Paul Collier kommer til Bergen

11. oktober 2010

Fredag 15.oktober inviterer Studentersamfunnet og Bergen ressurssenter til åpent møte med professor Paul Collier fra Oxford University.

Paul Collier on the Plundered Planet


Paul Collier

er professor i økonomi og direktør ved Centre for the Study of African Economies ved Oxford University. Han har tidligere vært direktør for utviklingsforskning i Verdensbanken og han har skrevet den prisbelønnede boken The Bottom Billion: Why the Poorest Countries are Failing and What Can Be Done About It.

I boken

drøfter han hvorfor innbyggerne i de fattigste land i verden, den nederste milliarden, ikke klarer å utvikle seg og overkomme de mange problemer innbyggerne i disse landene møter. Han har også skrevet Wars, Guns and Votes, Democracy in Dangerous Places.

Collier kommer nå til Bergen for å snakke om tema i sin nyeste bok

The Plundered Planet: How to Reconcile Prosperity With Nature

Med denne boken viser han at økonomiske og miljømessige ikke konkurrerer med hverandre, men at de tvert imot er gjensidig avhengige av hverandre. Vi vil ikke være i stand til å overleve hvis disse interessene ikke forenes.

Møtet

finner fredag 15.oktober kl. 19.15 i Egget på Studentsenteret. Det er åpent for alle, og det vil bli rom til å holde innlegg og stille spørsmål til Collier. Møtet vil bli holdt på engelsk. Inngangspris er 20 kr for medlemmer, og det koster 30 kr å bli medlem. Alle interesserte er hjertelig velkomne!

Mer informasjon

finnes på engelsk nedenunder.

Vel møtt!

Paul Collier on the Plundered Planet


Date and time: Friday 15 October 2010 at 19:15
Venue: Egget at the Student Centre
Hosted by: The Student Society of Bergen (Studentersamfunnet) and The Bergen Resource Centre for International Development.


Entrance fee: 20,- for ticket and 30,- for membership card in the Student Society (last the whole term).

Who

 owns the planet’s natural wealth found under water, below ground, and in the air?

How

do we reconcile our use of these assets with that of future generations?
Such questions are the subject of Professor Paul Collier’s recent book, 

The Plundered Planet: How to Reconcile Prosperity with Nature. 

There is a battle for the future of our planet between profiteers, who threaten to destroy natural resources for gain, and backward-looking environmental romantics, who prevent constructive development. Collier demonstrates that our economic and environmental interests are not in fact competing; they are mutually dependent and we will not be able to survive unless they are reconciled. 

Paul Collier

uses his groundbreaking research to offer realistic and sustainable solutions, which fulfill the immediate needs of the world’s growing population, without despoiling the planet for future generations.

Collier is Professor of Economics and Director of the Centre for the Study of African Economies at Oxford University. He is the author of  The Bottom Billion: Why the Poorest Countries are Failing and What Can Be Done About It, which won the 2008 Lionel Gelber Prize for the worlds best book on international affairs. He was the senior advisor to Tony Blair’s Commission on Africa, and Director of the Development Research group at the World Bank for five years. Join us Friday 15 October when he visits.

Read review of The Plundered Planet in The Guardian
For a taste of Paul Collier's previous talks, see Paul Collier on the "bottom billion" and Paul Collier's new rules for rebuilding a broken nation on TED. 

For information

about the event, see the Student Society's web site.

Du kan også se alle nyheter her.