Sommerferie i Shanghai

31. august 2015

I 19 år har Fudan University og Handelshøyskolen BI samarbeidet tett. I år gjennomførte skolen i Shanghai sommerskoleprogrammet for BI-studenter for andre år på rad.

– Shanghai er en fascinerende by. Her finnes et pulserende uteliv med skybars og jazzklubber, som står i stor kontrast til byens mange templer. Trafikken er et evig kaos og det tutes i hytt og vær. Sommeskolen i Shanghai var en fantastisk opplevelse jeg sent vil glemme, forteller Iselin Trondahl.

Iselin er student ved bachelorprogrammet i revisjon på BI. I sommer har hun tatt et kurs i kinesisk politikk og samfunn, hvor hun sammen med flere nordiske studenter hadde som mål å lære det politiske landskapet i Kina å kjenne.

– Jeg hadde to fantastiske uker i Shanghai. Foreleserne var dyktige og pensumet veldig interessant. Jeg har blitt kvitt en del fordommer, mens andre har blitt bekreftet. Jeg har lært utrolig mye, forteller Trondahl.  

Det var imidlertid langt fra bare vanlige forelesninger på programmet. Bachelorstudenten kan fortelle om Tai Chi-kurs, ekskursjoner til nærliggende byer, museumsbesøk og felles middager. Klassen var preget av stor variasjon, noe som resulterte i få kjedelige øyeblikk.

– Vi var 35 studenter fra Norge, Sverige, Danmark, Finland og Island. Alle mulige forskjellige utdanninger var representert, noe som gjorde at vi hadde svært forskjellige perspektiver på saker og ting. Det var veldig interessant. I tillegg gikk alle samtaler på engelsk, og det føltes det bra å få praktisert litt, sier Trondahl.

Internasjonale ambisjoner

31-åringen har lenge hatt internasjonale ambisjoner, og at valget falt på Kina er langt fra tilfeldig.

– Min drøm er å jobbe i et av de internasjonale revisjonsselskapene, slik at jeg kan få muligheten til å jobbe utenlands. Jeg hadde elsket å kunne tilbringe noen år i Kina, men sommerskolen har vært en fin kompensasjon enn så lenge, sier Trondahl.

Rektor ved Handelshøyskolen BI, Inge Jan Henjesand mener det er viktig å ha et internasjonalt fokus og at studentene kontinuerlig oppfordres til å søke global erfaring.

- Da må studentene våre utdannes i en internasjonal kontekst. Utveksling, internships og undervisning på engelsk er viktig for å forberede våre kandidater på det internasjonale arbeidsmarkedet de etter hvert skal ut i, sier Inge Jan Henjesand.

Bygger ekstra kompetanse

Masterstudent Laura Kuitunen viet sommerferien sin til kurset «Doing Business in China».

– Jeg ville gjerne supplere kunnskapen og forståelsen min for kinesisk økonomi, men gitt at jeg allerede er fulltidsstudent var tiden min noe begrenset. Sommerprogrammet i Shanghai er en utmerket mulighet til å bygge ekstra kompetanse ved siden av studiene, sier Kuitunen.

Hun fikk blant annet erfare både faglige og praktiske tilnærminger til kinesisk næringsliv. 24-åringen, som til daglig fordyper seg i samfunnsøkonomiske teorier, kan fortelle om mengder av ny lærdom og spennende opplevelser.

– Vi var en liten og tett gruppe med studenter som dro sammen på forelesninger, bedriftsbesøk og utflukter til nærliggende byer. Kurset var likt fordelt mellom forelesninger og bedriftsbesøk til nordiske selskaper som operer i Kina. Jeg har lært enormt mye som jeg ikke ville lært andre steder, forteller Kuitunen.

Fudan Summer School

Fudan Summer School avholdes i samarbeid med Nordic Centre i Shanghai, et nettverk av 26 nordiske universiteter. Programmene er designet for å gi studentene et innblikk i den raskt voksende verdensøkonomien. Fudan Summer School består av to kurs, som hver genererer fem studiepoeng. Kursene gjennomføres i Shanghai i tidsrommet 26. juni til 23. juli. 

Alle foto: Martin Uteng (BI), Iselin Trondahl og Laura Kuitunen.

Du kan også se alle nyheter her.