Overgangen til mer elektroniske data og konkurransen om de beste hodene er noen av årsakene til at Skattetaten investerer i økt faglig kompetanse.
BI gikk av med seieren i en anbudskonkurranse utlyst av Skattedirektoratet. Fredag 29. februar signerte BI-rektor, Tom Colbjørnsen, og skattedirektør, Svein Kristensen, samarbeidsavtalen som omfatter en master og deltidsstudium i skatte- og avgiftsrett. Studiet vil bli tilbudt jurister, økonomer og revisorer i Skatteetaten, men også være åpent for andre interesserte som til daglig jobber med skatte- og avgiftsrett. Studiestart vil være høsten 2009.
UNIK AVTALE: -Vi ser på avtalen med Skatteetaten som svært kjærkommen. Studiet blir helt unikt i europeisk sammenheng, sier BI-rektor Tom Colbjørnsen etter at avtalen med skattedirektør Svein Kristensen var signert.
Vil sikre effektiv behandling
Direktør i rettsavdelingen i Skattedirektoratet, Sven Rune Greni, er glad for å få denne avtalen med BI på plass.
- Hensikten er å styrke etatens faglige kompetanse - og gjøre oss enda bedre i stand til å håndtere kompliserte skatte- og avgiftssaker. Internasjonalisering og transaksjoner over landegrensene aktualiserer utfordrende faktiske og rettslige vurderinger, i en tid hvor også overnasjonal lovgivning har stor betydning. Sammen med effektiv organisering og utnyttelse av moderne teknologi vil masterstudiet være med på å sikre riktig og effektiv skatte- og avgiftsmessig behandling av borgere og næringsliv, sier Greni.
Krevende studium
Fagansvarlig Ole Gjems-Onstad gleder seg over det nye samarbeidet og understreker at studieprogrammet er usedvanlig omfattende.
- BI tilbyr allerede et høyere revisorstudium med 90 undervisningstimer i skatte- og avgiftsrett. Dette nye tilbudet vil totalt inneholde 432 undervisningstimer. Jeg kjenner ikke til noen tilsvarende videreopplæring i Europa der akademiske institusjoner er ansvarlige for den faglige videreopplæringen av skatteetaten på høyt nivå, sier Gjems-Onstad.
Fakta:
• Masterstudiet er delt opp i åtte moduler á 15 studiepoeng.
• Man kan ta enkelt moduler. Det kreves seks moduler for en master.
• Fagområdene er selskaps- og næringsbeskatning, regnskapsrett og –analyse, transaksjoner og omorganiseringer, internasjonal skatterett, ligningsforvaltningsrett, kontroll- og utvalgsprosedyrer og merverdiavgiftsrett.
• Hvert semestermodul går over tre samlinger som hver er på tre hele dager.
• Faginnholdet bestemmes i samarbeid med skatteetaten og vil være praktisk relevante i forhold til de daglige arbeidsoppgavene i skatteetaten og andre som jobber med skatt og avgift.
• Programmet er åpent for interesserte også utenfor skatteetaten og vil representere den mest omfattende videregående opplæring i skatterett i Norge.
• Krav til to års praksis før opptak.