-
Ledelse

Slik avslører du CV-bløffere

Ole I Iversen

Det er ikke lett å gardere seg mot kandidater som pynter på CV-en sin. Her er seks tips om hva du kan gjøre for å avsløre bløffere.

LEDERENS VERKTØYKASSE: Rekruttering

Virsomheter som skal ansette nye medarbeidere vil som oftest bruke kandidatens CV (Curriculum Vitae) i ansettelsesprosessen.

Fordi CV-en ofte spiller en viktig rolle, fristes enkelte kandidater til å pynte litt på CV-en. De kan for eksempel skryte på seg mer utdanning eller mer ansvarsfulle stillinger enn de egentlig har hatt. Hvordan luker du ut disse?

Det er vanskelig å gardere seg mot kandidater som jukser. Her er seks grunnleggende grep du bør foreta deg for å redusere dette problemet:

  • 1. Forsikre deg om at det er riktig person som møter til intervju. Det hender at personer stiller til intervju under falsk identitet. Å ansette en som utgir seg for å være en annen, kan derfor være et stort feilgrep. Ha derfor som en standard prosedyre at alle kandidater som blir invitert til intervju blir bedt om å ta med seg legitimasjon med bilde. 
  • 2. Få skriftlig samtykke til å sjekke vitnemål og attester. Be alle kandidater om skriftlig samtykke til å sjekke vitnemål og attester. Det vil sannsynligvis redusere antall personer som forsøker å jukse. Samtidig har du mulighet til faktisk å sjekke papirene senere i prosessen hvis du har mistanke om at noe ikke stemmer.
  • 3. Be alltid om å få se originale vitnemål og attester. Det finnes falske vitnemål fra både utenlandske og norske studiesteder. Be alltid om å få se originale vitnemål og attester og ta kopier av disse. Dette vil redusere antall personer som forsøker å jukse, selv om det er vanskelig å gardere seg helt.
  • 4. Sjekk overganger grundig. På mange CV-er er det ikke angitt presise datoer for jobbskifte. Noen ganger står det bare oppgitt et årstall. På den måten blir det lett for en kandidat å skjule noen måneder hvis de ønsker det. Sjekk derfor CV’en grundig før intervjuet og fokuser på overgangene under intervjuet slik at datoene blir fastsatt. Den som er ekstra grundig, går nøye igjennom alle attester fra tidligere arbeidsforhold og sjekker dato opp mot det som står oppført i CV-en.
  • 5. Bruk referanseintervjuet aktivt. Under referanseintervjuet snakker du gjerne med personer som har arbeidet sammen med kandidaten på de ulike arbeidsstedene. Sjekk derfor med referansepersonen om arbeidsforholdets varighet, stillingens tittel og arbeidsinnhold stemmer med det kandidaten har oppgitt.
  • 6. Søk opp kandidaten på Google. Informer gjerne kandidaten om at du kommer til å Google vedkommende. Sjekk informasjonen som kommer opp mot det kandidaten har fortalt. Husk imidlertid at informasjonen på Google ikke er kvalitetssikret. Dersom det kommer noe ufordelaktig opp bør dette tas opp med kandidaten slik at de får en mulighet til å forklare seg.

Referanse:

Denne artikkelen er skrevet spesielt for BI Business Review 15. januar 2016.

Tekst: Ole I. Iversen er førsteamanuensis II ved Handelshøyskolen BI og partner i Assessit AS.

Publisert 15. januar 2016

Du kan også se alle nyheter her.