Amalie tjener opptil 70.000 i måneden på hobbyen sin

Amalie «Proxyfox» Reisvaag (20) elsker å spille dataspill. Folk elsker å se på. Det blir det penger av.

Hobbyen hennes førte til at 20-åringen fra Sola kunne flytte til egen leilighet i Berlin, hjertet av den europeiske spillindustrien, for å satse ordentlig rett etter videregående. Interessen for gaming har vært der så lenge hun kan huske. Amalie har alltid spilt fordi det er gøy, selv om gamingen nå har blitt så lønnsom at hun kan leve av det.

– Det bare kom av seg selv egentlig og var ikke noe jeg forventet når jeg begynte å streame. Det var mer en koselig overraskelse, forteller hun. 

Økonomi er øyet som ser og unge øyne liker å se på andre spille dataspill. Nesten hver eneste kveld logger Amalie på PC-en for å spille, gjerne strategispillet League of Legends, men hun er ikke alene. Over 50.000 følger livesendingene hennes via nettstedet Twitch, der de kan se henne på webkamera mens hun spiller.  

«Proxyfox» tror hun har blitt et populært navn i bransjen fordi hun bryr seg om seerne sine. De chatter og spiller sammen. Interaksjon er viktig for å knytte et personlig bånd med brukerne, ifølge 20-åringen. Det handler om å lage et lite samfunn der gamerne føler seg hjemme.

– Jeg tror folk ser på Twitch av samme grunn som at andre ser på TV. Det er ren underholdning. Det å se på noen spille dataspill, er akkurat som å se på noen spille en fotballkamp.

Streaming av spill er raskt i ferd med å bli en verdig konkurrent for Netflix og lineær-TV. Verden har aldri vært mer kompleks og underholdningstilbudet endrer seg fort.

Mange av Amalies fans abonnerer på sendingene hennes, noe som vil si at de betaler en liten sum månedlig i bytte mot økt synlighet for sine chatmeldinger. Flere følgere donerer også større summer, faktisk så mye at Amalie kan tjene opptil 70.000 i måneden.

Her forteller Amalie om den største donasjonen hun har fått noensinne:

Populariteten på Twitch har ikke kommet helt av seg selv. «Proxyfox» markedsfører seg selv og kanalen i alle sosiale medier, der hun har mellom 6000 og 15.000 følgere på hver av nettstedene. Hun promoterer sitt eget produkt med personlige bilder og selfier sammen med andre stjerner i Twitch- og YouTube-miljøet.

–  Sosiale medier betyr alt, sier Amalie, og forteller at hun er aktiv på Facebook, Twitter, Instagram, YouTube og Snapchat.

Titusener av mennesker fra hele verden følger aktiviteten hennes. Hun kom nettopp hjem fra Los Angeles, men det ble dårlig med ferie. Turen handlet hovedsakelig om å knytte nye kontakter i bransjen og å vise seg frem for sponsorer.

For ja, «Proxyfox» har selvfølgelig sponsorer. Før betalte de som regel bare for utstyr og reiser mot at de fikk sponse en video eller velge hvilket spill hun streamet, men nå har kanalen blitt så stor at flere selskaper vil tilby henne en fast månedslønn mot å bli en eksklusiv sponsorpartner.

De store teknologiselskapene har for lengst også fått øynene opp for gaming og e-sport. I august delte en turnering for Dota 2-spillere ut pengepremier for over 200 millioner kroner. Amalie har nylig blitt mer fokusert på konkurransedelen av gaming, og har selv vært reserve på det europeiske topplaget H2K.

Her kan du forresten se hvordan en vanlig dag på «kontoret» til Amalie ser ut:

PROXYFOX: PENTAKILL!

Nettverket og statusen hun har skaffet seg i miljøet førte også til at Amalie ble tilbudt en ettertraktet jobb da hun flyttet til Berlin.

– Jeg driver med markedsføring for gamingfirmaet Dojo Madness. Der jobber jeg blant annet med å forhandle kontraktene med andre streamere og youtubere, slik at selskapet kan sponse videoene deres og andre ting.

Å snakke engelsk under livesendingene var en enkel beslutning. Strategien har hele tiden vært å nå ut til et større publikum.

Hjemme i Norge fikk hun tidlig merke gaming-skepsisen fra enkelte deler av befolkningen, etter at et blogginnlegg opprinnelig publisert av Nettavisen gikk viralt.

«Kjære foreldre, dette er vår hobby. Vi spiller sport sammen, e-sport. Vi blir kanskje ikke fysisk sterke, men vi blir psykisk sterke. Vi utsetter oss for hjernetrim og reaksjonsprøver hver dag. I tillegg til dette blir vi tunget til å tenke logisk, oppføre oss bra og kommunisere med hverandre – gjerne på engelsk», skrev Amalie i innlegget fra 2015.

«Proxyfox» ser lyst på fremtiden og livet som en profesjonell gamer.

– Jeg har det ganske bra for øyeblikket. Jeg håper jeg kan fortsette å jobbe med gaming og e-sport, og at jeg får laget enda mer spennende innhold for tilhengerne mine.

Relaterte saker og tema:

Teknologi

Derfor lagde han «verdens beste party»

10 tech-tips som gjør studenthverdagen enklere

Derfor lønner det seg å ødelegge en iPhone X