– Økningen skyldes ulike faktorer. Flere bedrifter og enkeltpersoner skjønner at kompetanse gir et konkurransefortrinn. Videre har vi fått en bredere portefølje av programmer, samt økt aktivitetene mot næringslivet, sier Glenn Ruud, studiedirektør ved Handelshøyskolen BIs lederutdanning.
– I dagens samfunn er det stadig flere som har høyere utdanning. Dette fører til at konkurransen tilspisses, og mange føler behov for å formalisere sin kunnskap for å skille seg ut, sier han.
Nettverksbygging er dessuten en trend, ifølge Ruud. – Dette ser vi komme sterkere, og videreutdanning er på mange måter en nettverksarena. Man møter folk på samme alder med like interesser, fra en rekke forskjellige bedrifter.
Nedgangstider gir nye muligheter
Ruud mener nedgangstider gir gode muligheter for å bygge kompetanse.
– I et marked som stagnerer, er det enda viktigere å posisjonere seg sterkere ved å styrke staben faglig og søke nye forretningsmuligheter, mener Ruud.
– Sponsing av videreutdanning er en strategisk investering. Det gir medarbeiderne en ekstra motivasjonsfaktor, og signaler om at de er verdifulle. Samtidig får medarbeidere som eventuelt må gå, en sjanse til å reorientere seg på arbeidsmarkedet, sier han videre.