Kultur spiser strategi til frokost

Vi sparker fotballtrenere som om de var fotballer, fordi vi tror det lønner seg. Tallene viser som regel at det som egentlig er mest fornuftig, er å ikke gjøre noe som helst, ifølge BI-professor Jan Ketil Arnulf.

Lars Lagerbäck tok Island til EM-kvartfinale i 2016, men klarer ikke trylle med Norge. Åge Hareide, som mistet trenerjobben i 2008, er på vei til VM med Danmark. I Premier League sanker utenlandske managere i snitt flere poeng enn de som er født på balløya, men statistikken viser at de oftere får sparken – og at klubbeiere langt oftere ansetter noen med britisk pass.

Undersøkelser viser også at keepere slenger seg opptil ni av ti ganger på straffer. Fakta er at de sannsynligvis hadde reddet én av tre hvis de stod helt stille.

Forskning har også vist at lagene som heller gir treneren tid når det går dårlig med resultatene, gjør det bedre på sikt. For både keepere, klubber, eiere, så vel som ledere i næringslivet, er det dessverre slik at det å vise vilje og initiativ ofte seirer over det som egentlig er mest fornuftig: Å sitte stille i båten til vinden snur.

Hør mer fra BI-foreleseren Jan Ketil Arnulf: