Kina på en uke

20. november 2012

Nærmere 60 masterstudenter fra Handelshøyskolen BI var forrige uke i Kina for å lære mer om kinesisk næringsliv og forretningskultur.

-Jeg kunne tenkt meg å jobbe både i Shanghai og andre storbyer i Asia for en periode, sier masterstudenten Thomas Reitan.

Handelshøyskolen BI har i over 15 år hatt et samarbeid med Fudan University i Shangha og tilbyr i dag ”Emerging Economies – China”. Kurset innholder blant annet en studietur der studentene får forelesninger med kinesiske professorer, besøker kinesiske bedrifter og verft, og møter norsk næringsliv som har etablert seg i landet.

Blant norske bedrifter som fikk besøk av BI-studentene denne uken var DNB, Wikborg Rein og Jotun. BI-studenten Thomas Reitan synes det er spennende å få lære av nordmenn som jobber i Kina og hvilke utfordringer de møter på.

-Jeg kunne tenkt meg å jobbe både i Shanghai og andre storbyer i Asia for en periode. Men siden jeg har vært her så kort, så er nok de kulturelle forskjellene foreløpig litt for store til at jeg kunne slått meg til ro her resten av livet. Foreløpig, sier Reitan.

BIs Arbeidsmarkedsundersøkelsene viser at 13 prosent av de som tok mastergrad på BI i 2011 jobber i et internasjonalt selskap utenfor Norge, mot 10 prosent året før. Nesten 50 prosent jobber i et internasjonalt selskap lokalisert i Norge.

Fagansvarlig Rolf Petter Amdam mener kurset bidrar til å øke interessen blant studentene for det å ville jobbe internasjonalt etter endt studie.

-Det er selvsagt umulig å forstå Kina på en uke, men studentene får likevel et sterkt og intenst inntrykk av kraften i Kina som en dominerende økonomi i verden, sier Amdam. Etter turen har de forstått at det er umulig å stille seg likegyldig til hva som skjer i Kina.

BI-student Thomas Reitan har lært mye på kort tid.

-Programmet er flott og tettpakket. Turen til Shanghai Waigaoqiao Shipyard i Pudong var overveldende. Størrelsesomfanget på det de driver med her nede er enormt! Det ligger nok mye arbeid for å få til en så innholdsrik uke.

Kontrastene i Kina har også gitt inntrykk. – Shanghai overgår alt du forventer av en luksuriøs storby samtidig som du har de fattige, arbeidsløse, som ikke har fått ta del i den enorme transformasjonen. Shanghai er jo en by som har vokst enormt på kort tid

 Lær mer om masterkurset GRA 6336 Emerging Economies- China 

Du kan også se alle nyheter her.