Fem merkelige trener-avskjeder

Vi har samlet sammen en liste over fem trener-avskjeder som enten var ufortjent, meningsløse eller i beste fall dårlig timet.

BI-professor Jan Ketil Arnulf vil lære fotballklubbene at det sjelden lønner seg å sparke treneren, men det spørs om de rike klubbeierne vil høre etter. Det er som oftest enklere å vise initiativ, både i fotballen og næringslivet generelt. Den nederlandske legenden Ruud Gullit sa det kanskje best:

«Å være en manager er ikke noe gøy i det hele tatt. Du må takle alle problemene selv. Det er ikke rart at så mange av dem blir grå i håret eller får hjerteinfarkt». 

Her er fem eksempler på trenere som kanskje hadde fortjent litt mer tillit fra styret:

5. OLA BY RISE - ROSENBORG (2004)

Et fullsatt Lerkendal hyllet Ola By Rise da laget vant Tippeligaen i 2004, men da visste treneren for lengst at han var på vei ut. Det ble en thrilleravslutning på sesongen og Rosenborg vant bare på målforskjell mot Vålerenga, noe ledelsen ikke godtok.

By Rise ble dermed den første norske treneren i historien som fikk sparken etter å ha tatt laget sitt til seriegull – og gruppespillet i Champions League. 

Etter den bitre avskjeden hevdet By Rise at han kanskje var ferdig for godt i toppfotballen. Erstatteren Per Joar Hansen leverte elendige resultater og forlot klubben på en 8. plass den neste sommeren. Vålerenga stakk til slutt av med seriegullet og RBK måtte ta til takke med en kjip 7. plass.    

Hvor er han nå?: By Rise jobber nå som kommunaldirektør for kultur og næring i Trondheim.

4. CLAUDIO RANIERI – LEICESTER (2015-2017)

Nesten hele fotball-England lo av Leicester-styret da «King Claudio» ble ansatt før 2015/16-sesongen. Manageren var kjent som ligatittel-allergisk og ansvarlig for Hellas’ ydmykende 1-0-tap mot Færøyene.

Med Ranieri bak spakene gikk Leicester fra å være 5000 til 1-outsidere til å vinne serien, til å sikre klubbens første ligagull noensinne. En hel fotballverden hyllet klubben og den italienske mesterhjernen bak mirakelet.

Han ble fortjent kåret til årets manager og fikk gater oppkalt etter seg selv, men 298 dager etter triumfen fikk han likevel beskjed om å pakke sakene sine, etter en dårlig periode. Oppsigelsen i 2017 ble omtalt som «skammelig» og en «panikkavgjørelse».

Hans erstatter Craig Shakespeare gjorde det ikke stort bedre og fikk sparken etter fire måneder.

Hvor er han nå?: Ranieri er for tiden hovedtrener for Nantes.

 

3. ROBERTO DI MATTEO – CHELSEA (2011-2012)

For Chelsea-fans er det kanskje kontroversielt å plassere Di Matteo på en slik liste. Han fikk jobben som vikar-trener etter AVB-fiaskoen i 2011 og var aldri regnet som en leder av verdensklasse-kaliber.

Fakta er likevel at Di Matteo ledet London-laget til «The Double». Først ledet han laget til FA-cupgull etter en 2-1-seier over Liverpool i finalen, før han også trakk i trådene da Chelsea senket storheter som Barcelona og Bayern München på veien til Champions League-trofeet.

Fansen var heller ikke fornøyd med erstatter Rafael Benítez, til tross for at Chelsea vant Europaligaen og sikret den viktige 4. plassen i ligaen under spanjolen. Et knapt halvår senere var Benítez også ute.

Hva er han nå?: Di Matteo har vært arbeidsløs siden han fikk sparken i Aston Villa i 2016, men har ikke utelukket et trener-comeback.

2. CARLO ANCELOTTI – CHELSEA (2009-2011)

Listas tredje italiener og andre Chelsea-manager. Han kom til London som den 4. manageren på 21 måneder for klubben. Ancelotti ledet Chelsea til lagets første «The Double»-ligasesong noensinne, med seire både i FA-cupen og serien. Sesongen etterpå fikk han sparken etter at de blå bare klarte en 2. plass.

Italieneren forlot Premier League som manageren med den tredje høyeste seiersstatistikken noensinne, kun slått av Sir Alex Ferguson og José Mourinho.

Veien gikk videre til ligagull for PSG, før han sa opp for å overta Real Madrid som han ledet til fire titler i sin første sesong.

Hvor er han nå?: Arbeidsløs etter at han forlot Bayern München i fjor. Ryktebørsen melder at han er på vei til å bli ny Arsenal- eller Italia-trener.

1. VICENTE DEL BOSQUE – REAL MADRID (1999-2003)

Spanjolen kom til Madrid på 80-tallet, men fikk ikke hovedtrenerjobben på fulltid før i 1999. I de neste årene ledet Del Bosque klubben i det som er den beste og mestvinnende perioden til Los Galácticos siden 60-tallet. Han vant to ligatitler og like mange Champions League-trofeer, pluss en drøss med mindre cupseire.

I 2003, dagen etter at klubben vant ligagullet, kom beskjeden om at Del Bosque var ferdig i klubben. De neste fire årene vant ikke Madrid-klubben en eneste verdifull tittel og totalt syv trenere ble ansatt og sparket før klubben endelig kunne kalle seg ligavinner igjen.

Og Capello, mannen som sto bak Real Madrids første ligatittel på fire år? Han fikk selvfølgelig sparken rett at La Liga-seieren var sikret.

Hvor er han nå?: Etter åtte år som trener og VM-gullvinner med Spania, kunngjorde den da 65-årige Del Bosque i 2016 at han pensjonerte seg fra fotballen.

 

Kilder:

Toppbilde: Markus Unger/Flickr (CC BY 2.0)
By Rise-foto: Stian Hansen/Olavsfestdagene/Flickr (c)
Ranieri-foto: Ronnie MacDonald/Flickr (CC BY 2.0)
Di Matteo-bilde: UK Italy Business Awards 2012/Flickr (CC BY 2.0)
Ancelotti-bilde: Mohan/Flickr (CC BY 2.0)