-
Ledelse

Hva er en nordmann verdt i 2015?

Jan Ketil Arnulf

I forrige uke gikk alle ned i lønn. Hva er verdien av norsk arbeidskraft?, undrer Jan Ketil Arnulf.

KOMMENTAR: Jan Ketil Arnulf om ledelse

For en  måned siden var en krone like mye verdt som en kinesisk yuan, I forrige uke steg prisen på en yuan til en krone og femten øre. Julegaver er stort sett produsert i Kina, og dermed er den samme haugen med gaver nå verdt 15% mer enn før. Lykkelig er den som alt har kjøpt gavene.

 

For resten av oss har julegavene blitt femten prosent dyrere. Vi har med andre ord gått merkbart ned i lønn, alle sammen, nærmest over natten og uten forhandlinger. 

Nå er det lettere å gi fra seg noe når alle rammes samtidig, men vi hadde knapt noe valg. Utlendingene bestemmer langt på vei prisen for en norsk krone og synes ikke vi er like attraktive uten olje.

 

Typisk norsk

Min kollega på BI, Erling Røed Larsen, sier at verdien av et lands penger gjenspeiler hva landet er i stand til å produsere.  Enkelt sagt vil norske kroner stige i kurs hvis folk tror vi kan utrette mer per time. Den faller hvis verden ikke tror vi kan utrette så mye. Uten oljen virker vi litt mer tafatt.

”Det er typisk norsk å være god,” sa vår tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland  i 1994. Historisk sett er det mer typisk norsk å være fattig. Det er først nylig vi har kunnet fly rundt i verden og spise fersk frukt om vinteren.

Hvor gode er vi?

Hvor gode vi er skal vi få finne ut av i 2015. Det vil kanskje ta litt tid før kronekurs og oljepris henter seg inn igjen. I min barndom kunne vi søke til jobber på havet, i skogen og i industrien hvis vi begynte å gjøre det dårlig på skolen. Sånn er det ikke lenger.

”Hva skal vi bruke dette til,” pleide vi å plage lærerne med i kjedelige fag. ”Innovasjon og verdiskapning,” burde de ha svart – og forklart betydningen.

”Skoleledelse” i 2015 må være å lede studerende til å forstå hvordan deres utdanningsvalg i dag påvirker prisen på julefeiring og sydenreiser i årene som kommer.

Måtte leseren ha et innovativt 2015!

Referanse:

Artikkelen er publisert som kommentarartikkel i Dagsavisen 22. desember 2014 under vignetten "Tett på".

 

Publisert 22. desember 2014

Du kan også se alle nyheter her.