor Audun Molde har sittet i storjuryen de to siste årene. Han mener at det neppe er noe problem at denne blir avviklet.

 • tirsdag 19. september 2017 - Dagsavisen Det smale filmmangfoldet

  Digitalisering har gitt oss flere filmer på kino, men samtidig forsterket vinneren-tar-alt-effekten. Idealene om mangfold og tilgjengelighet har lenge stått sterkt i norsk kinopolitikk. Folk skal ha et mangfoldig filmtilbud på en kino i nærheten av der de bor. Vi har fått et mer mangfoldig kinotilbud i form av det totale antall titler som blir satt opp for visning. Men publikum flokker seg rundt de mest populære titlene som også får det meste av visningskapasiteten. Filmene som representerer bredden i tilbudet, har et svært smalt publikum. Digitaliseringen av kinoene har gitt oss et smalt mangfold. Dette skriver førsteamanuensis II Terje Gaustad og forsker Øyvind Torp i denne kronikken.

 • søndag 17. september 2017 - Hegnar Online Ti tips til kommunikasjon på tvers av kulturer

  Ledelse handler om å våge og å finne løsninger på situasjoner. Men det handler også om å kunne kommunisere på tvers av kulturer, mener førsteamanuensis Gillian Warner-Søderholm.

 • fredag 15. september 2017 - Bondebladet Vi er en sinke i bioøkonomien

  Skyldes det oljefella? Når man har store ressurser, påvirker det hva man satser på, og hvordan staten tenker, sier professor Eli Moen.

 • onsdag 13. september 2017 - Aftenposten Lav temperatur i kulturpolitikken

  Kulturpolitikken har i årets valgkamp nærmest vært fraværende. Dette skyldes blant annet at partiene, med unntak av Frp, stort sett er enige om kulturpolitikken, mener Sigrid Røyseng, professor ved Institutt for kommunikasjon og kultur på BI. Venstresiden hadde nok skrudd opp den offentlige finansieringen noe gjennom Kulturløftet, men det er mer snakk om en gradsforskjell enn en vesensforskjell, sier Røyseng.

 • tirsdag 12. september 2017 - VG Skeptisk til heldigitaliserte skoler

  Glem boktrekk og tunge skolesekker. Mange av høstens førsteklassinger har det meste av det de skal lære på en iPad. Anne-Britt Gran er professor på Handelshøyskolen BI der hun er leder for forskningssenteret BI Centre for Creative Industries. Det største pågående forskningsprosjektet i senteret er Digitization and Diversity som omhandler digitaliseringen av kultur- og mediesektoren. Men skoler som blir heldigitaliserte med iPad fra første skoledag, er hun kritisk til. Vi vet ikke nok om hva iPad-læring på sikt gjør med hukommelse og konsentrasjon og avhengighet, ja med selve hjernen. Jeg ville ikke utsatt eget barn for det eksperimentet.

 • mandag 11. september 2017 - Klassekampem Vil definere det norske

  Står regjerings­alternativene for ulike veivalg i kultur­politikken? Ideologisk ja, i praksis nei, svarer forskere. Rent økonomisk blir kulturpolitikken ganske forutsigbar, sier professor Anne Britt Gran ved BI. Hun er én av tre kulturpolitikkforskere Klassekampen har bedt om å vurdere regjeringsalternativene ut fra politikken til de to Stoltenberg-regjeringene og Solberg-regjeringen.

 • søndag 10. september 2017 - Sendte ut valg-sms til en halv million nordmenn

  Det er innspurt i valgkampen og de fleste knep blir tatt i bruk. Arbeiderpartiet sendte søndag formiddag (10/9) ut SMS til 500.000 nordmenn. Det har skapt reaksjoner. Dette er nytt i en norsk valgkamp, sier Tor Bang, førsteamanuensis ved institutt for kommunikasjon og kultur ved Handelshøyskolen BI. AP har jo ikke lyktes så godt i denne valgkampen, men valget er jo ikke over ennå. De har nok slitt med å nå frem til sine velgere, så denne SMSen er vel en oppsummering av det de ønsker at valgkampen skal dreie seg om, men som de kanskje ikke har lyktes med å få alle til å fokusere på. Saken er også referert i avisen Firda, Nettavisen, ABC Nyheter og nærnett.no (lokalt nytt for Søre Sunnmøre).

 • torsdag 7. september 2017 - Insidetelecom.no Skal undersøke norsk medieøkonomi

  Utredningen om mediemangfold er i sin spede begynnelse. I Danmark diskuterer man allerede bredbåndsskatt og smarttelefonavgift. Tidligere i år lyste Kulturdepartementet ut et mandat til å utrede pengestrømmene for norske filmer og serier. Mandatet ble fordelt i juni, og nå er førsteamanuensis Terje Gaustad ved Handelshøyskolen BIs Centre for Creative Industries sammen Menon Economics så vidt i gang med utredningsarbeidet.

 • onsdag 6. september 2017 - Bergens Tidende Pengegåvene til Høgre sit laust på Vestlandet

  Når valkampbidraga sprikjer så mykje som dei gjer, er det to openberre konsekvensar, seier Tor Bang ved Handelshøyskolen BI. Han har spesialisert seg på PR og kommunikasjon. Det eine er at dei som får veldig mykje, og dermed tek meir plass, får eit heilt anna valkampapparat. Det andre er at politikken kan bli til sals, og at partia låser seg til givarens premiss for politikk. Og det er verre, seier Bang.

 • tirsdag 5. september 2017 - Nrk.no Kritikk mot Norwegian

  I forbindelse med innspillingen av en ny reklamefilm, søkte flyselskapet Norwegian etter kvinner med et typisk skandinavisk utseende. Gammeldags, mener BI-professor Peggy Brønn som sier alle selskaper bør la være å dyrke stereotypier.

 • mandag 4. september 2017 - Ballade.no Verdier og forskjeller

  Det var pr-schwung over Music Norways lansering av rapporten om den kommersielle utviklingen i norsk musikkbransje fra 2011-2015 i forrige uke. Forskere ved BIs senter for kreativ næring (BI:CCI), har skåret gjennom bransjen på langs og tvers og funnet ut at det går så det griner, særlig i toppen. Rapportens hovedpoenger er at det går oppsiktsvekkende godt med de beste, og at bransjen er i endring til fordel for låtskrivere, management og bookingagenturer.

 • søndag 3. september 2017 - Aftenposten Støre snakker sant

  Trenden i tiden viser at det nå er populært med faktasjekker. Resultatene som presenteres, bekrefter også behovet for at politikerne ettergås. Det er imidlertid ikke alt arbeidsmodellene faktasjekkerne bruker, kan si noe om; politiske utspill trenger retorikkfaglig tilsyn i tillegg, skriver høyskolelektor II Ratna Elisabeth Kamsvåg.

 • lørdag 2. september 2017 - Dagsavisen Svinn på skogen

  De siste tiårene har vi hatt én dominerende næringsvei som heter olje. Vi har hatt inntekter nok, derfor har det blitt vurdert som greit nok at annen industri forsvinner, sier Eli Moen, professor ved BI.

 • fredag 1. september 2017 - Musikkultur.no Musikkbransjen blir mer verdifull

  Musikkbransjen skaper stadig større verdier for norsk økonomi. Det går fram av rapporten Norsk Musikkbransje 2011-2015, som Center for Creative Industries ved BI (BI CCI) har gjort på oppdrag fra Music Norway. De har målt økonomien i musikkbransjen i perioden fra 2011 til 2015, ved å se på omsetning, sysselsetting og lønnsomhet i bransjen.

 • fredag 1. september 2017 - Trønderavisa Brenner for opera, steinkirker og kulturskoler

  Hva er din lokale, kulturelle kampsak? Professor Sigrid Røyseng leser et kultursyn i svarene.

 • fredag 1. september 2017 - Bergensavisen Eksportsuksessen

  Rapporten Musikkbransjen i Norge 2011-2015, laget av BI Centre for Creative Industries og Menon Economics på oppdrag fra eksportorganet Music Norway viser at musikkbransjen samlet opplevde en økt verdiskapning på 28 prosent i disse fem årene, fra 1,7 til 2,2 milliarder kroner. Går vi åtte-ti år tilbake i tid, var det på alle måter bekmørkt i den norske musikkbransjen. Dette snudde med strømming og blant annet Spotifys vekst rundt 2011, og rapporten bekrefter optimismen som nå råder i bransjen. Verdiskapningen fra konserter og festivaler har også økt med 46 prosent.

 • torsdag 31. august 2017 - Ballade.no 10 selskap står for nesten halvparten av verdiskapningen i musikkbransjen

  Torsdag ble rapporten «Musikkbransjen i Norge 2011 – 2015 – økonomisk analyse av fem delbransjer og 11 undergrupper» lagt frem. Den er laget av Centre for Creative Industries ved BI (BI:CCI) i samarbeid med Menon Economics på oppdrag fra Music Norway. Hovedfunnene i rapporten er blant annet: ▪ Verdiskapingen har økt med 28 prosent fra 2011 til 2015. Halvparten av veksten kom i 2015. Da hadde bransjen en samlet verdiskaping på 2,2 mrd. kroner. Omsetningen var på 10 mrd. kroner i 2015. Omsetningen har økt med 22 prosent fra 2011.

 • torsdag 31. august 2017 - Nrk.no Musikkbransjen dobbelt så stor som oppdrettsnæringen

  En ny rapport fra Music Norway viser at det er gode tider i musikkbransjen i Norge. Rapporten presenteres av Music Norway i samarbeid med BI:CCI torsdag 31. august Ikke bare har bransjen blitt mer lønnsom, men lønnsomheten vokser raskere enn resten av fastlandsøkonomien og mye raskere enn andre kreative næringer.

 • torsdag 31. august 2017 - Aftenposten Kraftig vekst i muiskkbransjen

  Torsdag 31. august lanseres rapporten "Musikkbransjen i Norge 2011–2015" laget av BI Centre for Creative Industries og Menon Economics på oppdrag fra eksportorganet Music Norway. Rapporten viser at musikkbransjen samlet opplevde en økt verdiskapning på 28 prosent i disse fem årene, fra 1,7 til 2,2 milliarder kroner. Halvparten av økningen kom i 2015. Saken omtales også i Bergens Tidende.

 • tirsdag 29. august 2017 - Nrk.no Etter statsministerduellen

  Retoriker ved BI, Ratna Elisabeth Kamsvåg, mener Støre kom best ut av duellen. Konseptet med å legge opp debatten som et jobbintervju med personfokus, passet Støre godt. Ifølge retorikeren var tidspunktet veldig bra i en tid der Ap sliter med meningsmålingene. Kamsvåg understreker at både Solberg og Støre er rutinerte debattanter, men Støre gjorde det hakket bedre enn Solberg, mener hun.

 • mandag 28. august 2017 - Dagsavisen Resett på nett

  På tampen av valgkampen lanseres i dag det nye nettstedet Resett, som vil være et alternativ til den etablerte pressen. Men blir dette et norsk Breitbart? Ut fra det Resetts redaktør Helge Lurås har sagt på forhånd, ser det ut til at dette nye nettstedet vil legge seg til høyre i medielandskapet, og at de vil være et alternativ til de etablerte mediene. Men før vi har sett hva Resett kommer med, er det selvsagt altfor tidlig å si noe om dette blir et nytt Breitbart, sier medieforsker Tor Bang ved Handelshøyskolen BI.

 • fredag 25. august 2017 - Tidens Krav Kultur definerer byer og gir omdømme

  Bedrifter som i en omstillingsperiode ønsker mentalitetsendring, bør ansette en kunstner. Eller en filosof. Anne-Britt Gran er professor i kulturforståelse og kulturpolitikk ved Handelshøyskolen BI. Under Verdiskaperkonferansen i Kristiansund torsdag serverte hun tanker og fakta rundt kreative næringer og kulturlivet som forhåpentligvis synker ned også hos lokale og regionale næringslivsledere.

 • mandag 21. august 2017 - Kinomagasinet.no Kinofilmene når bredere ut

  Men de har kortere visningsperiode. Mens det i 2008 var i snitt 60 norske kinoer som lanserte filmene på premieredatoen, var tallet i 2013 nærmere 100 kinoer. Det viser en undersøkelse utført av førsteamanuensis II Terje Gaustad og forsker Øyvind Torp ved Handelshøyskolen BI, med bakgrunn i datagrunnlag hentet fra Rapportserveren, gitt av Film & Kino.

 • mandag 21. august 2017 - Journalisten.no Facebook er førstevalget

  74 prosent av de spurte i en nasjonal spørreundersøkelse bruker Facebook til å hente ut lokal informasjon. Langt flere enn lokalavisenes papirutgaver som blir foretrukket av 67 prosent. Det er medieforsker Ragnhild Kr. Olsen ved Handelshøyskolen BI som står bak undersøkelsen som ser nærmere på mediebruk og lokalaviser.

 • mandag 21. august 2017 - Klassekampen Facebook og norske lokalaviser

  Stadig flere bruker Facebook til å oppdatere seg på det som skjer i lokalmiljøet. Det kan føre til dårligere informasjonskvalitet, mener Ragnhild Kr. Olsen, medieforsker ved Handelshøyskolen BI. Facebook har de siste årene blitt en stadig sterkere konkurrent til norske mediehus. Den amerikanske nettgiganten stikker av med en stadig større bit av det norske reklamemarkedet. Nå merker også norske lokalaviser, som Lindenes Avis i sør og avisa Finnmarken i nord, at Facebook har beveget seg inn på det som har vært deres tradisjonelle enemerker. Facebook har nå blitt en supermakt blant norske lokalaviser, sier hun. Olsen står bak en omfattende nasjonal spørreundersøkelse om mediebruk og lokalaviser.

 • lørdag 19. august 2017 - Nationen Industrien betaler for finansgalskap

  Norske Skogs gjeldssituasjon er et godt eksempel på den galskapen som har fått utvikle seg i finanssektoren, sier BI-professor Eli Moen. Sektoren har operert på måter som er omtalt som «kasinokapitalisme», kort sagt gambling med spekulative prosjekter. Det gjelder også dem som har gitt lån til Norske Skog, sier hun.

 • fredag 18. august 2017 - Kinomagasinet.no Førte digitaliseringen av kinoene til et større mangfold i filmutvalget?

  Dette har Terje Gaustad, førsteamanuensis II ved Institutt for kommunikasjon og kultur og Handelshøyskolen BI satt seg i fôre å finne ut. Han fastslår at svaret er både ja og nei. Vi har fått langt flere titler på kino, men samlet tar ikke markedets lange hale en større andel av det totale markedet slik teorien ville tilsi, sier han.

 • fredag 18. august 2017 - Nationen Har papir på at det går bra

  På Norske Skogs papir-fabrikk i Halden har de liten tro på politikerløfter om å «se på saken» om konsernet slås konkurs. Eli Moen, professor ved BI, sier at politikerne har anledning til å endre rammevilkårene. Infrastruktur er det området hvor staten vanligvis spiller en viktig, næringsnøytral rolle. Men det har det ikke vært sterkt politisk satset på generelt i Norge, sier hun. Heller ikke Moen kan se at politikernes valgkampløfter har løftet skogindustrien noe særlig.

 • tirsdag 15. august 2017 - Stavanger Aftenblad Tåketale om innovasjon

  Dersom Innovasjon Norge skal gi relevante råd til regjeringen, må organisasjonen ha bedre forståelse av både tjenesteinnovasjon og digitalisering. I Aftenbladet skrev førsteamanuensis Peder Inge Furseth om hvordan skape mer innovasjon i Norge (31. juli). Utgangspunktet er at Innovasjon Norge (IN) mener Norge må skape radikal/banebrytende innovasjon i offentlig sektor. En skulle tro denne oppgaven tilhørte Storting og regjering. INs visjon er å gi lokale ideer globalt muligheter - det er en visjon om vekst i private bedrifter.

 • tirsdag 15. august 2017 - Aftenposten Retorikk og politikk

  Begrepene «retorikk» og «politikk» omtales nærmest som motsetninger, men i realiteten er politikken helt og holdent knyttet til retorikken. Dette skriver høyskolelektor II Ratna Elisabeth Kamsvåg i dette innlegget.

 • tirsdag 8. august 2017 - Nationen Fredag er D-dag for Norske Skog

  Rent finansielle eiere er et kjempeproblem for Norske Skog og norsk skogindustri, sier professor Eli Moen. Hele den kapitalistiske utviklingen de siste 30 årene, hvor finanssektoren har satt spillereglene for hva som er god business, er et problem for skogindustrien. Når finansnæringen styrer, er det kortsiktighet og høyest mulig profitt som gjelder. Det er ikke slik man bygger opp en ny og sterk industri, sier hun.

 • mandag 7. august 2017 - NRK.no Slagordkonkurrane blant norske politikarar

  Høyskolelektor Ratna Elisabeth Kvamsvåg var med å kåra vinnaren i denne uhøgtidelege sommarkonkurransen.

 • tirsdag 1. august 2017 - Nrk.no Slik beholder du jobben mer enn ti dager

  Professor Gillian Warner-Söderholm sier at en leder bør ikke tråkke på tærne til andre. Det er viktig å huske at man kommer langt med folkeskikk, sier hun. Warner-Søderholm mener det er viktig å være nysgjerrig og vise engasjement på en ny arbeidsplass. Vær en leder som har meningsfulle samtaler med alle i ditt team, hver uke. Ledelse er god kommunikasjon, og god kommunikasjon gir god ledelse, sier hun.

 • mandag 31. juli 2017 - Stavanger Aftenblad Innovasjon Norge peker i feil retning

  Innovasjon i offentlig sektor og i offentlig/privat samarbeid må være av liten eller moderat størrelse for å lykkes. Politikk-tiltak for radikal offentlig innovasjon vil trolig mislykkes. Skattepenger vil bli kastet bort. Dette skriver førsteamanuensis Peder Inge Furseth.

 • fredag 21. juli 2017 - Vårt Land Vil ha sunnere reklame

  Britiske myndigheter vil tvinge reklamebransjen bort fra etablerte kjønnsroller og skadelige skjønnhetsideal. Et forbud mot stereotypier er vanskelig å håndheve, når så mange av dem er helt reelle i folks hverdag, sier Christine Myrvang, forsker ved Institutt for kommunikasjon og kultur.

 • fredag 21. juli 2017 - Klassekampen Skal se strømmetjenester i kortene

  I juni ble det klart at Menon Economics og BI Centre for Creative Industries får oppdraget. Førsteamanuensis Terje Gaustad ved Institutt for kommunikasjon og kultur ved BI er prosjektleder. Vi skal prøve å kartlegge pengestrømmen i filmbransjen og blant annet finne ut av hvilken andel av inntektene som kommer fra de forskjellige visningskanalene, forteller han. Gaustad sier at det er et problem at det er svært ulike virkelighetsoppfatninger i bransjen om hvordan markedet ser ut. Det gjør det vanskeligere å ha en konstruktiv debatt om hvordan det bør innordnes. Derfor er målet vårt en best mulig kartlegging, sier han.

 • tirsdag 11. juli 2017 - Dagens Perspektiv Stoler ikke på ledere

  Tiltroen til ledere, både i næringsliv og politikk, er i fritt fall, skriver professor Peggy Simcic Brønn.

 • lørdag 1. juli 2017 - Aftenposten Høyre ut for å selge Erna

  Solberg er Høyres fremste varemerke akkurat nå. Det er ingen tvil om at Solberg er det Høyre markedsfører i denne valgkampen. Det er ingen over, ingen ved siden, sier Tor Bang, førsteamanuensis ved i ved Handelshøyskolen BI og ekspert på PR og politisk kommunikasjon. Men Høyre kan ikke satse på at hun skal klare dette alene, da blir organisasjonen sårbar, sier han.

 • torsdag 29. juni 2017 - Aftenposten Offentlige innovasjoner må være små eller moderate for å lykkes

  Politikk-tiltak for radikal offentlig innovasjon vil trolig mislykkes. Dette fordi det er stor strukturell og kulturell treghet i et byråkrati. Dette skriver førsteamanuensis Peder Inge Furseth i dagens kortinnlegg.

 • tirsdag 27. juni 2017 - Kinomagasinet Status for Kino-Norge før og etter digitaliseringen

  Førsteamanuensis Terje Gaustad forteller at han vil presentere foreløpige resultater i et pågående forskningsprosjekt kalt «Kul media». Minst to års forskning gjenstår. – Det handler om digitaliseringen av kinoene og hvordan dette påvirket mangfoldet på kinoene og forbruket av film. Derfor ser vi på situasjonen før og etter, hhv. år 2008 og 2013, forteller Gaustad.

 • lørdag 24. juni 2017 - Romsdals Budstikke Innovasjon Norge bryter med sin visjon

  Innovasjon Norges visjon er å gi lokale ideer globale muligheter. Det er en visjon om vekst. Men i årets innovasjonstale er det sentrale poenget å redusere utgiftene for offentlig sektor i Norge. Dermed bryter organisasjonen med sin egen visjon, skriver førsteamanuensis Peder Inge Furseth i denne kronikken.

 • fredag 23. juni 2017 - Dag og Tid Kampen om kunstsponsorar

  Norske kunstmuseum er mellom dei dårlegaste i Europa på å skaffe midlar frå private sponsorar. Det lovar ikkje godt dersom det kjem kutt i statsbudsjettet. Kvifor sviktar det norske næringslivet kunsten? Anne-Britt Gran, professor og leiar ved BI Centre for Creative industries, svarar: Noreg er ein ung nasjon, og vi har ikkje hatt same lange tradisjonane med mesenar som andre europeiske land, der fyrstar og kunstinteresserte aristokratar og kapitalistar har finansiert kunstnarar. I tillegg har staten stått for den store gjenoppbygginga av landet etter krigen, og då også på kulturens og kunstens område. Gran meiner det sistnemnde ikkje berre har hatt heldige fylgjer; norske kunstnarar og kunstinstitusjonar har i for høg grad gjort seg avhengige av staten.

 • torsdag 22. juni 2017 - Klassekampen Får for lite betalt

  For første gang synker annonseinntektene til norske aviser på nett. Nå sår en ny undersøkelse tvil om digitale brukerinntekter kan redde mediebransjen. Det siste året har Amedia, Schibsted og andre mediekonsern meldt om solid vekst i rene digitale abonnement eller brukerinntekter. Men medieforsker Ragnhild Kr. Olsen ved Handelshøyskolen BI heller kaldt vann i årene på dem som tror de digitale brukerinntektene vil vokse eksponentielt i årene som kommer og dermed komme en kriserammet avisbransje til unnsetning. – Det er selvsagt flott at mediehusene klarer å skape nye betalingsvaner på nett. Men det er litt for tidlig å konkludere med at dette er en suksesshistorie. En sammenliknende studie vi har gjennomført viser at det er noen underliggende utviklingstrekk som gir god grunn til bekymring, sier Olsen. Stig Finslo, direktør for utgiverspørsmål og samfunnskontakt i mediekonsernet Amedia, er urolig over tallene Medietilsynet presenterte mandag, men er likevel mer optimistisk enn Olsen. Saken er også referert i Radio Folgefonn 23. juni 2017.

 • onsdag 21. juni 2017 - NRK Auka netthandel truar dei fysiske butikkane

  Norske butikkar har ikkje vore så flinke til å ta i bruk ny teknologi, difor vil utanlandske nettbutikkar reise ein trussel mot tradisjonell norsk varehandel, seier førsteamanuensis Peder Inge Furseth.

 • onsdag 21. juni 2017 - Aftenposten Fem råd til Innovasjon Norge

  Innovasjon Norge (IN) bør ta andre grep enn å fokusere på organisatorisk innovasjon og mer radikal innovasjon i offentlig sektor, skriver førsteamanuensis Peder Inge Furseth i dette innlegget.

 • tirsdag 20. juni 2017 - Dagens Næringsliv Alarm eller bare som ventet?

  Alarmerende om norske lederes teknologikompetanse - eller ga rett og slett undersøkelsen svarene man kunne vente seg? Resultatene fra en spørreundersøkelse der norske ledere (og medarbeidere) ble spurt om sin kompetanse i forhold til å møte «den teknologiske revolusjonen», har fått mange, næringsministeren medregnet, til å uttrykke sin bekymring. Men er dette overraskende, spør professor emeritus Tor Grenness i dette innlegget.

 • mandag 19. juni 2017 - Kultur- og næringsdepartementet Regjeringen mottok innspill om kulturell og kreativ næringsutvikling

  Næringspolitisk råd for kulturell og kreativ næring ble oppnevnt av regjeringen i 2015 for å gi innspill om hvordan myndighetene kan legge til rette for næringsutvikling, vekst og verdiskaping i de kulturelle og kreative bransjene i Norge. Vi er i gang, men er ikke i mål enda. Regjeringen vil fortsette arbeidet og ser frem til Rådets siste innspill, sier kulturministeren som takket rådsmedlemmene og sekretær for rådet, Anne-Britt Gran, leder for BI Centre for Creative Industries, for innsatsen og innspillene.

 • søndag 18. juni 2017 - Aftenposten Offentlig-privat innovasjo

  "Det e fali, det". Peder Inge Furseth uttrykker i Aftenposten og Dagsnytt 18 at det trolig er umulig å få til banebrytende innovasjon i offentlig sektor. Furseths manglende tro og ambisjoner beviser hvor viktig denne diskusjonen er. Om noe land kan lykkes med banebrytende nyskaping i offentlig sektor, er det Norge. Vi har de beste forutsetningene, folkene og en samarbeidskultur som gjør det mulig, skriver Anita Krohn Traaseth i dette innlegget.

 • søndag 18. juni 2017 - Dagbladet Ulovlig nedlasting

  Film- og tv-gigantene jakter på bevis. Førsteamanuensis II Terje Gaustad ser foreløpig ingen grunn til grunn til at film- og tv-konsumerende nordmenn skal bekymre seg. Tiltaket ACE illustrerer godt hvordan ulovlig nedlasting påfører tap i alle hjørner av innholdsbransjen. De må jobbe sammen for å få effekt. Gaustad har tidligere forsket på nordmenns nedlastingsvaner, og holder i skrivende stund på med en fersk rapport. - Resultatene er ikke klare, men vi kan ganske sikkert si at det er en nedgang i piratvirksomhet på nett, men vi vet at det er fortsatt et betydelig konsum. Vi ser også at det er en forflytning av aldersgrupper. De unge flytter seg fra ulovlig nedlasting til strømming fra ulovlige kilder, sier eksperten.

 • torsdag 15. juni 2017 - Aftenposten Hvor i all verden er det innovative?

  Innovasjon Norges visjon er å gi lokale ideer globale muligheter. Det er en visjon om vekst. Men i årets innovasjonstale er det sentrale poenget å redusere utgiftene for offentlig sektor Norge. Dermed bryter organisasjonen med sin egen visjon, skriver førsteamanuensis Peder Inge Furseth i dette innlegget. Saken er også referert i avisen Nationen 16. juni.

 • lørdag 10. juni 2017 - Vårt Land Tiden har stått stille i 30 år i kulturpolitikken

  Kulturpolitikken­ lever i en boble for seg selv. Parti­programmene ser ut som om de kunne­ vært skrevet på 1970-tallet, mener Anne-Britt Gran. Etter å ha lest de kulturpolitiske programmene foran årets Stortingsvalg, er dette reaksjonen hennes, professor og forsker innen kreativ ­næring ved Handelshøyskolen BI, samt leder av Centre for Creative Industries.

 • torsdag 8. juni 2017 - Bondebladet Norge er en bio-sinke

  Professor Eli Moen Eli Moen refser norsk skog- og bioøkonomisatsing, og at Oljefondet i stedet investerer milliarder i svensk og finsk skogindustri. Vi er en sinke i bioøkonomien. Skyldes det oljefella? Når man har store ressurser, påvirker det hva man satser på, og hvordan staten tenker. Hva er det som hindrer oss i å utnytte våre egne ressurser? Moen var en av mange deltakere på årets store tre- og skogkonferanse.

 • onsdag 7. juni 2017 - Dagens Næringsliv Billigere på nett enn taxfree

  Inntrykket er at det er billigere med taxfree for kosmetikk, parfyme og lignende ser ikke ut til å stemme. Taxfreebutikkene sier jo at de ligger 25 prosent under markedspris, men tallene viser noe helt annet, sier førsteamanuensis Peder Inge Furseth.

 • mandag 5. juni 2017 - VG Folket vil ha Johaug til OL

  Hun har fremstilt seg selv som et offer, og blir langt på vei akseptert som det. Det er en god posisjon å være i for Johaug, for hun trenger bare å være trist og lei seg. Folk synes synd på henne, og det er en ideell posisjon å være i når du befinner deg i en krise, sier Professor Peggy S Brønn. - Er du overrasket over at hun har kommet så godt ut av denne saken omdømmemessig? - Nei, ikke i Norge, ler BI-professoren.

 • fredag 2. juni 2017 - NRK Mener kulturministeren bør skifte ut hele styret i Operaen

  Styret har vært for passiv. Styret har ansvar for organisasjonen, og det er styreleder som er ansvarlig for at den fungerer, sier Professor Morten Huse.

 • fredag 2. juni 2017 - Vårt Land Med talent for mer enn å spille

  Kulturøkonomi: Tendensen i musikklivet er færre ­faste jobber, og flere frilansere. Morgendagens kunstnere kan ikke bare være gode i faget sitt. De må også ha en gründer i seg. Kulturentreprenørskap er blitt selve buzz-wordet i sektoren, og at det har dukket opp, handler om større­ samfunnsendringer, ifølge ­Anne-Britt Gran, professor ved Handelshøyskolen BI og leder av Centre for Creative Industries.

 • torsdag 1. juni 2017 - skog.no Langsiktig ferd i soloppgangen

  Vi forstår at politikerne i en valgkamp må fokusere på hva de er uenige om, men som industrimann ønsker jeg å vite hva vi med rimelig sikkerhet kan vite at blir videreført. Altså hva de er enige om, sa styreleder i Moelven, Olav Fjell på konferansen Skog og Tre. Eli Moen, professor i international and cross-cultural management ved BI, ga også noen klare råd. ‐ Vær med i industriutviklingen fra begynnelsen, hevdet hun. ‐ Det blir fort tungt å ta igjen etterslepet hvis andre har posisjonert seg. Ennå har norsk industri store muligheter.

 • onsdag 31. mai 2017 - Næringsforeningen Rosenkilden 10 tips for god ledelse

  Hvordan bør ledere kommunisere når man ønsker gjennomslag på tvers av kulturer? Professor Gillian Warner-Søderholm gir ti gode råd og tips. Studerer man kjønnsstatistikken for ledere i Norge, er det fortsatt nedslående lesning.

 • tirsdag 30. mai 2017 - Utdanningsforbundet.no Mener dialogbasert metode gir bedre ledelse

  En ny metode utviklet ved University of Auckland har til hensikt å skape bedre dialog mellom ledere og medarbeidere i barnehage- og skolesektoren. Ifølge Postdoktor Ide Katrine Birkeland handler den nye metoden i store trekk om å bygge tillit og løse problemer på en mer offensiv måte. Et eksempel er som følger: Ledere møter ofte problemstillinger der de må gjennomføre en endring eller løse et problem samtidig som de ønsker å bevare relasjonen til medarbeiderne.

 • tirsdag 30. mai 2017 - Kommunikasjonsforeningen Etterlyser standarder og kunnskap

  Norske kommunikatører trenger mer kunnskap om hvordan de måler effekten av eget arbeid. De bør også begynne å forholde seg til internasjonale standarder. Det mener Alexander Buhmann ved Handelshøyskolen BI som forsker på effektmåling. Han har i samarbeid med kollega Peggy Brønn og Kommunikasjonsforeningen sett på hvilke hindre som ligger til grunn når deler av bransjen i liten grad måler effekten av kommunikasjon, altså den innvirkningen kommunikasjonen har på publikum, og i hvilken grad man er i stand til å oppnå atferdsendringer.

 • onsdag 24. mai 2017 - VG Dømt for skattejuks

  Selv om Lionel Messis (29) anke er avvist, slipper fotballstjernen å tilbringe tid i fengsel. Dommen kan imidlertid ha noe å si for sponsorinntektene hans, mener omdømmeekspert. Mitt førsteinntrykk er at dette ikke kommer til å skade omdømmet hans, sier Professor Peggy S Brønn.

 • fredag 19. mai 2017 - botrend.no Norsk møbelprodusent møblerer Times Square

  Den norske utemøbelprodusenten Vestre lanserer i disse dager nye benker, bord og stoler på Times Square i New York. Man kan oppnå verdifull nettverksbygging og kompetansedeling, sier professor Anne-Britt Gran, leder for BI Centre for Creative Industries.

 • fredag 19. mai 2017 - P4 Uenig om blokadeaksjon var en suksess

  Omdømmeeksperter er uenig om bøndenes protestaksjon var en suksess. Omdømmeekspert ved BI, Peggy S Brønn, tror aksjonen kun skapte frustrasjon.

 • lørdag 13. mai 2017 - VG Tilliten i fritt fall

  Det er ingen tvil om at den interne kritikken svekker Olaf Thommessens posisjon som leder i Bedriftsforbundet. Syretesten er hvis ansatte begynner å slutte. Da må styret reagere og da er trolig Thommessens dager talte. Problemet er at det er veldig vanskelig å bygge opp igjen tillit. Det er nesten umulig, sier professor Peggy S. Brønn. Saken er også omtalt i Dagens Perspektiv 16. mai og på lederplass i Ukeavisen Ledelse 19. mai.

 • fredag 12. mai 2017 - Periskop.no Små forlag kan ikke konkurrere mot de større

  Barnebøker fra små forlag lider under kvalitetssvikt, ifølge utvalgslederen for innkjøpsordningen i Kulturrådet. – Det kan også ligge i hodet på utvalgsmedlemmene, sier forlegger Svein Sandnes. Det er helt naturlig at avslagsprosenten til innkjøpsordningen er mye høyere for de små forlagene enn de store, sier høyskolelektor II Anitra Figenschou. Hun driver selv eget forlag.

 • tirsdag 9. mai 2017 - Kampanje.no Design - hva er det godt for?

  Professor Anne Britt Grans forskning viser at bedrifter utnytter ikke mulighetene i kreative bransjer godt nok.

 • fredag 5. mai 2017 - Minerva Kulturlivet bør krangle

  Og vi må innse at det blir mindre penger til kultur i fremtiden. Hvis ikke blir den nye kulturmeldingen irrelevant. Provosere gjorde også BI-professor Anne-Britt Gran. I samme åndedrag som hun poengterte at vi går inn i en fremtid med mindre penger, lanserte hun nærmest kreative næringer som den nye oljen. I det ligger en klokkertro på kultur som verdiskapning som nok både venstresiden og en del på borgerlig side har vanskelig for å svelge.

 • fredag 5. mai 2017 - Klassekampen Tror kulturlivet må kutte

  Kulturlivet må forberede seg på betydelige kutt i pengestøtte i årene som ­kommer, advarer kulturforsker Anne-Britt Gran.

 • fredag 5. mai 2017 - Morgenbladet Kulturen sett fra BI

  BI-professor Anne-Britt Gran, som har utdannet en generasjon med kulturadministratorer gjennom studieprogrammet kultur og ledelse, har også taklet sin dose meningsbrytning. Argumentet om at vi skal ha kultur for kulturens skyld, er veldig vanskelig å selge når man skal kutte i statsbudsjettet, sier hun. Intervju i Morgenbladet.

 • fredag 5. mai 2017 - Ukeavisen Ledelse Mener dialogbasert metode gir bedre skoleledelse

  En ny metode utviklet ved University of Auckland har til hensikt å skape bedre dialog mellom ledere og medarbeidere i skolesektoren. Viviane Robinson, professor og skoleforsker ved University of Auckland, har utviklet en metode der ledere i skoler og barnehager skal lære å bygge tillit samtidig som de driver forbedringsarbeid og praktisk organisasjonsutvikling. Metoden, som kalles «Open-to-learning Leadership», er basert på en metaanalyse Robinson har gjennomført av hva slags skoleledelse det er som gjør at elevene lærer mest. Handelshøyskolen BI samarbeider med Robinson og kurser ledere i skole- og barnehagesektoren i metodikken. Postdoktor Ide Katrine Birkeland er fagansvarlig for kursene. Hun sier at bakgrunnen for metoden er problemet med å omsette god ledelsesteori i praksis. Hun forteller at skoleledere ofte erfarer at de, etter å ha gjennomgått tilpassede studieprogrammer, ofte sliter med å gjennomføre det de har lært. - Problemet med mange lederkurs er at det sjelden skjer noe etter kurset, hevder Ide Katrine Birkeland. Ifølge Birkeland handler den nye metoden i store trekk om å bygge tillit og løse problemer på en mer offensiv måte. Et eksempel er som følger: Ledere møter ofte problemstillinger der de må gjennomføre en endring eller løse et problem samtidig som de ønsker å bevare relasjonen til medarbeiderne.

 • torsdag 4. mai 2017 - Bergens Tidende Oppskrift på uro

  Professor Anne-Britt Gran ved BI er en dyktig scenariemaker, og har kommet til at staten ikke kan øke sitt kulturengasjement inn i evigheten. Norge skal ikke alltid være en oljefyrt økonomi, og det demrer kanskje for kulturlivet at det ikke bare kan leve på offentlige bevilgninger i årene som kommer.

 • onsdag 3. mai 2017 - Dagbladet Ja visst gjør det vondt når knopper brister

  Hellelands husprofessor, Anne-Britt Gran ved BI, skisserte i kjent stil opp et framtidsscenario mange kulturarbeidere antakelig ser på som en dommedagsdystopi: Et kulturliv der aktørene i økende grad må finne finansiering utenfor statlige støtteordninger.

 • fredag 28. april 2017 - Ukeavisen Ledelse Kan brukes til langt mer enn pynt og estetikk

  Bedriftsledere bruker helst kreative næringer i markedsføring, omdømmebygging og underholdning, viser ny undersøkelse. Bedriftene utnytter ikke mulighetene i kreative bransjer godt nok, mener BI-professor Anne-Britt Gran. En undersøkelse gjort av professor Anne-Britt Gran, leder for forskningssenteret for kreative næringer ved Handelshøyskolen BI, viser imidlertid at det er et godt stykke igjen før denne typen kompetanse kommer inn i varmen og blir utnyttet for det den er verdt i næringslivet.

 • fredag 28. april 2017 - NRK Hollywood ruster seg til streik

  Amerikanske manusforfattere vil ha bedre vilkår og truer med streik. Terje Gaustad er førsteamanuensis ved Handelshøyskolen BI. Han har også bred erfaring fra den internasjonale filmbransjen, som produsent. – Forfatterne har en god sak, men økonomien er presset fra produsentsiden. Så det er også forståelig at de ikke er villige til å gi all verden, sier han.

 • torsdag 27. april 2017 - NRK Eksperter bekymret for Norwegian-underskudd

  Norwegian skal vokse kraftig i år og neste år, men det koster penger. Da bekymrer det med større underskudd enn ventet i første kvartal. Sterk passasjervekst til tross, Norwegian la i dag fram det største underskuddet siden oppstarten. Professor i internasjonal ledelse ved Handelshøyskolen BI, Eli Moen, deler bekymringen, spesielt i lys av at selskapet taper penger selv når det er betydelig vekst i antall passasjerer.

 • torsdag 20. april 2017 - VG TV Støre kan virke identitetsløs

  Ratna Elisabet Kamsvåg, retorikkekspert ved BI, sier at Jonas Gahr Støre gjorde en bedre figur i landsmøtetalen enn man kunne forvente, men at han fortsatt sliter med å sette preg over talene sine.

 • onsdag 19. april 2017 - VG Er norske medier for negative til Trump?

  Ingen saker eller personer er mer omtalt av norske medier i 2017 enn Donald Trump. Kritiske røster hevder dekningen har vært ensidig og tendensiøs. Bør norske medier gå i seg selv? Hva Trump angår, har jo hans prosjekt vært å fortelle verden at han representerer de ansiktsløse, noe valget viste at han lyktes med, bemerker førsteamanuensis Tor Bang.

 • tirsdag 18. april 2017 - Dagens Næringsliv 68 av 88 styremedlemmer er menn

  Professor Morten Huse har forsket på effekten av kvinners deltagelse i norske styrer. Han mener reklamebyråene bør ha et bevisst forhold til hvorfor kjønnsfordelingen er skjev. - I utgangspunktet mener han enhver bedrift bør være opptatt av hva som skaper lønnsomhet og bærekraftighet i bedriften.

 • søndag 16. april 2017 - Budstikka Lærer om bedriften ved frokosten

  Barn i familiebedrifter lærer seg om bedriften ved frokostbordet. Og brødre og søstre lærer seg gjerne å dele på oppgavene. Det sier Professor Morten Huse.

 • torsdag 6. april 2017 - NRK P2 Universal Music Group og Spotify har inngått avtale

  Førstelektor II Audun Molde uttalte seg i Kulturnytt om at musikkselskapet Universal Music Group og strømmetjenesten Spotify har inngått en mangeårig lisensavtale som gir betalende kunder større tilgang. Strømmetjenesten har lenge basert seg på å være gratis og reklamefinansiert for dem som ønsker det, og reklamefritt med enkelte tilleggstjenester for brukere som ønsker å betale en viss sum i måneden. Den nye avtalen ser ut til å endre prinsippet om at alle Spotify-brukere skal ha like godt musikkutvalg.

 • torsdag 6. april 2017 - Klassekampen Er ikke bekymret

  I utgangspunktet må NRK være der brukerne er. Og når brukerne flytter seg over til digitale plattformer er det naturlig at NRK flytter ressursene etter, sier medieforsker og PhD-stipendiat Ragnhild Olsen.

 • tirsdag 4. april 2017 - kampanje.com Betalingsmur bra for lokalaviser

  Rapporten «Annonse+ - Annonsepotensiale for digitale lokalaviser med brukerbetalinger» som er støttet av Rådet for anvendt medieforskning, viser at lokale nettavisers annonsemuligheter har forbedret seg etter at brukerbetaling ble innført. Dersom lokalavisene ikke makter å gjøre seg mer interessante for yngre lesere, vil de også kunne bli mindre attraktive for annonsørene, skriver førsteamanuensis Mona K Solvoll.

 • fredag 31. mars 2017 - Ukeavisen Ledelse "Sannheten" om ledelse

  Forskere ved BI har avdekket 'hemmeligheten' som gjør at ansatte yter sitt aller beste: «Utøv ledelse som lar medarbeiderne få bestemme selv». Det er en sannhet med modifikasjoner. Professor Sut-I Wong har funnet at selv om ledere mener at de utøver myndiggjørende ledelse, kan det oppleves av de ansatte som 'la-det-skure-ledelse,' dvs. fraskrivelse av ansvar, dersom medarbeiderne forventer en mer aktiv form for ledelse.

 • fredag 31. mars 2017 - Ukeavisen Ledelse Næringspolitisk innspill for omstilling

  Minstefradrag for enkeltpersonsforetak, bedre sykeforsikring og bedre opsjonsordninger er noe av respten Næringspolitisk råd for kulturell og kreativ næring fpreskriver for å få økt fart i utviklingen av kreative næringer, skriver Professor Anne-Britt Gran.

 • fredag 31. mars 2017 - nrk.no kultur Marcus og Martinus skal erobre Tyskland

  Tyskland er verdens tredje største musikkmarked, så det er klart at det er et meget lukrativt marked å komme inn i. I tillegg er det så stort, det er jo 80 millioner mennesker som bor der, sier musikkekspert og førstelektor ved BI, Audun Molde.

 • tirsdag 28. mars 2017 - medietilsynet.no Betalingsmur positivt for lokalavisene

  Førsteamanuensis Mona K Solvoll står bak rapporten, som viser at verken leserne eller annonsørene forsvant etter at lokalavisene innførte brukerbetaling. Ny forskning viser at brukerbetaling ikke skremmer bort annonsørene - snarere tvert i mot. Det kommer frem i en rapport som Handelshøyskolen BI har laget med støtte fra Medietilsynet (Rådet for anvendt medieforskning - RAM). Saken er også referert i avisene "Fjordingen" og "Altaposten 29. mars, samt "Dølen" 30. mars.

 • tirsdag 28. mars 2017 - Dagens Perspektiv Næringspolitisk innspill for omstilling

  Næringspolitisk råd for kulturell og kreativ næring har nylig levert sitt andre innspillnotat til regjeringen, ved statsrådene Monica Mæland (NFD) og Linda H. Helleland (KuD). Professor Anne-Britt Gran er sekretær for rådet.

 • mandag 27. mars 2017 - Sponsor- og eventforeningen Om kultur og kreativitet

  Professor Anne-Britt Gran mener, ifølge Klassekampen, at norske kunststudenter bør lære å selge kompetansen sin til næringslivet. BI Centre for Creative Industries har undersøkt betydningen av kreative næringer og profesjoner i næringslivet, blant 500 norske bedriftsledere.

 • fredag 24. mars 2017 - NRK P2 Kulturnytt Fredagspanel

  Høyskolelektor Audun Molde deltok i Fredagspanelet for å diskutere "ukens viktigste saker". I dag debuterte han som radio-poet - med ekte rim, ikke nødrim!

 • fredag 24. mars 2017 - BI Business Review Kvinner i krig- ble de verdsatt?

  Professor Guri Hjeltnes skriver regelmessig under vignetten "Historisk" i Dagbladet. Denne artikkelen har tittelen: "Jeg tenkte bare: Skyt, skyt!" og ble første gang publisert 18. mars.

 • fredag 24. mars 2017 - Melk og honning Nå kan du shoppe på Instagram

  Selv om det florerer av ting man kan kjøpe både i det virkelige liv og på nett virker det som verken forbrukere eller butikker har blitt mettet. Nå vil Instagram også gi deg mulighet til å kjøpe det du ser på bildene. Innovasjonsforsker Peder Inge Furseth har uttalt tidligere i år at nettbutikker tar over mer og mer for fysiske butikker.

 • torsdag 23. mars 2017 - Aftenposten Ber bransjen åpne opp

  Forlegger og bransjeekspert Anitra Guddal Figenschou mener altfor mye foregår bak lukkede dører i norsk bokbransje. Norge er fantastisk godt rigget for boksalg, med støtteordninger som gavner både forlag, forfattere og lesere, sier høyskolelektor II Anitra Guddal Figenschou. Hun driver eget forlag, i tillegg til å undervise og forske på bokbransjen.

 • tirsdag 21. mars 2017 - arkitektnytt.no Eksportprogram for norsk arkitektur

  10 millioner kroner skal brukes for å hjelpe norske arkitekter med å få fotfeste i utlandet. Eksportsatsingen ledes av Design og arkitektur Norge (Doga) og Innovasjon Norge. Professor Anne-Britt Gran deltok på Doga, på pressekonferansen 20. mars, og i sin presentasjon poengterte hun at det bor et betydelig eksportpotensial i norsk arkitektur.

 • mandag 20. mars 2017 - NRK P2 Norske artister på utenlandske selskaper

  Førstelektor Audun Molde snakket på NRK Kulturnytt 20. mars om norske artister, låtskrivere og produsenter som er på utenlandske selskaper i stedet for på norske. Det var knyttet til en kronikk på NRK Ytring idag om finansiering av norske selskaper, og med kommentarer fra direktør i Music Norway og fra Finans Norge, før Audun Molde slapp til med studio-kommentar etterpå.

 • mandag 20. mars 2017 - Aftenposten Slik skal Regjeringen få norsk arkitektur ut i verden

  10 millioner kroner skal brukes for å hjelpe norske arkitekter å få fotfeste i utlandet. Professor Anne-Britt Gran, leder for BI Centre for Creative Industries, mener det bor et betydelig eksportpotensial i norsk arkitektur. Saken er også omtalt i Stavanger Aftenblad, Kreativt Forum og på nettsidene til Nærings- og Fiskeridepartementet.

 • mandag 20. mars 2017 - Dn.no Pluss Betalingsmur bra for lokalaviser

  Lokalavisene har styrket mulighetene til å få annonseinntekter fra nettet etter at de innførte brukerbetaling. Nettavisenes annonsemuligheter har forbedret seg etter brukerbetaling ble innført. De fleste avisene mistet ikke trafikk som følge av brukerbetaling, skriver førsteamanuensis Mona K Solvoll.

 • torsdag 16. mars 2017 - BYAS Bruk av Tinder

  Dr. Christoph Lutz har forsket på flere aspekter ved sosiale medier, og gitt ut en omfattende artikkel om Tinder som heter «Love at first swipe?» Lutz er ikke overrasket over at noen bruker datingappen Tinder til kjøp og salg av sex. − Det er mange falske profiler på Tinder, og enkelte brukere - oftest menn - sender seksuelle, ofte offensive bilder og meldinger.

 • mandag 13. mars 2017 - NTB Samarbeid kan gi økt innovasjon

  Ifølge en ny undersøkelse fra BI:CCI er sammenhengen mellom innovasjonsgrad og bruken av kreative bransjer tydelig. Kreativ næring kan bidra til økt innovasjon i andre næringer og gi fart på omstillingen av Norge. 9. mars arrangerte Innovasjon Norge frokostmøte om hvilken rolle kreativ næring kan spille i omstillingen av Norge. Kulturminister Linda Hofstad Helleland åpnet møtet og professor Anne-Britt Gran deltok også.

 • fredag 10. mars 2017 - Dagbladet Kongehuset: Hoffet ringte kilder i kritiske artikler

  Kongens hoff refses for å bruke hersketeknikk. Gir inntrykk av panikk, sier professor Peggy Simic Brønn. Brønn sammenligner hoffets taktikk med store bedrifter som havner i skandaler. Saken er også omtalt i ABC Nyheter 10.4.2017. Videre er saken omtalt i Klassekampe, VG og Dagsavisen 11. mars, samt fulgt opp i egen sak i Dagbladet også 11. mars.

 • torsdag 9. mars 2017 - Klassekampen Kultur i næringslivet

  Professor Anne-Britt Gran skriver om at BI Centre for Creative Industries har undersøkt betydningen av kreativ næring i det øvrige næringslvivet. 500 norske bedriftsledere har svart på spørsmål om hvordan de benytter seg av og samarbeider med kreative bransjer og profesjoner.

 • torsdag 9. mars 2017 - Klassekampen Ingeniører bruker rollespill

  Ingeniørfirmaet NGI er blant selskapene som benytter seg av kompetanse fra kulturlivet. De siste tre årene har NGI fått hjelp av skuespillere fra bedriften Splint til å kurse prosjektledere. Professor Anne-Britt Gran ved BI har fulgt ett av disse kursene som del av undersøkelsen om bedriftenes forhold til kreative næringer.

 • torsdag 9. mars 2017 - Dagens Næringsliv Tillitsbasert ledelse - uproblematisk?

  Diskusjonen etter at Bård Kuvaas med flere gikk til angrep på «new public management» (NPM) og målstyring i DN 28. februar har først og fremst handlet om hvorvidt mål- og resultatstyring fungerer så dysfunksjonelt som artikkelforfatterne vil ha det til. Professor emeritus Tor Grennes mener botemiddelet - tillitsbasert ledelse - derimot ikke har blitt problematisert.

 • torsdag 9. mars 2017 - Klassekampen Ser ikke nytten av kultur

  Professor Anne-Britt Gran mener norske kunststudenter bør lære å selge kompetansen sin til næringslivet. Norske bedrifts­ledere bruker stort sett kulturbransjen til reklame og eventer, viser nye tall. De er heller ikke særlig optimistiske på de kreative næringenes vegne.

 • fredag 3. mars 2017 - NRK Ytring Filmbransjens problemer med loven

  En arbeidsmiljølov bedre tilpasset filmbransjens prosjektbaserte arbeidsform vil gi ryddigere forhold for norske filmarbeidere, skriver førsteamanuensis Terje Gaustad.

 • fredag 3. mars 2017 - forskning.no Mannlige journalister blir oftest drept, men det er kvinnene som advares

  Det blir stadig farligere å være journalist i krig og væpnete konflikter. Men selv om flest mannlige journalister blir drept, er man oftere bekymret for sikkerheten til deres kvinnelige kollegaer. Dette går fram av boken "Some Insights - Some Missing Links". Berit von der Lippe, professor i retorikk er redaktør, sammen med Rune Ottosen, professor HiOA.

 • lørdag 25. februar 2017 - Klassekampen Minner om kampen om sport

  Førsteamanuensis Terje Gaustad synes ikke det er overraskende at strømmetjenestene vil tilby mer nordisk innhold.

 • torsdag 23. februar 2017 - Kapital Bør nærme seg 2 mill

  Hvis man skal gå bredt ut og få tak i en som er dynamisk og som kommer utenfra, tror jeg at man må opp i rundt to millioner kroner, sier ekspert på lederlønninger, professor emeritus Tor Grenness. Han kommenterer lønnsnivået vedr. ansettelse av ny rektor på NHH.

 • lørdag 18. februar 2017 - Budstikka App-bølge som skal gi «løsning på alt»

  Vi har en app-bølge der tusenvis av apper utvikles hver dag, sier førsteamanuensis Peder Inge Furseth. Det gjelder å skape verdier for brukerne som de ser nytten av og vil betale for.

 • fredag 17. februar 2017 - NRK P2 Vil myke opp arbeids­miljø­loven for film­produsenter

  «Snømannen»-ansatte jobbet langt mer enn det loven tillater. Arbeids­miljø­loven må få unntaks­bestemmelser for film, mener førsteamanuensis Terje Gaustad.

 • tirsdag 14. februar 2017 - Kilden. forskning.no Farlig å være kvinne, farlig å være mann

  Det blir stadig farligere å være journalist i krig og væpnete konflikter. Men selv om flest mannlige journalister blir drept, er man oftere bekymret for sikkerheten til deres kvinnelige kollegaer. dette kommer fram i nylig utgitt antologi "Gendering War And Peace Reporting. Some Insights – Some Missing Links". Professor emerita Berit von der Lippe er redaktør, sammen med Rune Ottosen, professor HiOA.

 • mandag 13. februar 2017 - NRK P2 Om Grammy-utdelingene

  Førstelektor II Audun Molde intervjuet på Kulturnytt.

 • mandag 13. februar 2017 - NRK 1 Om Grammy-utdelingene

  Førstelektor II Audun Molde intervjuet på TV-nyhetene ca. 0730.

 • mandag 13. februar 2017 - NRK P2 Om Grammy-utdelingene

  Førstelektor II Audun Molde intervjuet på Nyhetsmorgen.

 • fredag 10. februar 2017 - NRK P2 Kulturnytt, Fredagspanelet

  Førstelektor II Audun Molde var en av de tre paneldeltakere for å diskutere "ukas viktigste saker".

 • onsdag 8. februar 2017 - Universitas Høyskolen Kristiania beskyldes for seksualisert reklame

  Førsteamanuensis Tor Bang er ikke veldig imponert over høyskolens reklamekampanje. – Den ser litt hjemmelaget ut, hvis det er lov å si det, sier han.

 • torsdag 2. februar 2017 - VG Derfor blir det bråk om Trumps dommervalg

  Det er klart at demokratene tørster etter hevn etter at republikanerne trenerte president Barack Obamas valg av kandidat til høyesterettsdommer, sier førstelektor Charles Cooper.

 • torsdag 2. februar 2017 - Budstikka Innovasjon med utgangspunkt i tidsklemme

  En personlig shopper-tjeneste er et eksempel på enkel tjenesteinnovasjon. Det sier førsteamanuensis Peder Inge Furseth. Innovasjon er å kombinere nye ideer for å løse et problem og derigjennom skape verdi, sier han.

 • onsdag 1. februar 2017 - Dagsavisen Kinesisk gigant fester kinogrepet

  Nå er også SF Kino solgt til verdens største kinokjede, Dalian Wanda Group (DWG). Førsteamanuensis Terje Gaustad er ikke overrasket og kanskje blir det enda tøffere for de smale filmene og enda mer vektlegging av de brede populærfilmene, sier han.

 • onsdag 1. februar 2017 - Dagens Næringsliv Dårlig datasikkerhet gir bedrifter store tap

  Et selskap som har måttet tåle negativ omtale på grunn av et sikkerhetsbrudd risikerer også et omdømmetap, sier førsteamanuensis Tor Bang.

 • tirsdag 24. januar 2017 - Budstikka Styrelederen erkjente Ruter-tabber

  Styrelederen tar på vegne av Ruter selvkritikk for ruteendringene i Bærum. Selskapets direktør er henvist til tilhørerplass. Det hadde ikke vært unaturlig om også Ruter-direktør Reitan Jenssen hadde medvirket, mener Professor Benedicte Brøgger.

 • søndag 22. januar 2017 - Melk og honning Slik blir fremtiden for netthandel

  Førsteamanuensis Peder Inge Furseth sier at veksten i netthandel er to til tre ganger så stor som veksten i tradisjonell handel i en rekke bransjer. Fysiske butikker legges ned og flytter inn på nettet, og vi benytter oss også stadig mer av nye kanaler for handel, slik som å kjøpe ting via mobilen.

 • lørdag 21. januar 2017 - Dagbladet Hvordan hedre de glemte helter?

  Professor Guri Hjeltnes skriver under vignetten Historisk: Hvem fortjener en medalje? Hvem skal ikke få? Er det mulig å dekorere krigshelter 72 år etter 2. verdenskrigs slutt? Selvsagt er det mulig, dersom man ønsker det. Men det blir fort konfliktfylt. Og historiefaget og politikk er ingen en god kombinasjon.

 • fredag 20. januar 2017 - Aftenposten Retorikkens grøss

  Det er ikke bare medienes skyld at Donald Trump fikk mye oppmerksomhet i valgkampen. Høyskolelektor Ratna Elisabet Kamsvåg skriver i spalten "Bare retorikk" ca. hver tredje uke.

 • fredag 20. januar 2017 - NRK P2 Hvorfor vil ikke amerikanske artister stille opp for Trump?

  Førstelektor II Audun Molde deltok i radiodebatt på Dagsnytt 18.

 • onsdag 11. januar 2017 - Budstikka Advarer mot kopiering av nett-mat

  Førsteamanuensis Peder I. Furseth mener nye dagligvareaktører på nett må være originale dersom de skal klare å vinne frem.

 • lørdag 7. januar 2017 - Dagens Næringsliv "Tweeter-in-chief»

  Førsteamanuensis Tor Bang viser til det enkelte kommunikasjonsforskere i USA mener kan være retoriske mønstre i meldingene til USAs nye president. De moderate meldingene, mener noen, er skrevet av rådgivere. De overdrevne er Trumps egne. To Trump-personer går igjen: «Sinna-Trump» som går til angrep, og «Ego-Trump» som skal vise hvor rett han har, sier Bang.

Tidligere mediesaker

For å se tidligere mediesaker, klikk her