Mer stipend til private studier

15. desember 2011

BI-studenter setter den urettferdige studiefinansieringsordningen på dagsorden.

I Aftenposten 15. desember lykkes påtroppende studentpolitisk ansvarlig i SBIO, Mats Kirkebirkeland, med å sette den urettferdige studiefinansieringen på dagsorden.

Mats Kirkebirkeland.– Vi føler oss fanget i den klassiske offentlig mot det private-diskusjonen. Eneste vi krever er at vi blir likebehandlet med studenter ved offentlige utdanningsinstitusjoner, sier Mats Kirkebirkeland til avisen.

Han påpeker at en student ved BI etter fem års utdanning vil sitte igjen med omtrent dobbelt så mye gjeld som en student ved en offentlig skole.

– Jeg vet at studievalget er frivillig, men BI tilbyr veldig mange kurs og fag som man ikke finner andre steder. I tillegg blir det feil når studenter som studerer ved en privat institusjon i utlandet får støtte, mens vi ikke gjør det, fortsetter Kirkebirkeland.

Politisk støtte

Saken får støtte fra blant annet Svein Harberg, medlem av kirke- utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget.

– Du kan stille to studenter som studerer det samme ved siden av hverandre. Den ene tar utdannelsen sin fra en privat utdanningsinstitusjon, den andre fra en offentlig. Slik situasjonen er i dag, er studenten fra det private er ikke like mye verdt som den fra den offentlige, sier Harberg til Aftenposten.

Stortinget behandlet torsdag utdanningsdepartementets budsjett for 2012. Høyre kom da med følgende forslag sammen med Frp og Venstre:
«Stortinget ber regjeringen vurdere endringer i studiestøttesystemet for studenter ved private institusjoner slik at en større del av tilleggslånet til studieavgifter kan gjøres om til stipend dersom eksamen er bestått innen normert tid.»

Du kan også se alle nyheter her.