Norsk nomadestudent

2. september 2009

Hun har bodd i flere land, og har nå adresse Abu Dhabi. Studiestedet har likevel alltid vært det samme. Liv Anita Caycedo studerer nemlig på nett.

Fra Tananger til Dubai

Liv Anita Caycedo, født Klingsland, er født i Tananger i Sola kommune. Etter et opphold som au pair i USA fulgte diplomstudier ved Norges varehandelshøyskole. Etter 1,5 år jobb i Norge som i administrasjonsleder i Mercuri Urval Forus har det blitt 2 år i Colombia, 2 år i Aberdeen og deretter 2,5 år i Cape Town. De siste fem årene har hun bodd i De Forente Arabiske Emirater, nå med to barn på 7 og 3,5 år. 

Klar for ny høst med studier

- Jeg begynte nettstudiene mine ved Handelshøyskolen BI da jeg flyttet til Dubai. Minstemann begynte i barnehagen og jeg var gravid med nr 2. Jeg sitter faktisk her med ferske bøker jeg hentet på posten i dag til studiet som begynner nå i høst, sier Liv Anita.

- Det passer meg veldig bra med nettstudier som jeg kan flytte med meg hvor enn jeg bor. Ikke minst med to barn så er denne måten å studere på fint - veldig fleksibelt. 

Eksamen i sjømannskirken

- Jeg har fått god kontakt med den norske sjømannskirken i Dubai og ambassaden i Abu Dhabi der jeg har tatt eksamenene mine. Det er de samme eksamenene som andre studenter tar, bortsett fra at jeg sitter på andre siden av kloden. Ambassaden og sjømannkirken får oppgaven på e-post noen timer før eksamensstart. Eksamen havner ofte på en søndag. Heldigvis har ambassaden velvillige ansatte som kan stille opp og passe på at alt går riktig for seg.

CHAT

– Forskjellen mellom nettstudiet og vanlige studier ligger jo ganske enkelt i at du ikke fysisk er sammen med medstudenter eller lærere, men virtuelt på hvert enkelt fag. Her kan du legge ut spørsmål til lærer eller medstudenter, opprette studiegruppe eller bruke chat-rommet. Noen fag er mer aktive enn andre, men stiller du spørsmål, får du alltid svar. Lærerne er som regel folk som driver egen bedrift og ellers jobber i arbeidslivet. Som liker å være nettlærer, og som samtidig trenger samme fleksibilitet som studentene. Studentene får da lærere som er oppdatert, og som vet hvordan teoriene virker i praksis. Erfaringen fra å studere på nett er stort sett gode, men det krever hard disiplin, forteller liv-Anita.

Fulle dager

- I år begynte jeg også å jobbe, som freelance Webredaktør for et lokalt firma, i tillegg til 50 prosent nettstudier ved BI. Jeg tror ikke jeg har mange stunder ledige mellom jobb, studie, mann og barn.  Jeg mangler nå tre fag for å fullføre bachelorgraden. Deretter ønsker jeg å finne meg en fulltidsjobb.

Hjemover?

- Vi flytter en del og jeg vet ikke hvor vi flytter neste gang. Jeg giftet meg med en Colombianer som arbeider i oljeservicebransjen og det er mye av grunnen til at vi flytter så mye.

- Jeg kunne godt tenke meg en prosjektlederstilling etter hvert, for eksempel der jeg koordinerer ulike kulturer på en stor arbeidsplass. Jeg trives veldig godt med å jobbe med ulike mennesker. Det må være en jobb der jeg kan vokse videre, gjerne med en internasjonal vridning.

Du kan også se alle nyheter her.