Lønnsomt med etterutdanning

18. september 2008

Arbeidstakere får i snitt 36 prosent mer i lønningsposen etter å ha tatt mer utdanning, viser tall fra Handelshøyskolen BI. Ni av ti oppgir at de har fått høyere årsinntekt og flere frynsegoder som et resultat av etterutdanningen.

Margrethe Melbye

Etterdanning: Margrethe Melbye fikk høyere lønn og bedre stilling etter å ha fullført Executive MBA. (Fotograf: Jaquees Hvistendal)

Mest lukrativt er lederstudiet Executive MBA, som i snitt gir 200.000 kroner i lønnsvekst. Men alle studieretninger gir tykkere lommebok, ifølge BIs arbedsmarkedsundersøkelse for etter- og videreutdanning.

Står valget mellom høyere lønn og at arbeidsgiver betaler videreutdanning, er det mange gode grunner til å velge utdannelse. En av dem er skatten:

- Hvis man får en utdannelse betalt som man ellers ville ha tatt privat, er dette et gode med skattefordeler, sier jurist i Skattebetalerforeningen Rolf Lothe til DinSide. - Man betaler som oftest ikke skatt av dette, og arbeidsgiver sparer arbeidsgiveravgift.

Lothe legger til at man som privatperson i svært få tilfeller kan føre utgifter i tilknytning til utdannelsen, men det kan man derimot gjøre dersom arbeidsgiveren betaler utdannelsen.

Gir videreutdanningen høyere lønn i løpet av din arbeidskarriere, er utdanningen et svært gunstig gode.

Hvis arbeidsgiver betaler ett års MBA-studier for deg, må bedriften ut med 112.500 kroner. Regner vi med en marginal skattesats på 45 prosent, tilsvarer dette en lønnsøkning på 204.000 kroner i utdanningsåret.

Så når du er ferdig, har du antakelig investert tid i noe som gir deg et høyere lønnsnivå gjennom hele livet. Andre fordeler kommer i tillegg:

Ifølge tall fra Fafo (Institutt for arbeidslivs- og velferdsforskning) sier åtte av ti som har gjennomført en videreutdanning, at de gjør en bedre jobb etterpå. Nesten halvparten har fått nye arbeidsoppgaver etter endte studier, og nesten halvparten føler de sitter tryggere i jobben ved omstillinger på arbeidsplassen.

Klikk her for å lese hele artikkelen fra Dagbladet (pdf).

Du kan også se alle nyheter her.