Bergens stolthet

1. juni 2017 - Per Olsson

Sportsklubben Brann er et av Norges sterkeste varemerker. De har de en sterk kultur for å levere, både kommersielt og sportslig, siden det forventes at fotballklubben skal vinne sine 15 hjemmekamper hvert år.

Vibeke Johannesen er administrerende direktør i Brann og har overordnet ansvar for klubben. Hun fikk tilbud om jobben da klubben for første gang på 31 sesonger rykket ned fra Tippeligaen.

- Jeg hadde jobbet i Brann i ni år, og det var en tøff utfordring å ta over ansvaret. Når man rykker ned fra Tippeligaen er det mye penger som går tapt, særlig i form av billettinntekter, sponsormidler og medieinntekter. Klubber som er mer vant til å skifte mellom gode og dårlige resultater er bedre forberedt når det skjer. Plutselig hadde vi et spillerlag som ville ha samme lønn som i fjor, og en organisasjon som også var satt sammen med tanke på den typen budsjett.

Vibeke hadde tidligere vært klubbens kommersielle leder, og hun hadde derfor et godt forhold til viktige sponsorer og partnere som bidro med penger. En omstrukturering resulterte i en mindre klubb med mål om å komme tilbake til Tippeligaen så snart som mulig. Noe av det viktigste man lærte gjaldt spillernes kontrakter. I dag har alle Brann-spillere kontrakter der lønn og bonuser vil bli revidert dersom klubben rykker ned fra Tippeligaen.

Hva er forskjellen mellom å lede en fotballklubb og en vanlig bedrift?

- At vi har så mange forskjellige ferdigheter og funksjoner i samme organisasjon. Og at så mange av våre ansatte har kortvarige kontrakter. Dessuten er jo Brann kjempeviktig for bergenserne, enten de er interessert i fotball eller ei. Det betyr at jeg alltid må ta mange forskjellige ønsker og behov med i betraktningen når store og viktige beslutninger skal tas.

Mens Vibeke viser oss rundt på stadion peker hun mot stedet der de nye tribunene skal bygges. Når de er klare vil fasilitetene på stadion bli mye bedre. Vi treffer også spillerne, som har hatt tid til å skifte etter formiddagens trening. På veggene i styrerommet henger bilder av kjente personer fra tidligere tider i Brann – alle sammen menn.

- Det er fremdeles uvanlig å ha kvinner i ledende stillinger i de store klubbene. Men fotball er en rundhåndet verden, og selv om vi ledere er bitre motstandere på kampdager, deler vi erfaringer og suksesshistorier med hverandre. Jeg har god kontakt med Malmö FF, og jeg har besøkt Hammarby i Stockholm. Der har de tilskuere som ligner mye på våre, med lojale og snille tilhengere.

Hvor viktige er tilhengerne?

- Tilhengerne er kjempeviktige. Resultatet blir ikke alltid slik du kunne ha ønsket, uansett hvor godt laget har forberedt seg. Derfor trenger du støtten fra tilskuerne, og i vårt tilfelle, fra eierne. Derfor er vi alltid i dialog med tilhengerne. Og ingen slåssing gjør at selv barnefamilier kan kjenne seg trygge på våre kamper. Det er ikke slik i alle klubber.

Hva bruker du mest tid på i løpet av en arbeidsdag?

- Administrasjon! Å følge opp utbyggingsplanene for Stadion, innføre og følge opp strategier, gjennomføring av kamper og overvåkning av utgående og nye kontrakter.

I dag kan man følge spillernes liv på sosiale media. Hvor mye ansvar tar dere som klubb?

- Hvis du spiller for oss, representerer du oss døgnet rundt. Spillerne er viktige rollemodeller, og de må oppføre seg deretter. Klubben er ikke bare avhengig av resultater. Vårt langsiktige mål er å opprettholde et sterkt varemerke og samfunnsansvar og å levere en opplevelse, både for dem som ser en hjemmekamp for hundrede gang og for dem som besøker Brann stadion for aller første gang. Det er flott når vi vinner, det er enormt viktig, og det syns vi jo alle sammen. Men noen ganger taper vi, og da må vi ha en plan og holde fokuset. Sjefen i Brann må ikke bare forvalte en arv, det handler like mye om å videreutvikle arven hele tiden.

 

VIBEKE JOHANNESEN

  • ALDER: 41
  • BOR: Bergen
  • STILLING: Administrerende direktør
  • UTDANNING FRA BI: Bachelor i markedsføring
  • BEST LIKTE FOTBALLSPILLER: De som spiller for Brann. Og så Zlatan...
  • DET BESTE MED BERGEN: Engasjementet, Brann og de sju fjellene rundt Bergen.

Referanse: Advantage #1/2017 - Magasinet for medlemmer av BI Alumni 

Alumni profiler

Vibeke leder Bergens stolthet

Du kan også se alle nyheter her.