-
Ledelse

Virker lederutvikling?

Jan Ketil Arnulf

God ledelse er alltid et produkt av læring, hevder Jan Ketil Arnulf. Men ikke all lederutvikling gir bedre ledere.

KOMMENTAR: Jan Ketil Arnulf om ledelse

Spørsmålet om hvorvidt lederutvikling virker røper en underlig naivitet hos både firmaer og fagpersoner.

Man kunne like gjerne spørre om «medisin virker mot vondt i magen». Det kommer helt an på hvorfor man har vondt i magen og hva slags medisin man tar. Folk flest skjønner poenget med medisin, men ikke med ledelse.

Begrepet «lederutvikling» brukes oftest som et vagt håp om bedring.

Siden «bedre ledelse» innebærer «bedre resultater», kan vellykket lederutvikling være en investering. Dermed skapes det et marked for «lederutvikling» der innholdet i ordet sjelden blir særlig presist.

God ledelse må læres

Det er fristende å begynne i den andre enden: God ledelse er alltid et produkt av læring. Alle talenter i alle disipliner må øve for å bli gode. Gode ledere har ofte begynt tidlig, i idretten, politikk og annet frivillig arbeid, eller i en jobb.

Ikke alt er like lett å lære, og noe lærer tidligere i livet enn andre ting. Uansett, det finnes ingen født leder mer enn det finnes den fødte fiolinist eller fotballspiller. Alt krever eksponering, trening og utvikling.

Spørsmålet om effekten av lederutvikling skyldes at bedrifter kaster bort sine egne penger og medarbeidernes tid på tiltak som ikke er gjennomtenkt.

Sjekkliste for lederutvikling

Prøv en enkel sjekkliste for meningsfylt lederutvikling:

  • Hva slags ledere trenger denne organisasjonen? 
  • Hva eller hvem avgjør det og på hvilket grunnlag? 
  • Hvordan passer nåværende ledere til slike krav? 
  • Hvordan vet vi det? 
  • Hva er den enkelte leder god til allerede, og hva trenger vedkommende å lære? 
  • Hvor finnes den formen for kunnskap som de enkelte lederne trenger?
  • Hvilke læringsformer har utsikt til å lykkes? 

Sjekklisten sløyfes ofte. I verste fall bestemmes begrepet «god ledelse» av en selverklært elite som kjøper et program basert på leverandørens navn og rykte. Alle deltakerne får samme behandling. Gjennomføringen bestemmes ikke av pedagogikk, men av logistikk.

Blanding av firmafest og hjernevask

Dette er kanskje en krass forenkling, men vi har ikke grunn til å tro at mange bedrifter evaluerer noen av betingelsene på en systematisk måte. I så fall blir «lederutvikling» fort redusert til en blanding av firmafest og hjernevask.

Så lenge det ikke er større interesse for evaluering vil lederutvikling forbli et naivt håp, og et håp er som kjent ikke en plan. 

Referanse:

Artikkelen er publisert som gjestekommentar i Dagsavisen 22. februar 2016. 

 

Publisert 26. februar 2016

Du kan også se alle nyheter her.