Høsten 2011 innførte Handelshøyskolen BI pilotprosjektet Internship, et valgfag på både bachelor- og masternivå, hvor studentene skal ut som praktikanter i en virksomhet som er relevant for den studieretningen man tar.
Prosjektleder for Internship-faget Judith Holter sier at responsen på faget har vært utrolig positiv, både fra bedrifter og studenter.
– Slik vi ser det nå har dette prosjektet bare vært en vinn/vinn/vinn-situasjon – hvor både studenter, bedrifter og BI kommer godt ut av det. Det å bygge bro mellom akademia og praksis er et godt virkemiddel for å komme i dialog og opparbeide næringslivsrelevans.
En av de som har opplevd suksess gjennom internship er 25 år gamle Magnus Moland, som nå er inne i sitt siste semester som masterstudent med hovedfag i finans på BI. Han søkte internship for å ha noe annet en skole å vise til etter endt utdanning. Videre var muligheten for å knytte et større kontaktnett også en viktig årsak.
Viktig å skille seg ut
– Ved å ha et internship på CV’en, så stiller man sterkere i en eventuelt senere søknadsprosess. Det å ha noen relevante referanser og erfaring gjør at man stikker seg mer ut i mengden av jobbsøkere, sier Moland.
Moland gjennomførte i fjor hele to praksisperioder. Den første var et sommerinternship på eget initiativ i revisjons- og rådgivningsbedriften Deloitte, og den andre var i DNB, gjennom Internship-programmet til BI. Neste høst vender han tilbake til full stilling i Deloitte – et tilbud han fikk etter endt praksis.
Moland forteller at det er flere ting han tar med seg fra begge praksisene.
– Man blir mye mer bevisst på hva ulike bedrifter ser etter, og hvilke kvaliteter man burde vektlegge i seg selv, noe som ikke alltid er lett å vite. I tillegg har jeg sett at det er viktig å vise den aktuelle bedriften at du har en plan videre. Mange tenker kanskje at når skolen er ferdig, så vil man bare ut i jobb. Gjennom disse internshipene har jeg sett at det er viktig å ha tenkt gjennom hva man vil, og hvorfor man vil det.