-
Ledelse

Ville du hatt en leder som deg?

Jan Ketil Arnulf

Selvinnsikt er en sjelden dyd. Ville du hatt en leder som deg selv?, utfordrer Jan Ketil Arnulf.

KOMMENTAR: Jan Ketil Arnulf om ledelse

Ta en titt i speilet og spør deg selv om du gjerne ville hatt en sånn leder som deg selv. Ville du gledet deg til å gå på jobben? Ville du akseptert kritikk fra deg selv? Ville det gått greit å samarbeide?

Om svaret er ja eller nei, avhenger det uansett av om hvor godt du kjenner deg selv.

Mange som vil bli ledere har såkalte narsissistiske personlighetstrekk. Det betyr at de er mer enn alminnelig opptatt av sin egen fortreffelighet og betydning. De synes også at de fortjener mer makt, penger og oppmerksomhet enn andre. De synes kort sagt selv at de passer bra til å være ledere.

Opptatt av egen fortreffelighet

Ledere bør ha god selvtillit. Noen har derfor foreslått at gode ledere kanskje må være litt narsissister. Men hvordan vil dette påvirke andre?

Tre forskere ved University of Alabama ved navn Adams, Hart og Burton, har nylig publisert en undersøkelse av narsissisters syn på andre mennesker med samme karaktertrekk.

De fant at narsissister gjerne snakker høyt om å akseptere at folk stikker seg ut på samme måte som dem selv. Men stilt overfor folk som faktisk oppfører seg sånn, var de ikke begeistret, men irriterte. Forskerne kalte dette «narsissistens hykleri».

Narsissistiske trekk

I våre egne undersøkelser finner vi at studenter som gjerne vil bli ledere også scorer høyere på narsissistiske trekk. Når jeg spør slike unge mennesker om hvorfor de gjerne vil bli ledere, svarer de ofte at «jeg vil heller BLI en leder enn å HA en leder». Et motiv for å bli leder er altså å slippe unna ledelse.

Dette er jo naivt - alle har en sjef og du får oftest flere og tøffere sjefer jo lenger opp de kommer. Men utsagnet er interessant likevel. Det er mange som helst ikke vil ledes av folk som ligner på dem selv.

Effekt på andre

Å være en profesjonell leder er å kunne beregne den effekten man har på andre. Det er vanskeligere enn du tror.

Folk spør meg ofte om det går an å jukse på personlighetstester. Det er selvsagt enkelt å jukse på tester. Det er bare å krysse i vei. Så da jukser vel folk ofte?

Svaret er nei, fordi våre egne personlighetstrekk også er idealer for oss. Den som jukser greier ofte bare å bli en mer ekstrem utgave av seg selv.

Som Peer Gynt oppdaget i dårekisten, så er vi oss selv forbannet.

Referanse:

Artikkelen er publisert som gjestekommentar i Dagsavisen 11. mai 2015.

Publisert 11. mai 2015

Du kan også se alle nyheter her.